Friday, May 25, 2012

Jeng! Jeng! Jeng!


Tiap2 hari jam!!!
Bila hujan lagi jam!!!
Tiap2 hari ada excident!!!
Bila hujan mesti ada excident!!!
Bila excident mesti jam!!!
Drive pergi & balik!!!
Letih!!!

Sgt bz!!!
Byk paperwork kena buat!!!
Update...Update...Update...


Saturday, May 5, 2012

Perigi Portugis

Lokasi: Perigi Portugis, Jalan Pengkalan Samak, Merlimau, Melaka
Tiket: Free

After drive about 1km daripada Makam Tun Teja we all singgah pulak dekat Perigi Portugis. Dekat je Perigi Portugis ni dengan simpang ke Jalan Muar-Melaka.

memotret dulu sebelum masuk

Perigi Portugis berada di tengah2 kawasan teduhan

Kalau bernasib baik u all boleh nampak dalam air perigi tu bayang2 AFRALIZA'S PHOTO macam kat dalam gambar atas ni. Kehkehkeh.


Friday, May 4, 2012

Makam Tun Teja

Lokasi: Makam Tun Teja, Pengkalan Samak, Melaka
Tiket: Free

Sebelum sampai kampung kitorang ke MAKAM TUN TEJA. Alang-alang dah on the way tu saja je I singgah nak bawa both my sis tengok. Diorang tak pernah pergi lagi. I dah pergi last 2 years dengan Ida. Itupun mujurlah ujian Medsi dia buat dekat Sekolah Menengah Seri Mahkota.

bergambar dulu dekat entrance to Makam Tun Teja

Makam Tun Teja ni terletak dekat dengan Merlimau. I rasa tak ramai yang dah sampai ke sini. Agak mudah nak cari makam ni. Dari jalan besar dah ada signboard ke makan ni. Kawasan makam ni dikelilingi sawah padi yang sekangkang MONYET kera. Melaka mana ada sawah bendang yang besar2 kan.

Makam Tun Teja

Kawasan makam ni telah dipulihara. Nampak lebih kemas dan cantik compare dengan yang first time saya pergi. Dekat sekeliling makam ni ada board yang menceritakan tentang sejarah Tun Teja. Masa we all datang ada 2 orang uncle sedang mengecat pagar keliling makam tu.

perigi siraman :: tak ada info berkaitan pulak dekat perigi ni

Restoran Seri Teja + Gerai Cenderahati

Restoran Seri Teja & Gerai Cenderahati ni berada betul2 dekat sebelah entrance ke Makam Tun Teja. Bolehlah singgah untuk makan & beli cenderahati kat sini.


Thursday, May 3, 2012

Lewat ke Ujian MEDSI


Hahaha...
Last Saturday punya cerita. Nak dijadikan cerita I volunteer nak send my sis pergi ambil ujian MEDSI. Ujian MEDSI tu dekat Sekolah Menengah Seri Mahkota. Dulu I selalu tengok sekolah tu on the way pergi & balik dari kampung. uh Tapi since dah ada lebuh AMJ ni I dah tak guna jalan lama dah. So macam ingat tak ingat je lah sekolah tu dekat area mana.

About 1 jam lah kalau nak pergi dari rumah I ke sana. That night mak cakap Eisyah nak balik esok pagi. Eisyah dah pernah pergi & dia tau kat mana. Owwwh! I pun apa lagi rasa ok lah dah ada co-pilot. Tunggu je dia balik pagi2 then terus ke sekolah tu.

Keesokan pagi Eisyah sampai rumah. Dia cakap dia TAK TAU!!! Yang dia tau dia pernah pergi sekolah tu je. Ishhh lebih baik takyah tunggu. Cakap nak GEMPAK je.

Minyak kereta tinggal sikit so kena isi dulu nanti tak sempat sampai. Dekat petrol station pulak ada je hal. Dahlah we all tunggu orang depan lama2 kat pump. Dia pergi bayar duit nak isi minyak. Then datang balik kat motor terus pergi ke pump lain. Laaa rupanya pump tu habis RON 95. BENGANG. Next time tulislah out of RON 95. Orang taulah nanti. Takdalah nak pergi kat pump tu rela hati beratur punya panjang then last2 ke pump lain.

Sampai sekolah lewat 15 minit!!! Tu lah lambat2 lagi bersiap. Mujur Ekin sempat buat. Siap awal lagi daripada diorang yang datang awal.

Good Luck my SIS!!!

Lepas ujian kitorang bercadang nak balik kampung tengok nenek. Hajat kedua nak pau our KAZEN yang ada voucer buku RM50 & dia dah tak tau nak beli apa. So dia nak bagi Ekin. Kitorang rembat ajelah  coz  kitorang mengamalkan pepatah "REZEKI JANGAN DITOLAK MUSUH JANGAN DICARI".

Wednesday, May 2, 2012

Universal Studios Singapore, USS (Part 2)

SCI-FI CITY

Yihawwww! The BEST ride EVER!!! Wanna give it ****. Hehe. Ride (CYLON) ni adalah ride yang FIRST sekali kitorang naik. FYI, Roller Coaster ni ada 2 jenis (CYLON & HUMAN). CYLON (blue colour) ni SUPERRR EXTRA extreme & ganazzz daripada HUMAN. Start2 je dah terus menjunam. Dah terlentang terbalik berputar-putar kat dalam CYLON ni. Nak turun dah tak boleh. Rasa nak tercabot jantung! Layankan ajalah. Boleh lemas dalam CYLON & HUMAN ni. Laju GILA & angin masuk dengan jayanya & banyaknya ke dalam lobang hidung I yang besar ni.

Terjerit terpekik kat dalam CYLON (other riderslah ~ I je menten cool). Nasib baik dia tak stop time dekat VERTICAL LOOP (dah kepala menghala ke bawah). Mau menangis I. KAHKAHKAH. Dalam hati mengucap manjang. Tiba2 dah habis. Sekejap je rasanya tak sampai 3 minit.

Battlesatar GALACTICA: CYLON (blue) & HUMAN (red)

Lepas turun dari CYLON, lutut berketar-ketar termasuk tangan jugak. Hehe. Lepas tu terus we all terus ke HUMAN pulak. HUMAN ni takdalah SESUPERRR EXTRA extreme dari CYLON.

Ohhh! lupa nak bagitau time naik CYLON & HUMAN ni tak boleh bawa any loose thing. So loose thing u all kenalah simpan dulu dekat dalam locker yang disediakan. Sesiapa yang pakai selipar confirm kena buka time nak naik.


~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~

OK, sekarang kita dekat TRANSFORMERS The Ride: The Ultimate 3D Battle pulak. Rasanya we all naik TRANSFORMERS The Ride (3D) ni time 2nd round dekat dalam USS ni.

bermain dengan touch screen :: macam dalam movie tu

Korang nak tau, we all queue nak naik TRANSFORMERS 3D BATTLE ni hampir lebih daripada 1 jam. Lama & ramai gila orang yang nak naik ride ni. Make sure korang naik ride ni. Kalu tak naik rugilah korang. Sangat BESTTT. Dalam ni we all riders as volunteers to help OPTIMUS PRIME and the AUTOBOTS to save our planet dari ancaman pengganazzz. Awww! rasa macam HERO pulak. I nak bagi ***** untuk I coz lastly BERJAYA menyelamatkan bumi.

Sepanjang queue (sangat panjang) tu kat tepi2 dinding depa ada letak screen2 dengan intention nak bagi riders yang beratur panjang so they all takdalah rasa boring & penat beratur.

Bagi u all yang tak mau queue panjang2 bolehlah beli EXPRESS PASS. Guna express pass ni tak payah beratur. U all boleh je potong queue terus ke depan. Kenalah tambah USD30 untuk dapatkan express pass ni.

Takpun u all boleh queue dekat lane single rider. Tapi u all tak dapatlah nak ride bersama group member u all. Diorang akan letak u all dengan ride yang kosong bersama dengan riders lain.


~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~~~ ~~ ~~ ~~ ~~  ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~

Last sekali we all naik ride yang MILD gitu. ACCELERATOR. Ala ala CAWAN biasa yang ada dekat theme park tu. Pusing-pusing aje. Tapi takdalah langgar-langar antara ride. Boleh tertidur je duduk dalam CAWAN ni.

tak ramai yang naik :: budak-budak je (we all)

WW #1 - Nasi Kerabu

Wordless Wednesday. Dari mana datangnya Wordless Wednesday ni? Sapa yang create? Siapa founder? Kenapa hari Rabu & bukan hari Isnin ke, Selasa ke, etc.


Wiki said:
On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.

Ooo...itu maksudnya. So, I pun nak join. Hehe.



Tuesday, May 1, 2012

Makan2 di Rumah Ida


Sonok tengok depa. Since zaman study lagi ddk bersama. Senang nak buat xtvt sama2. Dah serumah kan. Nak buat mkn2 pun senang.

Pagi2 lagi depa hidang lempeng. Cicah dengan sambal ikan bilis. Then ada soo hoon + kentang+ tempe goreng.

Sebelum balik Melaka depa invite lunch sama sempena nak celebrate birthday member depa yang sorang lagi tu (Mansur). Sonok tengok masak sama2. Cehhh! macam lah kalau I dok sama2 member sestudy boleh masak sama2. Angan2 Mat Jenin. La ni pun takda masak2 pun even duduk dengan member yang sekepala.

Kacang panjang goreng telur by Des
Ida Fried Chicken by Ida
Ikan masak kari by Des

Tembikai by Me (tolong potong je = kehkehkeh)
Sunquick by Qila
Picture by Alina

TQ semua. SEDAPPP & ENJOYYY!


Universal Studios Singapore, USS (Part 1)

NEW YORK

Selama we all dekat zone New York ni memang terasa macam kita berada dekat bandar besar & famous NYC lah coz sepanjang jalan dekat zone ni ada macam2 mercu tanda America.

Kitorang tengok show Lights, Camera, Action! hosted by Steven Spielberg - dalam video jelah (bukan betul2 pun). Dekat Lights, Camera, Action! tu kena beratur dulu sebelum masuk ke dalam untuk tengok show. Depa welcome kita and bagi taklimat tak boleh buat itu lah tak boleh buat inilah especially tak boleh ambil GAMBAR & VIDEO!

tunggu giliran untuk masuk ke dalam :: sangat penat time ni sampai senyum pun paksa :: show yang last kitorang tengok

Kat sini we all dapatlah tengok macam mana pembikinan sesebuah filem. Filem effect yang sangat menakjubkan!

Ada NYC dekat screen. Rasa ombak & angin yang kuat. Bunyi ribut petir. Then api yang marak menyala - rasa panas sampai ke tempat penonton. At last suddenly ada kapal besar muncul masuk. TERKEJUT! Macam nak langgar kitorang yang berdiri dekat atas grandstand. Semuanya real berlaku depan MATA!

Ida with Yellow Cab :: macam di NYC

Keluar je dari show kitorang tengok ada show "Street Entertainment" yang ala2 B-Boyin tapi dah abis. Yang show2 ni ada time2 dia. Kepada sesiapa yang minat kena check lah dulu bila diorang ada buat show.

OK kita ke Sci-Fi City pulak. Ride yang paling GERUN & I loike!!!

Method Statement for Ultrasonic Pulse Velocity

Work Methodology Construction Procedure Identify and mark test location. Measure path length of test location. Apply grease o...