Followers

Saturday, February 23, 2013

Bandung : Day 3 : Part 1

24.01.2013

Yeah!!!
Hari ni pun bangun awal jugak....
Tibalah hari yang dinanti2kan...
Nak ke Tangkuban Parahu & tempat2 yg seangkatan dengannya...

Owhhh...a day before I dah bagitau receptionist yg we all nak supir utk ke Tangkuban Parahu...

So, pagi2 lepas breakfast we all tunggu Pak Supir datang di lobby hotel...
Fee utk Supir utk satu hari adalah Rp500K...

Pak Supir sampai dlm pukul 8.00 am...
Nama Pak Supir tu adalah Pak Deden...

Bagitau Pak Deden yg we all nak ke Tangkuban Parahu...
Pak Deden pun ckp mujur we all pergi cepat kalau idak jemlah gamaknye & lambat nak sampai ke atas sana...

Almost 2 hours perjalanan ke Tangkuban Parahu...
Dlm kereta Pak Deden pesan jgn beli sembarangan drpd org yg nak jual brg diorang & lebih baik tak payah beli langsung...
Diorang jual mahal & once u all beli dkt sorang peniaga then peniaga yg lain akan dtg jual & suruh/paksa u all beli brg diorang jugak...

On the way ke atas tu mcm biasalah ada gerai2 tepi jalan yg jual sate, jagung, buah2an & etc...
Sampai je dkt entrance kena byr sorang Rp50K + Rp17K utk transport...
Dah nak sampai ke Tangkuban Parahu tu dah rasa sejuk + dah ada bau belerang + telinga asyik berdengung...

Sampai je dekat sana parking lot still kosong coz org ramai tak sampai lagi...
So senanglah kitorang nak berjalan dkt Tangkuban Parahu tu...
Turun kereta terus ambil2 gambar dengan angin yg bertiup...SEJUKKKK...

Pose dekat sign Gunung Tangkuban Parahu

Then jalan2 dkt deret2 kedai yg jual cenderahati, t-shirt, keychain, FM, mafela, etc...
So we all dpt merembat keychain, t-shirt, FM & baju sejuk dgn harga yg sgt MURAH!!!
Pak Deden admit it!!!
Coz we all org pertama yg sampai & beli & Rose pandai bargain dgn harga yg KAW KAW murah...

Deret2 kedai yg menjual souvenir

Puas posing & pusing2 Tankuban Parahu we all decide nak turun...
Actually we all nak ke Kawah Ratu tapi memandangkan mcm we all akan tak cukup masa utk ke tempat lain so terpaksalah kitorang turun...

See...parking full...org pun dah bersesak...

Time org dah bersesak2 tu we all pun turun ke bawah ke Ladang Teh pulak...
Just ambil2 gambar buat kenangan...

Dengan Rose

Then ke Strawberry Farm pulak...
Dkt Strawberry Farm we all kena bayar ticket masuk Rp21K termasuk utk pick sebakul buah strawberry + free srawberry juice...

Sara, Rose & Ida di kebun #4

Petik buah strawberry sebakul (bakul kecik je) dlm 5 ke 7 biji je allowed (ikut size la jugak)

Perut dah berkeroncong so Pak Deden pun bwk kitorang ke Restoran Kampung Daun...
On the way to Kampung Daun tu ade signboard Sapu Lidi (nampak interesting tapi tak singgah coz lalu jln lain)...
Pak Deden ckp tempat tu pun cantek mcm Restoran Kampung Daun jugak...
Malas layan...LAPAR!!!
Nampak makanan yg BEST2 je skrg ni...
So we all teruskan perjalanan ke Restoran Kampung Daun...

2 comments:

!eNa PnG said...

Bestnya.. teringat time p bandung dulu.. tapi tak pergi ladang strawberi la..

Afraliza Yusof said...

mmg best tapi x thn crowded...klu x smpt ldg stroberi next time pergila..byk masa lgi...