Thursday, September 30, 2010

Emotionally Disturbed


Sedey . . . sedey . . . sedey . . .
Insaf . . . insaf . . . insaf . . .

Ade Master Degree . . .
But only got motorcycle . . .
Don't hv pc @ home . . .

Don't hv internet connection @ home . . .
Wife & kids need to go to cc to get contact to their dad bcoz daddy work abroad . . . (biasa dah p cc time study dulu)
No transport . . .
Need to use public transport . . . (dah biasa dah dulu2 time dok hostel n study)

For me . . . it doesn't matter bcoz their living standard dah mmg mcm tu @ sna . . .
But if I'm in their shoes . . . die . . . die . . . if I live in Malaysia la . . .  ceh!!! ukur baju di badan sendiri la kalalu nak idup . . . x matinye . . .

Menyaksikan situasi yg berlaku during lunch hour tadi . . . menyedarkan diri ini supaya bersyukur dgn ape yg ade . . . hehe . . . mmg bersyukur dah pun . . .mkn (terlebey), pakai sume cukup . . . xde pulak nak demand2 . . .

Jgn lihat mereka yg di atas shj . . .
Sekali sekala lihatlah mereka yg di bawah . . . supaya dpt kte bersyukur n bermuhasabah diri dgn nikmat yg diperolehi . . . 

Amin . . . . .
Wallahualam . . . . .


Wednesday, September 29, 2010

Makan Banyak vs Kerja Kuat


As per Mr Henry said ~ ~ ~ Makan banyak n kerja kuat

But when I eat a lot I'll be sleepy n lazy to work . . . haha . . .

What a different thought !!!

Ermmm . . . it depends on the individual itself actually . . .



Breakfast with Almond


Almond = Badam

Badam adalah makanan paling berkhasiat di antara kekacang . . .

Di antara khasiat Badam
  • Menghalang Obesiti (Kegemukan)
  • Mengurangkan Paras Kolesterol, Merendahkan Risiko Darah Tinggi dan Serangan Jantung
  • Meredakan Diabetes
  • Menghalang Osteoporosis
  • Mengurangkan Risiko Berbagai Penyakit

So, mknlah almond everyday . . .
Almond good for your brain too . . .


                                                                                                                              Photo by Alina
                                                                                                                          Edited by Afraliza

Almond given by Mat Saleh Gila . . . 
 

Sunday, September 26, 2010

Dirisik & Merisik


Yuhuuu . . .
My sis dirisik on last Saturday . . . 18 September 2010 . . .




Then . . . I was requested to prepare on this n that n bla bla bla . . .
Insyaallah the solemnization on early Mar nx yr . . .
Gonna be buzy to assist my parents . . . bcoz only I live with them . . . huhu . . .
Yang laen sume merantau . . . ble pulak turn I nak merantau ni . . .


Saturday, September 25, 2010

I Got U !!!!


Yeay !!!
Finally . . . 
I got U . . . I got U . . . I got U . . .
Almost 6 months u're missing . . .
I looking for u @ everywhere but never found . . .

At last I found u inside my cam manual . . .
Haha . . . there u are . . . my 2GB memory card . . .
Then after u're found and bought another 4GB . . . then my another 2GB memory card missing . . . aishhhh . . .
Forgot where I put . . . sign of aging kah?

Actually . . . memory card hilang tu xpe . . . but photo2 yg ade kat dlm tu yg penting . . . almaklumlah . . . picture worth a thounsand words . . .

Friday, September 24, 2010

Uncle's Famille


Pakcik Samah famille dtg beraya to our house on 2nd Syawal . . .
Quite a long time we didn't see each other . . .
Pakcik sakit n getting thinner . . . agak lama jugak la . . . almost 5 years . . .
Lately ni baru la nak beransur pulih . . . n dah berkerja semula . . .
Skrg dah ceria cket . . . 
Alhamdulillah . . .
My grandmum pun nampak lega . . .

In 5 yrs tu la . . . makcik sensorg keje nak sekolahkan their kids . . .
Makcik sgt kuat n tabah . . . I like Miss Strong . . .
Wlaupun cuma bekerja kilang . . . Makcik tak pernah mengeluh n mengungkit . . .
Kalau nak dikira berapa la sgt gaji Makcik nak support Pakcik n 5 kids . . .
But Makcik pandai menjahit n memasak . . .
So dia ade amek tempahan baju n kuih . . . any kind of baju n kuih . . .

After beraya @ our house hari tu Pakcik plan nak pergi Melaka River Cruise . . .
Disebabkan Pakcik dah lama x drive @ bandar Melaka . . . so Pakcik ajak my famille n I to join them . . .
We all pun ikutla . . . Jln punya pasal . . . haha . . .


Got our ticket . . .


Pose craze . . .


 On the boat . . . with Pakcik . . .


On the boat . . . with Makcik nun dihujung sana . . .


Makcik in cocoa jilbab . . .
I can feel what she feels . . .



P/s: Jgn disangka org yg hepi slalu itu xde masalah . . . sometime their problems are greater than us . . . ingat tu . . .


Friday Nite Fever V1


Rasulullah S.A.W. bersabda:

Hari Kiamat tidak akan berlaku sebelum harta menjadi banyak serta melimpah-ruah sehingga ada seseorang yang mengeluarkan zakat hartanya tetapi tidak bertemu seorangpun yang ingin menerimanya dan sehinggalah Tanah Arab kembali menjadi padang-padang gembala dan sungai-sungai.

Hadis Riwayat Bukhari & Muslim

Thursday, September 23, 2010

Makan2


Hari Kejadian: 19 September 2010
Kehadiran: Miss CL Goh, Amirzalina Abidin, Nur Adila Haslan, Buncha Kedondong
Masa: After working hour


Menu: 

Bihun Soto
Nasi Himpit
Rendang Ayam
Sambal Kacang
Serunding Daging
Kuih Raya
Kek
Tembikai
Air Sirap


With tuan rumah bertudung grey+purple yg kat hujung tu . . .



From rite: Dila (bz mkn), Cha (1st day in Malaysia), Ms. Goh (bz on the phone), Alina (bz mkn)
2 org tgh memoncongkan mulut

Tq sume coz sudi dtg . . .
My mum x bg dtg rmai2 . . . coz rmh x muat . . .

My mum said:
< 10 person ===> ok
> 10 person ===> kene pasang canopy . . . hehe . . . 

They all bercadang nak dtg on last Thursday . . .
I srh dtg on Monday . . . coz I can help my mom to prepare the dish on Sunday . . .
Sudahnye I x tolong pun . . . hehe . . . my mom prepare hari yg sma coz sikit je n nak dtg pun sblh ptg . . .


Tuesday, September 21, 2010

Open House


FYI, Yusof's famille x pernah buat open2 house ni . . .
Bcoz our house always open to anybody . . .
Spe2 nak dtg beraya dtg aje la . . .
U're welcome . . .

Tapi kalau nak treat yg special before dtg tu kene la inform dulu . . .
Ade la juadah2 yg special akan disediakan . . .
Kalau main terjah je . . . alamatnye u all kene la bersyukur n redha dgn ape2 juadah yg ade @ that time . . . haha . . .

Lagi satu  . . . tuan rmh jd shock kalau diterjah . . . darah gemuruh . . .


Sleepy Mode


Ngantokkk . . .
Always for the whole day . . .
Sekarang pun . . .

Drive pun boleh tertido . . .
Sangatla parah . . .

Kat opis pun . . . Ya Rabbi . . .
Ngadap laptop pun boley tertido . . .
Seb baik org sebelah x perasan . . . hehe . . .

Sampai rasa nak berbuka pose pun ade . . . rasa nak je minum air . . . bagi hilang ngantuk . . .
Sabar2 . . . dugaan pose di bulan Syawal . . .

Bila baring . . . xnak pulak tido . . .
Pejam2 mata . . . x lelap2 pun . . .

Tulis la pulak blog ni . . .
Ngantok la pulak . ..

Ermmm . . . nampaknye my eyes ni mengada2 . . .
Bile nak buat kje je ngantok . . .

Berusaha utk menidurkan diri . . .

Bibirku Hancur


Since yesterday . . .
Ble mkn je mesti tergigit my bibir . . .
2 to 3 times pulak tu . . .
The problem is . . . tergigit @ tmpt yg sama je . . .

Kalau x sakit xpe . . .
Ni . . . mak aiii . . . sakit . . .
Berdarah lagi tu . . .

My lip hampir nak hancur dah ni . . .

Nak kata gelojoh . . . tapi I mkn dgn sopan santunnye . . .
Ermm . . . something wrong somewhere . . .

Bak kata org kalau tergigit lidah @ bibir ni ade org talk bad behind us . . . hehe . . .
Betul ke?
Myth je tu kot . . .
Kalau ade pun . . . sape ek?
Mesti org yg sama . . .
And talk about the same bad thing about me . . . haha . . .

Monday, September 20, 2010

Wedding Tina & Eaddy


Selamat Pengantin Baru

Tina & Eaddy

. . . May God bless both of u . . .

. . . Amin . . .


18 September 2010
Jasin, Melaka

Sunday, September 19, 2010

Kehadiran yang Tidak Diundang


ARGHHH !!!

MALAS !!!!!

ARGHHH !!!


Masa Berlalu Pantas


Cepatnye masa berlalu . .

Rasa baru je hari Isnin semalam . .

Tup . . tup . . esok dah Isnin balik . . 

Kene p keje . .

Mcm x smpt je nak buat sume benda . .

Eid 2010


With our luvly grandmum n uncle's famille . . on the 1st raya 2010 . .
She is 91 . . Still kuat n gagah perkasa . .
She own 7 kids . . 52 grandchildrens n 54 greatgrandchildrens . .
Erm . . ramaikan . .
But u look too old rite now . .
I noticed it . .

. . 3 GENERATION . . 


 . . 4 GENERATION . .

Going back to our village on 1 Syawal @ Merlimau . .
Jumpe Mak Ngah's famille, Mak Uda's famille n Uncle's famille . .
Pak Long n Pak Andak x balik . .

Raya dulu2 best . . sume balik kampung . . tido @ rumah nenek . .mlm raya main bunga api dgn kazen . . mak, aunties n auncles sibuk rebus ketupat . . masak rendang etc . . n the most important thing I was a kid @ that time . . enjoy memanjang . . yuhuuu . . best . .

Skrg x lagi . . coz masing2 dah de family masing2 . . rumah masing2 . . dah menetap @ satu2 tmpt . .
Uncle's n aunty's sume dah bercucu n menantu . .
Turn anak cucu mereka pulak blk ke rumah mereka . .
Tinggallah nenekku sorg2 . .

You have to understand it, my grandmum . .

Friday, September 17, 2010

Weird


I'm full . .

But still wanna eat something . .

But don't know what i wanna eat actually . . .

No idea . .

Chocolate . . maybe . .




Tuesday, September 14, 2010

Menyeksi after Raya


My current weight . . .


Warghhh !!!
Seluarku sudah ketat !!!
Seluar yg ketat ke I yg sudah menggemuk?
Warghhh !!! Peha membesar dgn begitu baik sekali dlm masa 2 hari . .
Pergi keje dgn memakai seluar yg sangat sendat . . 
Sexy2 gitu . . bengkak sana . . bengkak sini . .

Nak beli seluar baru? . . JANGAN !!! . . 
Kene maintainkan your weight . .
Usaha sampai seluar menjadi macam sediakala . . 
Siapa yang bersalah?
Seluar @ peha?

Sunday, September 12, 2010

Jutawan Sosilawati Dibunuh?

Sosilawati dibunuh, tujuh ditahan







KUALA LUMPUR 11 Sept. – Misteri kehilangan jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya, 47, dan tiga lagi lelaki sejak 30 Ogos lalu, hampir terungkai dengan tertangkapnya tujuh suspek yang dipercayai terlibat dalam kes tersebut.
Difahamkan, seorang daripada suspek yang ditahan merupakan peguam bergelar Datuk berusia 40-an yang dinamakan polis sebagai suspek paling dikehendaki dalam kes kehilangan usahawan wanita terbabit bersama tiga yang lain.
Hasil soal siasat ke atas suspek, polis mendapat maklumat bahawa kesemua mangsa sudah dibunuh dan dibakar manakala abu mayat mereka dibuang ke dalam laut di Pantai Morib, Selangor.


p/s: Dunia akhir zaman . . manusia sanggup berbunuh-bunuhan sesama sendiri . .

Apakah motif di sebalik pembunuhan ini?
Mengapakah terjadinya pembunuhan ini?
Siapakah yang membunuh mangsa?
Siapakah yang patut dipersalahkan?

Semakin maju sesebuah negara . . semakin tinggi kadar jenayahnya . .
Inilah hakikatnya . .

Thursday, September 9, 2010

Kerdilnya Diriku Ini


Pagi tadi pergi mandikan Cik Tam @ SnoWash . .
Pergi ke pekan Masjid Tanah . . 
Mak aiii . . bayaknyee kete . . 
Tak penah2 sebyk ni kete sebelum ni . .
Macam nak jem pulak . .

Sampai @ SnoWash dlm kol 11.30 am . . 
Kene tunggu . . lama gak . . Cik Tam siap dlm kol 1.30 pm . .

Dikelilingi Mercedes, BMW, Perdana, CR-V, Pajero . .
Yang keluar dari kete2 tu sume . . perghh . .nmpk sgt berjaya n bercharisma . .
Bile la I boleh jadi mcm mereka2 ini?

Terasa diri Cik Tam teramatlah kerdil apabila dikelilingi oleh speciesnye yg lebih besar . .
Dahlah hitam . . kerdil pulak tu . .

Kalau empunya badan sememangnye tak dpt disangkal lagi . .
Sejak azali lagi . . 
Nampaknye Cik Tam pun dah mengikut jejak langkah tuannye . .

Banyakkan bersabar ye Cik Tam . .
Kamu dah banyak berjasa kepadaku . .
Akan tetapku jaga kamu hingga ke hujung dunia . .
Don't worry k . .


Sad Again


Today is the last day for Ramadhan . .
Suddenly feel soo sad . .
Wanna cry . .
Feel soo sad bcoz . . 
Soo many things that I haven't done . .
Feel soo sad bcoz . .
Soo many thing that I still didn't get . .
Looks like there are something are not rite . .
Keep improving myself . .

Ya Allah . . 
Guide me please . .
Tunjukilah hamba Mu ini ke jalan yang diredhai . .
Sabar n tabahkanlah hati hamba Mu ini dlm menghadapi liku2 hidup di dunia Mu ini . .
Berikanlah kesempatan masa hamba Mu ini untuk beramal ke jalan Mu . .
Berkatilah perjalanan hidup hamba Mu ini . .
Aminnn . .

Wednesday, September 8, 2010

Salam Aidilfitri

Assalamualaikum w.b.t

Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua . .
Segala salah dan silap harap dimaafkan . .







More Selamat Hari Raya Aidilfitri Comments

Tuesday, September 7, 2010

Swimming Suit, Goggle, Swimming Cap


Swimming Suit ni dah lama berhibernate dlm almari @ rumah . . almost 6 years . . but still ok kan?
Nak buang . .  sayang . . lambat sangat nak koyak @ tembuk kene mkn ubuk2 ke . . ape tah nama binatang tu . .
Goggle dah tah ke mana (my lil bro suke pkai buat nyelam dlm kolah kat dlm bilik air) . . swimming cap pun . . hai . . xtau la dah terselit kat mana  tah . .



Last attend swimming class ni time study dulu @ KYT a.k.a UiTM cawangan Kuala Terengganu . .
Masuk persatuan coz mmg I xtau berenang langsung n niat dihati nak belajar berenang . .
Swimming class @ MBKT Batu Burok every Tuesday . . 
Sempat attend class for about 2 months . . itu pun selalu skip class . . final year . . busy with final project . .


Ingat lagi time tu masa mula2 class . .  kene lepaskan @ area yg 12 feet kot . .
I xnak . . I ckp I really don't know how to swim . . takot sebenarnye . .
Kene suruh masuk gak . . wargh !!!
Rasa dah byk terminum air pool tu . . huhu . . air masuk telinga . . masuk idung . . masuk mata . . telinga berdengung . . pedih mata . . saket idung . . 


Terkontang-kanting sorang2 lepas kene campak ke dalam pool . .
Tenggelam . . timbul . . tenggelam . . timbul . . then x timbul2 . . haha . . tipu jee . . hampir2 lemas la . . then kene tarik dgn coach . . (erm . . kalau coach lelaki I dah purak2 pengsan) . . dia suruh swim ikut tepi2 pool tu . . swim sambil paut @ dinding pool . . haha . .  I pun ape lagi x swim pun . .  paut2 sampai la ke hujung yg cetek itu . . teruk gila . . mmg sincere la I xtau swim . .


Tengok entry adik masya attend swimming class . . uhhu . .bestnye . .
Rasa macam nak continue swimming balik la pulak . . after raya kot . .
Erm . . will be considered . .
Tgh servey2 class . .


Ade class @ MBMB . . erm jauh la pulak . . about an hour to go there . .

Yang dekat . . @ Tanjung Bidara Beach Resort . . open la pulak . . swimming suit I x berapa nak muslimah la if swim there . . but time I study dulu swimming suit I la yg paling muslimah . . coz time tu swimming suit utk muslimah belum dijual lagi . .

Yeah . . MBMB . . nantikan kemunculan Miss Afra ye . . ade sape2 x nak join?

p/s: Terpanjang la pulak my bebelan kat cni . .


Saturday, September 4, 2010

Taman Seribu Bunga


Location: Beside Seri Negeri Air Keroh . .

Parking: Free

Ticket: Free




Banyak bungeee . .

Lemas & pancit di tengah2 taman . .

Keh . . keh . . keh . .












Friday, September 3, 2010

Tanda-tanda Pekerjaan dalam Keberkatan Allah SWT

 
  1. Bila wang yang diperolehi dibelanjakan ke jalan yang benar
  2. Merasa seronok dengan pekerjaannya
  3. Tugasannya tidak tergantung dan sentiasa selesai dengan baik
  4. Pekerjaannya disenangan oleh orang lain
  5. Sentiasa merasa cukup walaupun ahsil yang diperolehi adalah sedikit
  6. Hati merasa tenang dengan hasil yang diperolehi

Thursday, September 2, 2010

Come on . . . Come on . . .


Di manakah kamu . . .
Kenapa kamu tidak hadir dalam diriku . . .
Come on . . . 
Gimme the feeling . . .

Raya mode . . . di manakah kamu . . .
Kenapa x rasa nak raya pun . . .
Maybe duduk rumah . . .
Mode raya xde sgt . . .
Tak semeriah time merantau mcm zaman dolu2 . . .

Method Statement for Protective Coating

Work Methodology References Project Quality Plan (PQP) Project Executive Plan (PEP) Integrated Management System Manual (IMS) Env...