Followers

Tuesday, December 14, 2010

Nenek Roselle

Glamournye nama nenek I . . .
Nenekku bukan sebarang nenek ye . . .
Anything yg dia tanam mesti menjadi . . .
Hihihi . . .

Lepas pergi Aqiqah baby Zaid, kitorg pergi jengok nenek . . .
Dgn membawa hajat my mum nak petik buah rozel nak buat jus & jem . . . Rasa dia ala2 air ribena . . . masam2 manis gitu . . .
Kene jengok selalu . . . nenek dah tua . . . sementara nenek masih ade . . . & sementara we olls berkesempatan berbuat sedemikian . . .


rupa bentuk buah rozel


Petal dia kita ambil utk buat jus & jem
Biji keras kat dlm petal tu dibuang begitu sahaja
Kalau rajin boleh tanam tapi kene ambil yg dah tua


panas2 buta petik rozel..sanggup tu


hasil harvest rozel ni dptlah kitorg dlm 2 kampit beras 5kg kat atas ni


Dekat pokok rozel ni ade byk insect mcm kat dlm gambar ni
(tak tau nama ape)
Mostly bontot insect ni melekat sesam sendiri
Sampai my sis yg darjah 5 tu sgt curious & pelik


Nak tau ape yg jadi ???
Ape yg my sis buat kat insect tu ???
Tengok kat bwh ni . . .



siap bawak bekal
siap buatkan habitat insect tu lagi
haha
ape la yg dipikirkan
mesti dia igt insect tu kembar siam



16 comments:

Ai Yu said...

kat kg nenek ayu ader buah tu. Sedap tau buah tu kalau di jadikan jus.....buat jem lg lah gempak.....sedap sesgt

LadyRye said...

sedap jus rozelle..

Nazz@Purple said...

best tu..o tanam sendiri eh..kalo nak beli sbiji pun mahal..bkn leh selalu..minum kordial roselle je le..

PuRpLe LaDY said...

waaahhh.. sedpanye..
suke makan rosselle

DefarhanoVII a.k.a BoyPJ said...

mati ler insect tue...huhuhu...kt office nih, selalu sangat minum air rozel tue kalau ada majlis...huhuhuh

Mrs. Asida said...

masa kecik2 dulu ada gak makan, rasanya rasa dia masam sikit kan? dh ingat dah.. khasiatnya awet muda. :)

aszzxena said...

Rajin nya ur mum nak buat jem

afraliza said...

Ai Yu: haha..mmg sdp..kene jgk sape yg buat..hehe..kalau akak la..alamatnye berbulan2 dok dlm peti xde org nak mkn..

afraliza said...

LadyRye: ermm..biasa je..hakhakhak..

afraliza said...

Nazz@Purple: ade jual buah rozel ni ek? akak x pnh nmpak pulak..baru 1st time ni..

afraliza said...

PuRpLe LaDY: sedappp...

afraliza said...

DefarhanoVII a.k.a BoyPJ: mati dah pun..hahaha..

afraliza said...

Mrs. Asida: a'ah rasa msam2 gitu..tapi kalau buat jus & jem de la rasa masam2 manis..sedap tuuu..boley awet muda? wahhh!!! kene mkn hari2 ni..

afraliza said...

aszzxena: my mum bile kene time mood rajin..lautan api sanggup di redah..

JundullahOsman said...

Kiut la Insect yg kaler hitau kuning tu. bisness pertaniah memang menguntungkan. berbudi pada bumi, banyak manfaat dapat

afraliza said...

JundullahOsman: betol3..kalau de tnh bolehlah berbudi pd tnh..yg ade tnh taknak berbudi pd tnh..yg takde sibuk2 nak berbudi pd tnh..lumrah...