Friday, November 8, 2013

Thursday, September 5, 2013

Wedding Hidayah & Izuan

Rasa malas pulak nk pergi...
Memandangkan I telah berjanji utk ke majlis (hakikatnye...)
So kena menapak ke JB...
At last pergi jgk with my sis & her friend...
Anyway...
Selamat Pengantin Baru to Dayah & hubby...
Semoga kekal & bahagia hingga ke akhir hayat
Aminnn...
Niat di hati nk singgah ke Legoland...
Tak sempat...
Singgah dkt JPO time nk balik tu...
Gila meroyan jgk ade kat sana...
Mujur we all ni still waras & sedar diri...
Alhamdulillah...

Monday, August 19, 2013

BLUE MOON World Tour Free Ticket

Sapa nak nak free tix for Blue Moon 2013 Onblue World Tour Live in Malaysia? Please roger2 me. I ada 2 tix. Disebabkan I tak bminat dgn Kpop & I tak kenal pun spe BLUE MOON ni...So I nk let go tix ni... Haaa...sape2 yg nak tix ni roger2 lah ye... Sape cpt dia dpt...

Detail:
Date: 24 August 2013
Time: 7.30 PM
Venue: Stadium Negara, KL
Category: VVIP B
Seat: Free Standing

Cepat!!! Sebelum 24 August 2013 ni.....

Saturday, August 3, 2013

Alhamdulillah

Alhamdulillah...
Syukur...

Result dah keluar...
Tak sangka result pass...
Kalau pass pun tak capai my TARGET (Coz TARGET tinggi melangit)...
Takde REPEAT paper...IT's OK!!!

Fuhhh lega...

Yang sebenarnya...
I dah GIVE UP!!!
I dah plan nak quit if ada subject yg repeat...
After RESULT keluar dpt semangat baru nak continue...
Kena naikkan POINTER...

Thanks to my PARENTS yang mendoakan...
Thanks to my CLASSMATES yg bagi support!!!
Thanks to my COLLEAGUE yg bagi support!!!
Thanks to Ain, Dayah, Zuha & Amal yg paksa I utk submit ASSIGNMENT!!!
Thanks U all...

Peace...

Wednesday, July 31, 2013

What I Miss A Lot . . .

Since I have been involved in a crazy project, people, etc...
Since I have no Mgr to cover on me...
Since I have done work  for six persons in one time...
Since I have been a student again...

I have no time for myself...
I have no time to hang out with friends...
I have no time for my family...
I have rarely to go back to my hometown...
I have no time for camera...

What a tough life...
Tough la SANGAT!!!
Performance pun in line of expectation JE...

Saturday, July 27, 2013

Mount Kinabalu : Part 2

Bangun pagi...
Solat subuh...
Bawak siap2 bag ke restaurant..................
Breakfast + dpt bekalan utk ke atas (mineral water + telur + sandwich)

Berkumpul...
Posing lagi dgn banner AZRB...
Bahagi2 bag mana yg nak tinggal & mana yg nak angkut ke atas...

Tinggal bwh 1 bg = RM10 (tak kira besar or kecil)
Timbang bag utk bawak naik ke atas...
Bawak naik atas upah porter 1kg = RM10


Mount Kinabalu : Part 1

Assemble dekat office...
Plan nak gerak @ 4.30am...
At last faham2 jelah...
Nak dekat 6.00 am baru gerak ke KLIA...
Dihantar by our colleague...

Pergi bertiga...dgn Intan & Mus...
Sampai2 di KLIA tgk ramai yg dah menunggu...
Mostly yg dari East Cost Project...

Pergi surau solat & buat apa yg patut...
Gather balik @ 7.30 am...
Check in bag...
Tunggu lagi sape2 yg tak sampai2 lagi...
Pose sampai lebam...


Time to depart @ 8.25 am...
Masuk flight...
Pose lagi tak hengat dunia...

Breakfast with roti planta, fresh orange, cake, & chocolate...

Arrived about 11.45 am...
Chop pass @ immigresion...
Pergi ambil luggage...
Buang air bagai...

Keluar dari airport dah ade agent yg tunggu dgn bus...
Depa bawa pergi lunch dulu dkt Taman Puterajaya...
Habis makan pergi shopping mineral water & snacks utk bwk naik atas nanti...

Bus bawa ke .....
Stop minum2 + buang air..shopping mafela + snow cap + etc...
Sambung jln lagi...
Sampai ke...
Stop tunggu van ke Mersilau Park...

Lepak lama dkt sini...
Sejuk...
Mcm dkt oversea...

Van dtg bwk we all ke Mersilau Park...
Dlm 4 buah van semuanya...

Sampai sana we all dpt Bakawali Room...
6 org dlm satu bilik...
3 double decker...

Bersiap mandi + etc...
Turun dinner @ 7.30 pm @ ........cafe...
Makan2 + posing2 + briefing + dpt tag + dpt duit pocket (RM100) sorg... yeayyy...

Balik packing barang...
Ready utk esok...

NERVOUS!!!

Out of Expectation . . . (My Confession)

I thought I need a manager...
Which I can work WITH not work FOR...
Finally he/she comes...
But my workload still like before...
My intention to have a Mgr is totally wrong...
Then I feel like I don't need a manager anymore...
If he/she likes my previous Mgr then I can accept it...

STRESS...

So....
What I really need now is another engineers not a Mgr...
Who can work together...
Who have highly teamwork...

Saturday, June 1, 2013

Kiulu White Water Rafting

BEST!!!
BEST!!!
BEST!!!
CRAVING!!!

Package : RM160.00 (transport + rafting + lunch + photo + cert)...
Breakfast roti canai & teh O (Khairul's TREAT)...
Bergerak ke Kiulu Tamparuli naik van (include in package)...

Sakit sendi tak abis lagi...Sakit badan tak abis lagi...
Jalan kengkang2...Jalan mcm ketam...
Turun tangga pun mcm nak mati...
Lepas turun dari GUNUNG KINABALU...
Tapi semua tak SEDAR DIRI...
Pergi rafting pulak on the next day (05/05/2013)...
Org lain sibuk MENGUNDI...We all sibuk RAFTING...
Nak buat mcm mana...dah plan awal...

Raft for 1 & 1/2 hours...
Raft pakai baju lengan pendek (gara2 dah takda long sleeve nak pakai)...
Alamatnya lengan I burn...
WARGHHH buruk gila kot bila tangan jadi HITAM...
Sekarang tengah mengelupas...
FUHHH lega...boleh recover...

Safety FIRST!!! from top to toe:
  1. Helmet
  2. Life Jacket
  3. Dayung
  4. Raft
  5. Kasut yg ikat kaki
Rafting for beginner punya package...
Air deras tapi takdelah extreme sgt sampai boleh capsized...
Capsized pun dibuat oleh rafter...
Just for water confident kot...
Tapi semua wajib jatuh dlm air...tak SYIOKlah kalau raft tak basah tak tenggelam dlm air...
Disebabkan I takmau DIJATUHKAN so secara sukarelanya I MENERJUNKAN diri sendiri ke dalam sungai...

Dah terjun sampai ke sudah tak dpt naik atas raft sampai kena tarik dgn rafter...
Itulah I...

1st Raft - Khairul, Intan, Wani, Hafiz, Joe (rafter)

2nd Raft - Diba, Aisya, Jamal, Bob, Kunang+rara (rafters)

On the way rafting tu ade R&R...
So we all berhenti dkt dua R&R...
Rest sekejap + mandi2 + main2 air + photographing...
Then sambung balik...

Ada dua expansion bridge...
Ada photographer yg ambil pic we all time tgh rafting dr expansion bridge tu...
Picture ni photographer yg snap...

Sampai ke last checkpoint we all terus ke bilik air...
Bilas badan + salin baju...
Terus makan dkt tempat yg disediakan...

Lastly dapat sijil...
YIHAWWW!!!

Then balik ke Borneo Backpackers semula...
Jemur baju dkt roof top...
Then keluar balik pergi ke Pasar Philippines...
Time for SHOPPING !!!


Monday, May 27, 2013

Nak Smartphone Jugak !!!

My hp dah rosak...
2nd time screen rosak...
Tak hantar2 pergi repair lagi...
Now pjust pnjm my friend's...
Rasa mcm nak bertukar ke hp baru...
Tapi bile mampu ni?

Semua org dah pakai smartphone...
I je yg ketinggalan...
Coz tak berkemampuan lagi...
Banyak commitment lain nak entertain...

Ada rezeki lebih baru boleh tukar...
Budak2 sekolah zaman skrg pun dah ada smartphone...
I je yg  still pkai hp lama...
Org yg berjiwa KENTAL je yg boleh pkai hp zaman TOK KADOK ni...
Org lain BOLEH pakai ???

Iphone???
Samsung???
Blackberry???

Semuanya keep growing...
Org kata kena beli yg latest...
Then after a year 2-3 new model keluar...
Kalau tak ikut selepas setahun dh mcm ketinggalan 5-6 tahun ke belakang...

Ishhh...ishhh...ishhh...

BlackBerry Z10 smartphone 

front and rear
Blackberry Z10
or

Iphone 5
or
Samsung Galaxy S4 review
Samsung S4
or

Sony Experia Z1


Bilalah boleh dapat/pakai phone macam ni?
Ermmm...

Sunday, May 26, 2013

PIC diManipulate Lagi

         
Click on the image will direct u to the page...

My Picture
Is it the same?
My pic dimanipulate utk hal2 politik?

Saturday, May 25, 2013

I Came + I Saw + I Conquered

YEAHHH !!!

Finally I conquered Mount Kinabalu on 03/05/2013 !!!

ALHAMDULILLAH !!!

I reached Low's Peak Mount Kinabalu at 0720 a.m.

Really MISS that moment !!!

Dapt sijil...
Mcm sijil pertanding mewarna utk kindergarten je...

Monday, May 20, 2013

DIY Pelamin Tunang

Pelamin tunang yang simple dan murah...

Saje we all adik beradik suka2 nak buat DIY pelamin tunang ni...
Dibantu by my BIL (paling semangat), sis, Eisya & her F2B...
Nak test ownself talent...

Oklah tu...
Pelamin tunang dah save...
Kalau nak sewa about RM750++...

And brg2 pelamin mcm bunga, kain etc boleh simpan and buat utk majlis yg akan datang...
At least boleh menolong meringankan beban kewangan org yg nak bertunang ni...

DIY Pelamin Tunang

Everythings are DIY...
Bunga pasu pelamin tu pun DIY...
Kipas2 yg dekat backdrop pun DIY...
Bantal kecik tu pun DIY...
Kain bulu2 tu beli dekat KAMDAR...
Backdrop kain putih tu beli dkt KAMDAR jugak...

Pic sengetlah pulak...

Barbeque d'Riverside Janda Baik

Pergi kerana PAKSA RELA...

Barbeque lah SANGAT!!!
Takde org prepare ayam pun...
Just beli nasi lemak...
Suraya goreng nugget and sossej...

Pergi dgn 4 buah kereta...
Suraya, Ain, Intan, Azren, Ana, Khaty, Fadzil, Miru, Fazrol, Sani, Mustakim, Taufiq, Zul & 2 org ank buah Khaty...

Janji pukul 8.00 am gerak dari opis...
Konon2 pagi2 lagi nak gerak...
Tunggu sorang ke sorang nak sampai at last pukul 9 lebih baru GERAK?
Whateverlah...

Sampai Riverside dah nak dekat pukul 11...
Punyalah banyak kereta park along riverside tu...
Then we all try naik atas lagi...ramai jugak...
Naik atas lagi...ramai jugak...
Sampai ke atas lagi...ramai jugak...
Rupa2nya ada event for cycling...

Bengang...
At last turun balik ke Riverside...
Tanya owner nak sewa hut...
Semua fully booked by cyclist...
What ........???

Discuss2 nak ke Chamang  pulak...
Macam jauh je & dah pukul 11 lebih...
Nak tak nak kena picnic kat situ jugak demi utk takmau membuang masa lagi...

Ambik port dkt hut yg kosong...
Bentang tikar & NGAPPPP...
Semua dah kelaparan...



Sambil makan sambil tengok air sungai...
Air deras tapi CETEK...
Air agak keruh coz cyclist mandi bwk sekali basikal depa masuk sungai...

Ramai yg dah bersungut...
Tak bestlah...
Eh, nape time awal2 taknak complaint?
Masa we all decide dulu tak mau ambik kesah...
Dah sampai baru nak bersungut itu ini...


Air yg cetek

Memang pun...
Air stakat buku lali tengok pun tak lalu nak mandi...hehe...
Nak berenang pun tak boleh...hehe...

Nak tak nak terpaksa terjun jugak...
Duduk dlm air...haha...
Mandi haha...
Macam budak2 3 -4 tahun mandi dlm besen...

Sesudah mandi naik atas & pergi bilas badan & tukar baju...
Solat beli burger, jagung rebus coz dah kebulur berendam dlm air tadi...

Changing time

Then bertolak balik...
Sedar2 je dah sampai Nasi Ayam DARA dkt Tmn Melati...
Mkn2 then terus balik...

Mode: A bit KECEWA...

Wednesday, May 15, 2013

DIY Hand Bouquet for Eisyah

DIY Hand Bouquet for my sis, Eisyah...
I ada offer my sis HB ni masa I buatkan HB for my friend, Ida...
Tapi dia decline coz she said she wants fresh flower...
Mahal kot klau nak beli fresh flower...
Setakat tunang je KOT...

Then masa I balik rumah utk hantar HB ke rumah Ida my sis nak HB yg mcm I buatkan Ida pulak...
So kena buatkan lagi satu for her pulak (GEDIKS)...
She request nak color biru+pink...

Hand Bouquet yg dah siap for her...
Hope she will likes it...

Eisya with the HB - she really likes IT!!! ngeee...

Monday, May 13, 2013

Test Syndrom...Ishhh...Ishhh...Ishhh...

Mushkil...
Time lecture semua berebut nak duduk depan...
Time test semua berebut2 nak duduk blkg...

Ermmm...
Kenapa?
I know...

Mesti lecturer tau nape kau nak duduk blkg time test/exam?
Nampak sgt mcm kau nak meniru time test/exam...
Tolonglah jgn buat mcm tu...
Buat malu je...

Ape la impression lecturer kat korang nanti...
I tengok pun I tau...
I tengok I rasa malu...

Nasib baiklah mak2 org @ bini2 org tak buat mcm tu...


Friday, May 10, 2013

Bersyukur & Improve Diri

Bersyukur dengan apa yg ada...
But at the same time kena cari peluang untuk improve diri...

Ini tidak...
Asyik mengutuk KAW2...
Mana rezeki tak berkat...
Asyik tak cukup je...

Dah kau asyik merungut pasal gaji...
Padnalah gaji kau tak pernah cukup...
Gaji sikitlah...
Boss tak tau appreciate pekerjalah...
Boss tak pandai jaga pekerjalah...
Gaji naik sikit je (oklah tu drpd org yg tak naik gaji langsung)

Tapi kau still keje sini lagi...
Still kerja dkt tmpt yg bagi kau gaji sikit...
Still kerja dkt tmpt yg boss tak tau appreciate pekerja...
Still kerja dkt tmpt yg boss tak pandai jaga pekerja...

Kenapa ckp mcm tu dkt pekerja baru mcm I ni...
It shows that u are someone like dot dot dot...

Memanglah...
Once kau dah merungut pasal kerja & gaji...
Means GAJI kau memang dah tak BERKAT!!!

Merungut...
Merungut...
Merungut...
Keep up!!!
Gud job!!!

Monday, April 29, 2013

Part Time Study + Full Time Work

Letih GILA...
Seriously nak terbarai rasa badan ni...
Baru start...
Dahlah I ni jenis yg tak boleh buat byk kerja dlm satu masa...

Time management tu penting...

Kerja for 8 hours...
Then bergegas ke class after work...
Drive for 1 to 1 1/2 hours utk ke class...
Sometimes boleh sampai 3 hour on the road...
Attend class for 3 to 4 hours...
For 1/2 an hour je boleh MASUK...
3 1/2 hours lagi melayang entah ke mana...
Time balik sume mcm ANAK KAMBING baru lepas dari kandang...
Berebut2 keluar class...
Drive another for 1 to 1 1/2 hours and 2 hours to go back home...
Nak hadap jam lagi...
Stress gila kot...

Sampai rumah terus ZZZ...
Bila nak study?
Bila nak buat assignment?
I pun tak tau...

Org lain boleh je stay for another 3 to 4 hours for study...
Mcm mn dorg boleh buat?

Bila boleh adapt ni???

Ya Allah permudahkanlah urusan hambaMU ini...


Thursday, March 21, 2013

Bandung : Day 4

25.01.2013

Yeah!!! Last day here!!!

Lepas breakfast Sara & I packing brg utk checkout siap2...
Tumpang brg2 dkt blk Ida & Rose...

Lepas tu we all ke Pasar Baru pulak...
Ingatkan nak sambung shopping dekat Pasar Baru ni semalam...
Tapi tak sempat coz kepenatan...

Before tu tmnkan Ida naik cab utk ke Rumah Mode...
Pegi ke Pasar Baru jalan kaki je dari hotel coz dekat...
Dkt Pasar Baru just belikan Intan baju sejuk, kain batik & kain pelikat for my parents, t-shirts for any...


Lunch hour we all ke Kartika Sari..
Makan dkt floor atas Kartika Sari tu...
Makan dkt sini lebih bersih kalau nak comparekan dgn makan dkt Pasar Baru...



Lepas makan beli kek lapis & brownies kukus...
Then balik ke hotel...
Solat & packing brg utk ke airport...

Lepas bersiap semua turun ke lobby...
Ask receptionist utk hantar we all ke airport...
Rp60K dari hotel ke airport...
Timbang luggage & bag dkt lobby...
Hotel ade sediakan penimbang (mudah, so bolehlah budget berat & tak payah byr lebih if overweight)...

Sampai airport...
Sesi tunggu menunggu...
Bayar tax Rp75K...


Then beratur utk check dkt immigration...

Tetiba ada sorang kakak ni mintak tolong (merayu2) bawakan brg dia (hand carry) sorang 4kg (Sara & I)...
Dia kata dah overweight & kena byr RM100+++...
Dia kata jgn takut bkn brg apapun just brg KAWIN dia...
Kitorang cakap taknak & nak bagi duit sorang sikit je...
Dia ISTIGHFAR!!!

Owwhhh...situasi sgt mencemaskan...
KESIAN!!!
Tapi kitorang tak SANGGUP!!! TAKUT!!! TAK KENAL!!!

Then kakak tu terus ke MAMAT sebelah queue lain mintak tolong...
MAMAT berdua tu pergi ke beg kakak tu check brg2 dia dlm beg...
Kakak tu keluarkan baju2 dlm beg dia...
Then MAMAT tu deal nak tolong...

Lepas check dkt immigration...
Tunggu skjp dkt waiting area then naik flight...

Sampai LCCT about 9.30 pm...
Naik shuttle bas ke Salak Tinggi (byr on the spot)...
Naik tren (KLIA Transit) ke Bandar Tasik Selatan...
Sampai BTS call Suraya to fetch us...
Surayz sampai...
Tgk dlm kereta ramai pulak yg ikut...
So 4 org terpaksa BERHIMPIT dkt blkg...
Belasah je...

So..... next trip..... where? when? with who?

Wednesday, March 20, 2013

Sungai Congkak Lagi


Picnic di Sungai Congkak lagi on 17.02.2013...

Kali ke 3 sudah...
Picnic kat sini pun coz saje je nak beraktiviti on Sunday...
Coz no idea nak buat activity ape utk fully utilize our day...
So utk menjimatkan duit yg dah sedia byk ni we all decided ke Sungai Congkak...

Boleh release our mind dari hiruk pikuk urban life (jam, concrete forest, pollution, etc)...


Breakfast dulu...

Sungai Congkak...Di bhgn atas...

U jump I jump time

P/s: Next time ke Go Cart @ Stadium Shah Alam and Ice Skating @ Sunway Pyramid. See yeah...

Tuesday, March 19, 2013

Dear Girlfriend

Dear girlfriend...
Please don't take any others hubby as yours...
Unless their wife/wives allow to do so...

Dear girlfriend...
Don't be friend to someone until u're exploited to their self-interest...

Dear girlfriend...
Don't be friends with someone until your relationship is suspicious by others...
Kalau ya katakan ya..kalau tidak katakan tidak...

Dear girlfriend...
Don't waste your time waiting something that not likely to be happened...
Coz banyak lagi benda yg more important than that...

Dear girlfriend...
Don't hurt yourself...

Dear girlfriend...
Please take care of yourself...

Dear girlfriend...
I love u all...

Monday, March 18, 2013

DIY Bunga Pasu for Pelamin Tunang

My sis ask me to help on mini pelamin for her engagement...
So I'm as her BEST sis buatkan bunga untuk diletakkan dekat tepi pelamin mini tunang dia nanti...

Search & google punya google dapatlah idea nak buat bunga apa...
Bunga yg senang dibuat if DIY + simple + murah (utk save budget coz nk guna sekejap je + tunang je)...
Terhasillah dua gubahan bunga pasu daripada crepe paper kat bawah ni...

Gubahan Bunga Pasu daripada Crepe Paper

Mula2 nak theme biru putih tapi bila dah gubah mcm tak menarik@timbul...
Then try gabungkan biru dgn pink nampak cantiklah pulak...
So she decided to choose blue + pink theme...
Tapi la ni nak try buat biru+putih pulak...
Sungguh I tak paham...
Macam LALANG...

Hari dah dekat boleh lagi nk testing buat yg lain...

Note: Ble ambik tempahan ni...

Sunday, March 17, 2013

Kita & Waktu


A : Eh, B dah pukul 6.30pm? (sambil jeling jam Si B)
B : Belumlah. Baru pukul 6.00pm.
A : Cis, buat terkejut aku je. (bengang coz tertipu dgn jam member sendiri)

Mostly ramai yg suke cepatkan jam sendiri. Why? I tak paham. Nak cepat2kan jam pun still tak punctual. I tak boleh & tak reti nak guna jam yg dicepat2kan. I lebih suka jam yg tepat. Bak kata org ikut jam tv/berita tv.

Buat pening kepala sendiri je nak congak2 & buat calculation nak tolak jam tu. Kalau guna jam yg tepat terus jawab je tak payah nak pikir2 lagi. Buang masa je.

Discipline diri tu yg penting. Kalau mmg u all seorang yg berdisiplin tak payah nak cepat2kan jam pun.

U all pikirlah sendiri.

Saturday, March 16, 2013

Bukit Apek/Bukit Segar Training Part 2

Lepas turun dari top of Bukit Saga we all terus ke checkpoint 4...
Dari checkpoint 4 we all ambil trail ke waterfall...
Just follow the trail...

Makin lama makin tough trailnye...
Hahahaha...
Matilah macam ni...
Nak patah balik macam rugi je...
Manalah tau waterfall tu dh dekat je...

Intan doing river crossing

1/2 way tu kena trek along the river & kena cross the  river (cetek + setakat buku lali je + air tak deras)...
Trek agak mencabar...
Trek sgt curam bila dah nak sampai ke waterfall tu...
Agak AZAB nak ke sana...
So kena be carefullah...

There...the waterfall...

Finally...
Sampai ke waterfall...
PUAS HATI...

Lepak2 sekejap sambil menikmati deruan waterfall...
Sejuk...aman...damai...nyaman...
HILANG STRESS...

Time to go down...
Tanya2 org dkt situ ikut mana dekat...
So just follow path yg depa suggest...
Bila sampai ke checkpoint 3...
Dekat GILA kot compared to path yg we all ikut utk ke waterfall tadi...
Tak payah nak cross sungai & trek pun tak securam trek yg we all ikut tadi...

Latest message from the team:
Yang dah lama tak turun training tu.. paham2 lah ya...
Adusss...

Monday, March 11, 2013

Bukit Apek/Bukit Segar Training Part 1

P/S : 

This is a gentle reminder to all climbers to go for training EVERY WEEK starting first week of January 2013.  This is very important if you wish to Conquer Mt Kinabalu.  

If you are unable or do not wish to join us for training, please do your own training every week for at least 5KM of jogging, staircase walk, hills.

Ooopppsss!!!
Sape yg mkn cili dia yg rasa pedas...

Jogging?
Owhhhh Nooooo...

So...
A week after, on 6 January 2013 we all turun training (berdua je dgn Intan)...
Turun training on Sunday (3rd time training - bilalah K.Nida nak join ni)...
Tak join yg lain yg dh pun turun training on Saturday...
We all off on Sunday je...

Rest @ 4th Checkpoint

On the top...beirut behind us

1/2 way to 2nd checkpoint we all jupe En. Razi...

Owhhh...
Hiking on that day agak mencabar jugak...
Tersalah ambil track lagi...
We all terturun ke Ampang...
Perasan mcm tak pernah lalu je jalan ni...
Then tny org yg lalu depa btau jln yg we all ikut tu nak ke Ampang...
So...
Naik balik menuju ke arah jalan yg benar...

Lepas sampai puncak we all turun ke Checkpoint 4 then terus ke waterfall pulak...

Saturday, March 9, 2013

Stress Di Mana2

Stress...
Stress...
Stress...

Work on Monday til Saturday...
Training on Sunday...
Class on Tuesday to Thursday (after work)...
Feel like someone unmanageable...
Rupe dah macam hantu...

Bila mahu rest ni???

Thursday, March 7, 2013

Kenapa Saya Nak Further Study?

Kenapa saya nak further study?
Antara reasons yg pernah I dengar:

  1. Gain more knowledge & experience
  2. Malas nak kerja
  3. Parents yg suruh (parents kaya takpelah)
  4. Hubby/wife yg suruh
  5. Ikut member (boleh bertahan ke?)
  6. Boring dgn kerja skrg
  7. Tak mahu buat OT tetiap hari (gaji dah byk sgt)
  8. Suke sgt study (study sampai ke liang lahad)
  9. Dah sampai seru utk study
  10. Dapat galakan drpd boss (tapi boss tak sponsor pun)
  11. Make new friends (mana tau boleh melebarkan biz)
  12. Nak jadi lecturer
  13. After grad tak dpt kerja (apelah nasib)
  14. Miss study (miss campus/student life)
  15. Memang impian nak study sampai ke PHD (nak dpt title Dr.)
  16. Suka nak collect cert, diploma, degree, master & PHD
  17. Nak tukar bidang
  18. Saje2 nak challenge ownself
  19. Byk duit & tak tau nak buat apa
  20. Dpt biasiswa (MyBrain - nak gunakan sehabis baik duit government tu - rugi tak ambik kesempatan ni)
  21. Nak menambahkan hutang PTPTN yg dah sedia ada
  22. Nak dpt kerja yg gaji lebih tinggi (puiii...jgn mimpi nak gaji tinggi melangit kalau experience tu adalah CIPUT)
  23. Banyak masa terluang (dah further ambik KAU tak terkejar nak buat itu ini + buat assignment pun tak sempat)

Ape lagi?

Tuesday, February 26, 2013

Bandung : Day 3 : Part 2


Perut dah berkeroncong so Pak Deden pun bwk kitorang ke Restoran Kampung Daun...
Dalam Restoran Kampung Daun tu sgt cantek & sgt traditional & siap ada persembahan lagi dkt stage dlm Restoran Kampung Daun tu...
Orang ramai queue tunggu turn ambil order & tempat mkn...
According to Pak Deden mmg lama nak tunggu makanan siap coz kat situ mmg sentiasa ramai org...

View Kampung Daun...sgt alami...sgt nature...

Siap ada stage + org buat performance

Since we all malas nak tunggu lama, Pak Deden pun suggest makan dkt Restorang Sankuriang...
Dekat Restoran Sangkuriang ni serve adalah makanan Sunda...
Kitorang makan ikan Gurame bakar & goreng + sayur...
Sgt SEDAP!!!

Ikan Gurame yg di'tanam' + ditangkap on the spot

our dishes

Nasi empal

Lepas makan we all pergi ke bii (maybank)...
Draw lagi Rp1M (Back up...rasa mcm duit tak ckp utk fly ke Malaysia pulak)...
Then pergi cari kedai jual perfume...
Tak igt mana jalan mana tah tapi kedai tu tutup...
Then Pak Deden bwk ke Cibaduyut...
I just window shopping je dkt sini...
Takde benda yg menarik minat I utk membeli dkt sini + I sgt letih...

Tggu depa shopping...then balik hotel...
Prepare siap itu siap ini...
Keluar mlm tapi tak tau nak ke mana...
Jln pun dah lengan & mostly  kedai dah tutup...
So decide blk hotel semula...
Ambik2 gambar depan hotel & tidur...

Esok nak balik & before tu nak shopping mana2 barang yg tak sempat dirembat lagi...
Of courselah dekat Pasar Baru...

Saturday, February 23, 2013

Bandung : Day 3 : Part 1

24.01.2013

Yeah!!!
Hari ni pun bangun awal jugak....
Tibalah hari yang dinanti2kan...
Nak ke Tangkuban Parahu & tempat2 yg seangkatan dengannya...

Owhhh...a day before I dah bagitau receptionist yg we all nak supir utk ke Tangkuban Parahu...

So, pagi2 lepas breakfast we all tunggu Pak Supir datang di lobby hotel...
Fee utk Supir utk satu hari adalah Rp500K...

Pak Supir sampai dlm pukul 8.00 am...
Nama Pak Supir tu adalah Pak Deden...

Bagitau Pak Deden yg we all nak ke Tangkuban Parahu...
Pak Deden pun ckp mujur we all pergi cepat kalau idak jemlah gamaknye & lambat nak sampai ke atas sana...

Almost 2 hours perjalanan ke Tangkuban Parahu...
Dlm kereta Pak Deden pesan jgn beli sembarangan drpd org yg nak jual brg diorang & lebih baik tak payah beli langsung...
Diorang jual mahal & once u all beli dkt sorang peniaga then peniaga yg lain akan dtg jual & suruh/paksa u all beli brg diorang jugak...

On the way ke atas tu mcm biasalah ada gerai2 tepi jalan yg jual sate, jagung, buah2an & etc...
Sampai je dkt entrance kena byr sorang Rp50K + Rp17K utk transport...
Dah nak sampai ke Tangkuban Parahu tu dah rasa sejuk + dah ada bau belerang + telinga asyik berdengung...

Sampai je dekat sana parking lot still kosong coz org ramai tak sampai lagi...
So senanglah kitorang nak berjalan dkt Tangkuban Parahu tu...
Turun kereta terus ambil2 gambar dengan angin yg bertiup...SEJUKKKK...

Pose dekat sign Gunung Tangkuban Parahu

Then jalan2 dkt deret2 kedai yg jual cenderahati, t-shirt, keychain, FM, mafela, etc...
So we all dpt merembat keychain, t-shirt, FM & baju sejuk dgn harga yg sgt MURAH!!!
Pak Deden admit it!!!
Coz we all org pertama yg sampai & beli & Rose pandai bargain dgn harga yg KAW KAW murah...

Deret2 kedai yg menjual souvenir

Puas posing & pusing2 Tankuban Parahu we all decide nak turun...
Actually we all nak ke Kawah Ratu tapi memandangkan mcm we all akan tak cukup masa utk ke tempat lain so terpaksalah kitorang turun...

See...parking full...org pun dah bersesak...

Time org dah bersesak2 tu we all pun turun ke bawah ke Ladang Teh pulak...
Just ambil2 gambar buat kenangan...

Dengan Rose

Then ke Strawberry Farm pulak...
Dkt Strawberry Farm we all kena bayar ticket masuk Rp21K termasuk utk pick sebakul buah strawberry + free srawberry juice...

Sara, Rose & Ida di kebun #4

Petik buah strawberry sebakul (bakul kecik je) dlm 5 ke 7 biji je allowed (ikut size la jugak)

Perut dah berkeroncong so Pak Deden pun bwk kitorang ke Restoran Kampung Daun...
On the way to Kampung Daun tu ade signboard Sapu Lidi (nampak interesting tapi tak singgah coz lalu jln lain)...
Pak Deden ckp tempat tu pun cantek mcm Restoran Kampung Daun jugak...
Malas layan...LAPAR!!!
Nampak makanan yg BEST2 je skrg ni...
So we all teruskan perjalanan ke Restoran Kampung Daun...

Wednesday, February 20, 2013

Last Minute Punya Kerja...Ambek KAU!!!

Ambek KAU...
Memang mcm SAMPAH lah slide yg AKU buat tu...
AKU boleh buat ape yg terdaya je...
AKU pun taknak mengaku kerja tu AKU yg buat...
KAU tau tak yg AKU BENCI tengok keje AKU tu!!!

FYI, AKU dah plan kerja ape yg AKU nak buat ptg ni...
Semuanya ke LAUT semata2 nak provide dkt KAU info tu...

Kalau KAU expect the BEST...
OK lah tu presentation slide yg AKU buat dlm masa 5 to 6 hours...
Dgn AKU tak pernah buat...
KAU tau tak AKU nak kena study dulu ape yg ditinggalkan my Boss...
Even dia dah brief AKU SEKALI & AKU terus tinggal gitu je...
Nak kejar keje lain lagi...
Then tup...tup...KAU mintak by today?
Mana AKU tak BENGANG!!!

Kalau AKU dah BENGANG tu KAU tau jelah memang AKU akan SENYAP!!!
Tak boleh CAKAP!!!
Nanti AKU nangis!!!
GRRRR!!!

Then dtg kat AKU mintak maaf & mengaku memang kelemahan KAU!!!
Ape barang!!!
Baru sekali je kot!!!
TAKUT dgn AKU!!!
OOO...sebelum ni bukan main kutuk2 dkt AKU + gelak2 dkt AKU...
Rasakan KAU!!!
Baru KAU tau siapa AKU...

Thursday, February 14, 2013

Kereta Kena Tarik!!! Warghhh!!!


Warghhh!!!
Keta kena TARIK!!! Apa kena buat?

Kesianlah tgk sape2 yg kete depa kena tarik...
Kenapa kena tarik?
Of course la tak bayar more than 3 months kan???

One of my colleague kete dia kena TARIK semalam...
Dekat office pulak tu...
Ramai witness (almost satu opis)...
I rasa dia MALU gila kot!!!

Bukan salah dia pun...
Coz dia bg duit dkt org lain tolong bayarkan...
Tapi org tu tak byr (tak bertanggungjawab langsung + tak rasa bersalah langsung)...

Harini dia pergi settlekan bayar duit kete + tow (upah tarik-RM500) = RM2500 banyak tu...
Nasib ada saving...

So the moral of the story:
  1. Disiplin diri utk byr every month...
  2. Jangan percayakan org lain (family, friend, etc)
  3. Beli kereta ikut kemampuan diri (mula beli kete dulu pun I x mampu but later ok coz gaji dah naik)
  4. Bayar duit kete sendiri (every month)..kalau suruh org byrkan pun kena follow up...
  5. JANGAN lupa save about RM200/month for road tax + insurance + service + keta meragam OKEY!!! WAJIB buat!!!
P/s: Kalau rasa nak habiskan bayar + syg kete & tak mau kete kene tarik pandai2lah sorokkan kete tu...sorok jauh2 & selimutkan/selubungkan kete tu...hehe...my friend pernah buat last 2 years...tggl kat Melaka but sorokkan kete dkt rmh FIL dia dkt Perak...slmt KERETA tu sampai skrg...

Sunday, February 10, 2013

Bandung : Day 2

23.01.2013

Bangun awal2 pagi...
Lepas bersiap2 then terus ke CAFE di tingkat 2 utk breakfast...

Menu: Nasi goreng+telur dadar/roti bakar+air teh/air kopi

Tetiba ada sweet couple tegur we all (umur dlm 40++)...

Sweet Couple: Dari Malaysia ke?
We: A'ah, dari Malaysia...

Depa curious...
Sweet Couple: First time datang ke? Berdua je ke?
We: Ye berdua je... Member 2 org lagi sampai mlm nanti...

Sweet Couple: Owhhh...igt berdua je (beraninya)...Dah tau nak p mana harini?
We: Tak tau lg..igt nak ke Pasar Baru je dulu esok baru ke Tangkuban Parahu + kawasan yg seangkatan dengannya...

Depa pun offer pergi jln sama dgn naik cab...
Boleh tong2 tambang...
So ape lagi...

Jalan ke depan sikit dari hotel tunggu cab...
Cab gemah ripah...
Rp300K...

Tempat first adalah ke Toko 3...
Hubby kakak tu nak beli Levi's (original + murah)...
Ada jugak yg local punya...
They all pesan be carefull la kalau nk beli tu...
Yg local quality dia pun OK jugak...

TOKO 3 ~ Original Jeans Centre

Lepas ke TOKO 3 we all ke Rumah Mode pulak...
Tak ada benda yg I beli kat sini...
Kat sini semua branded nye barang...
Mcm yg ada dkt Malaysia je...
Tapi mostly yg local & made in China + Taiwan...

Pose di Rumah Mode

Selepas ke Rumah Mode we all ke Cibaduyut pulak...
Kat Cibaduyut ni tempat pengeluar barangan kulit...
Barangan kulit semua dikilangkan dekat sini...Tapi tak dibrandkan lagi dan dieksport ke luar negara...
Kalau sesiapa yg berminat utk membeli barangan kulit yg original bolehlah ke sini...
Barang2 yg dijual kat sini adalah handbag, kasut, belt, wallet, jacket...
Ada yg mahal & ada yg murah (Murah sangat)...
Dijual secara borong (grocer)...
Boleh gila tengok brg yg melambak2 y dijual sepanjang jln tu...

Oval - toko yg menjual barangan kulit original

Dekat Cibaduyut semua dah keletihan...
So we decide nak balik ke hotel simpan barang then terus ke Pasar Baru...

Sampai dekat Pasar Baru we all terus makan...
Dekat sini pun boleh jadi gila jugak bagi sesiapa yg suka textile...
Banyak jual kain pasang, cotton, sutera, telekung + etc...
FYI, semuanya murah2 + boleh jadi MUFLIS kat sini kalau dah mebeli tu tak ingat DUNIA...

Dekat Pasar Baru ni pun sempat tawaf 2 tingkat je...
Tengok sini rasa nak beli, tengok sana rasa nak beli, tengok mana2 pun rasa nak beli semua...
So beli je ape yg u all nak beli ikut u all punya budget takut tak sempat coz Pasar Baru ni tutup awal about 5.00 pm & paling lewat pun dalam pukul 6.00 pm...

Letih sgt even baru 2 tingkat berjalan...

So malam tu we all tidur awal...
Kol 12.00 am Ida & Rose sampai...
Tanya2 khabar + borak2 then tidur balik coz esok nak berjalan jauh + more adventure...


Wednesday, February 6, 2013

Bandung : Day 1

22.01.2013

Ooopppsss!!! Try buat web check in dkt office (hp x canggih)...
Sampai je kat office terus on PC...

Dan dan lah...
Technical Manager dtg menyibuklah pulak...
Suruh print itu, print ini, blaaa... blaaa...
Maybe dia tak tau yg I on leave on that day...
Takpa... sekejap je... tak byk pun... tolonglah sikit...

Then  Sr. Site Engineer pulak dtg mintak cop utk Point Load Test yg smlm punya...
Ada silap lah pulak...
Silap sapa taktau...

Print boarding pass after check in...
Alamak!!! dah tak blh nak add on lagi sekali luggage utk balik ke Malaysia coz at this time x keluar pulak maybank ke cimb ke...yang keluar just credit card...
Dah pernah add on sblm ni...
So takdalah add on luggage for me...
Just Sara (20kg)...

Trip gamble (main redah je...just depend on the tips yg diGoogle)...
Mintak tolong housemate hantar ke TBS...
Tanya dkt information counter mcm mn nk ke LCCT...
So miss tu pun bagitau dgn welcomenya...
So I terus ke counter KLIA transit...
Beli ticket RM10.80 (Ticket KLIA transit ke Salak Tinggi then naik Suttle Bus terus ke LCCT)...
Murah je...
Tak mcm ke KLIA sampai RM35!!!
MAHAL...

U see...RM10.80 for both KLIA transit + shuttle bus..

Sampai LCCT...
Fuhhh...crowded gila...
Ramainya orang...
Tak mcm KLIA...
Tenang & aman damai...
TBS pun canggih drp LCCT...
LCCT 2 nak launch dah...
Baru, besar & lagi canggih...

Tunggu Sara sampai...
Explore LCCT (first time in here)...

Sara sampai...
Activatekan Maybank PLUS...
Dinner siap2 dkt McD...Oooppppsss...terrrrr...(DARURAT)...

Solat...

Then terus ke boarding...
We all pun fly about 8.50 pm...
Flight delay dlm 20 mins gitu....

Alhamdulillah selamat sampai ke Husein Sastranegara International Airport about 11.30 pm...
Kecil je airport dia (lebih kurang mcm airport dkt Philippines je)...


Settle dkt immigration terus cari cab...
Tgk dpn counter cab tu ada org jual simcard...
Terus beli Rp50K...
Activate & balance credit (pulsa) ada dlm Rp21K...

Then ke counter cab...
Ambil cab terus ke Hotel Kenangan...
Dekat counter kata Rp40K...
Sampai Hotel Kenangan driver ckp Rp 50K...
Aikkkk?
I pun ckp dkt driver cab yg counter td kata Rp40K je...
Dia ckp nak msk kena byr parking Rp5K...
Byklah KAU...
Nak KENCING we all lah tu...
We all pun byr je coz dah letih & ngantuk sgt (ingt nak tidur je)...

Sampai lobby register dkt receptionist...
Bg pasport, reservation email, etc for record...
Then check in...

Receptionist hantar ke bilik...
Bilik tingkat 3...
Naik TANGGA!!!
Warghhh!!! Nangis dahlah letih...

Deluxe Room ~ Not bad lah... almaklumlah below RM100...OK lah nk comparekan dgn harga dia...

Masuk bilik receptionist tu tunjuk arah kiblat, bagitau air mineral free, and air botol yg dlm fridge pun free...
Then tutup pintu...
Prepare utk TIDUR...
Tak sabar nak tunggu esok...

zzzzzzzzzz..........

Friday, February 1, 2013

DIY Hand Bouquet for Ida

Alang2 dah nak buat HB for my sis...
Since I tak dpt dtg on her engagement...
Since I tak dpt nak jd amateur phtographer Ida...
Since my sis' engagement pun jatuh on March...
Alang2 kata org...
So buatkanlah sekali for my friend, Ida...

Hope Ida suka dgn HB yg tak seberapa ni...

Ni pic Ida with the HB...

Got the pic from her FB...

Sunday, January 27, 2013

Masjid Besi & Masjid Putra, Putrajaya

Ambil angin malam di Putrajaya...
After lepak2 di Lookout Point...
Orang yg sama juga yg join...
Suraya Mohamad Makhtar, Anis Razdiana Abdul Aziz & Intan Nur Shahierah Abdul Halim...
About 11.00 pm baru sampai sini...
Hangout about1/2 an hour gitu dekat atas Jambatan Seri Warisan...
Since hari pun dah lewat & esok pun nak kerja so dgn berat hatinya we all pun berangkat pulang...


Masjid Besi, Putrajaya

Masjid Putra, Putrajaya

Saturday, January 26, 2013

Tekala Fall

After turun dr Broga we all rest sekejap dt kereta...
Then discuss nak pergi mana lepas ni even dah tau mmg nak ke Tekala...
So kete sape yg ada GPS or hp canggih yg ada Waze & seangkatan dengannya kena lead...

Selamat Datang ke Hutan Rekreasi Sungai Tekala

Masa untuk bersantap

Since turun dari Broga lagi perut dah berkeroncong...
Semua dah kelaparan...
So lepas turun kereta semua terus terjah gerai2 tepi tempat parking tu...
Beli ayam percik MELAKA, sosej, etc...
Sambil jln sambil mkn sampai ke air terjun...

Girls rmai yang KEMPUNAN tak dpt mandi air terjun...KAHKAHKAH...
Tu...la...I dah ckp bwk je baju spare manalah tau TERTERJUN kat dlm air tu...
So..ddk telan air liuq je la tgk org lain mandi...

Method Statement for Ultrasonic Pulse Velocity

Work Methodology Construction Procedure Identify and mark test location. Measure path length of test location. Apply grease o...