Followers

Sunday, February 10, 2013

Bandung : Day 2

23.01.2013

Bangun awal2 pagi...
Lepas bersiap2 then terus ke CAFE di tingkat 2 utk breakfast...

Menu: Nasi goreng+telur dadar/roti bakar+air teh/air kopi

Tetiba ada sweet couple tegur we all (umur dlm 40++)...

Sweet Couple: Dari Malaysia ke?
We: A'ah, dari Malaysia...

Depa curious...
Sweet Couple: First time datang ke? Berdua je ke?
We: Ye berdua je... Member 2 org lagi sampai mlm nanti...

Sweet Couple: Owhhh...igt berdua je (beraninya)...Dah tau nak p mana harini?
We: Tak tau lg..igt nak ke Pasar Baru je dulu esok baru ke Tangkuban Parahu + kawasan yg seangkatan dengannya...

Depa pun offer pergi jln sama dgn naik cab...
Boleh tong2 tambang...
So ape lagi...

Jalan ke depan sikit dari hotel tunggu cab...
Cab gemah ripah...
Rp300K...

Tempat first adalah ke Toko 3...
Hubby kakak tu nak beli Levi's (original + murah)...
Ada jugak yg local punya...
They all pesan be carefull la kalau nk beli tu...
Yg local quality dia pun OK jugak...

TOKO 3 ~ Original Jeans Centre

Lepas ke TOKO 3 we all ke Rumah Mode pulak...
Tak ada benda yg I beli kat sini...
Kat sini semua branded nye barang...
Mcm yg ada dkt Malaysia je...
Tapi mostly yg local & made in China + Taiwan...

Pose di Rumah Mode

Selepas ke Rumah Mode we all ke Cibaduyut pulak...
Kat Cibaduyut ni tempat pengeluar barangan kulit...
Barangan kulit semua dikilangkan dekat sini...Tapi tak dibrandkan lagi dan dieksport ke luar negara...
Kalau sesiapa yg berminat utk membeli barangan kulit yg original bolehlah ke sini...
Barang2 yg dijual kat sini adalah handbag, kasut, belt, wallet, jacket...
Ada yg mahal & ada yg murah (Murah sangat)...
Dijual secara borong (grocer)...
Boleh gila tengok brg yg melambak2 y dijual sepanjang jln tu...

Oval - toko yg menjual barangan kulit original

Dekat Cibaduyut semua dah keletihan...
So we decide nak balik ke hotel simpan barang then terus ke Pasar Baru...

Sampai dekat Pasar Baru we all terus makan...
Dekat sini pun boleh jadi gila jugak bagi sesiapa yg suka textile...
Banyak jual kain pasang, cotton, sutera, telekung + etc...
FYI, semuanya murah2 + boleh jadi MUFLIS kat sini kalau dah mebeli tu tak ingat DUNIA...

Dekat Pasar Baru ni pun sempat tawaf 2 tingkat je...
Tengok sini rasa nak beli, tengok sana rasa nak beli, tengok mana2 pun rasa nak beli semua...
So beli je ape yg u all nak beli ikut u all punya budget takut tak sempat coz Pasar Baru ni tutup awal about 5.00 pm & paling lewat pun dalam pukul 6.00 pm...

Letih sgt even baru 2 tingkat berjalan...

So malam tu we all tidur awal...
Kol 12.00 am Ida & Rose sampai...
Tanya2 khabar + borak2 then tidur balik coz esok nak berjalan jauh + more adventure...


No comments: