Followers

Monday, September 5, 2016

Tak Larat

Baru tahu result harini
Seriously saya tak larat
Saya dkt Penang
Kena travel ke Johor
Tak larat & give up
Nanges
😭😭😭

Friday, September 2, 2016

They are Coming

Dayah & Miza & Kila will arrive at Penang tomorrow.
Will fetch them at Penang International Airport.
Will drop at Tokong Ular & eat at Sany Char koew Teow.
Then check-in hotel.
After that will bring them to jalan-jalan at Strait Quay & eat pasembor at Padang Brown then go to Feringgi Night Market.

Wednesday, August 31, 2016

Merdeka ke 59

Kita jumpa dalam masa 9 bulan 10 hari dari sekarang
Atau kita akan berjumpa lebih awal if we are premature
Wink3

Tuesday, August 30, 2016

Al-Fatihah

Innalillahiwainnailaihirajiun
Salam takziah buat family arwah Mak Andak Paridah
Moga arwah ditempatkan dikalangan mereka yang beriman
Amin...

Mati itu pasti
Mati itu sgt dekat

Saturday, August 20, 2016

Register for PHD

Hati tu teringin nak pergi
Memang teringin sangat nak sambung
Tapi kenapa ???
Macam mana ?
Siapa kisah ?
Apa perasaan ?

Kosong

Kosong
Kosong
Kosong
Kosong
Kosong
Kosong
Kosong
Kosong
Kosong
Kosong

Thursday, August 18, 2016

Astaghfirullah Al-Azim

Astaghfirullah Al-Azim
Astaghfirullah Al-Azim
Astaghfirullah Al-Azim
Astaghfirullah Al-Azim
Astaghfirullah Al-Azim
Astaghfirullah Al-Azim
Astaghfirullah Al-Azim
Astaghfirullah Al-Azim
Astaghfirullah Al-Azim

Sunday, April 17, 2016

DSLR Comes to Me

I got my 1st D60 in 2009.
But then after 5 years the lense infected by fungus plus tiba2 pulak shutter rosak.
So sad...
I hantar ke Nikon centre utk repair shutter and clean fungus.
But just can repair the shutter but not the fungus.
Mahal sgt. Pikir2 balik drpd cuci fungus tu lebih baik beli lense yg baru.
At that time takde duit jugak. Gaji ciput. Gaji cukup2 utk makan je.

Rindu nak guna camera balik

Pulau Perhentian Day 3

Yeayyy...harini adalah hari yang dinanti2kan..
Boleh bangun pagi2 even penat hiking semalam tak habis lagi..
Pg2 dah bangun..mandi then solat subuh..
Packing barang semua masukkan dalam bag..
Pergi ke cafe cas phone bagi penuh..
Pastu jln2 tepi pntai
Nyamannye...


Shells & dead corals

Air laut yg clear
Pasir n coral mati yg bersih
My 1st time tgk



Sunrise di D'Lagoon

Ambil gmbar sunrise. Tp xbrp nak nmpk.

Penginapan di D'Lagoon

Then breakfast at 8.00 am.
Suppose we all blh ke mainland lps breakfast but we all x inform owner awal (mlm tadi)
So kena blk ikut schedule boat at 10am la..
Jadi penunggu boat..
Its okay coz boleh selfie2 tepi pantai lagi..

Waiting for the boat

Smpai jetty beli souvenir fridge magnet


Yeayyy..dah sampai mainland..

Rasa sangat release bila dah sampai mainland

Ambil kete then terus ke KT
On the way to KT, we all singgah gerai nak minum air kelapa tapi kedai tutup.
Then makcik gerai tu tahan srh singgah gerai dia..makik suruh makan..
Katanya dia ade buat majlis tunang ank ppuan
So dia srh mknnnn...
Alhamdulillah...rezeki..
Ade ayah makcik borak2..
Ayah dia dah x blh dengar & ckp pun dah tak brp clear..
So kitorg dgr je la atok tu ckp..iyekan ajelah..
Mkn segumpal my 1st time makan
Then mntk tgk ank dia yg tunang so masukla rmh dia
Ambil gmbar bagai

Lastly ambil gmbar dgn makcik

Then teruskan journey ke pasar payang beli souvenir
Sesat2 jgk laaa
Beli keropk keping etc

Singgah Pasar Payang beli keropok kering

Pastu singgah marang beli kepok lekor plak
Pastu drive lagi..
Turn Miza & Kila plak drive dr Terengganu ke KL..
Coz 1st day pergi Terengganu Dayah & I dah drive..
Bila sampai je dkt Danau Desa perut rasa lapar
Dah nak dekat kol 1 jgk
So terpaksa cari kedai makan
Ronda2 cari kedai makan tapi mcm xbrp nak ade
Ade pulak yg mengidam fast food
Then pergi mkn kfc 24hr
Lepas habis makan balik rumah terus tidoq
Seriously sgt letih

Rasa nak repeat lagi
Rasa nak ke pulau2 pulak lepas ni
Best sebenarnya menikmati keindahan alam ni
Natures lover

Pulau Perhentian Day 2

Tido nyenyak. Bestnye bangun pagi2 then dengar deruan ombak. Even penat semalam tak habis lagi.
On the 2nd day, kitorang breakfast
Then tukar baju utk aktiviti snorkeling
Snorkling ke 4 tempat (dah tak ingat nama apa)


Jadi photographer ambil gambar Dayah, Miza & Kila

Blk resort dlm pukul 12 gitu
Lunch. Just notice tak ambik gambar. Why???
Kol 2 start snorkeling balik @ 4 tempat lagi
Yang empat2 tempat ni i tak turun dari boat pun
Letih & tak larat
Then ada adik ni tak turun jgk pastu dia muntah
Adoi...pening kepala
Lepas habis snorkeling dekat 4 tempat ni, abg boat pun bawa ke satu tmpt snorkeling utk tgk baby shark (tempat ni tak termasuk dalam package & sebab masih awal lagi)
Lepas tu balik & mandi2 tukar baju solat

Petang tu pergi jungle trekking ke Windmills


Struggle utk naik ke atas. Dekat belakang tu dah nampak laut yang menghijau

Sesat barat sampai ke Adam's Eve
Patah balik jpe adik2 yang dtg sama hari & sama boat ke D'Lagoon nak ke windmills jugak
So we all follow diorg
Hahhhh...ni bkn trekking lg dh ni, ni dah mcm hiking
Jauh jgk...or maybe i dah x biasa coz dh lama tggl hiking2 ni
Sampai windmills ambil2 gambar. Tak banyak snap gambar pun. Tak lalu coz penat sangat.


Windmill

Turun sikit ikut tangga yang disediakan tgk laut
Sgt mendamaikan

View from the top

Then balik dulu even yg lain xnak blk n x abis lg bergambar. Only 4 of us.
Sesat lagi sampai ke mana tak tau yg penting smpai ke tepi laut laaa
Suppose ade simpang & signboard tulis D'Lagoon. But we all tak nampak coz jalan menonong je konon2 nak sampai awal.
1st thinking igt Adam's Eve so amek2 gmbar la dulu
Then try nak blk tak sma mcm yg dkt Adam's Eve pny jalan


Beach yang disangka Adam's Eve

So we all patah balik ke tmpt asal
Jpe adik2 yang dari Long Beach yang baru turun dari Windmills
Tny guide diorg mn nak ke D'Lagoon
So dia tunjukkan islenye
Oooo...nape ms tadi x nampak???
Ok thanks..
Lama jgk nak smpai ke resort..
Hari pun dah gelap
Perasaan takut tu hanya Allah yg tau
Rasa spnjg jln tu nak tutup mata n telinga je
Takut nmpk n dgr benda2 yg tak mampu didengar..
At last smpai jgk...
About 7.30pm br smpai..
Rehat2..minum2...
Then dinner..bbq time!!!

Seriously takde gambar makanan langsung. betul2 kepenatan and takde nafsu nak memperagakan our bbq items..We all tak pergi pun bakar2 seafood..Just tunggu diorang hidang and ngapppp!!!

Lepas habis makan, we all rilex2 santai2 dkt tepi laut.
Lepak2 dekat hammock yang dah disediakan
Tengok2 bulan bintang
Dayah dah letih...
So dia masuk tido dulu...
About 11pm baru msuk mandi solat n tido
Esok nak blk dah...

Saturday, April 9, 2016

Pulau Perhentian Day 1

Getaway last year punya. During Labour Day.

Lepas office hour je terus balik rumah kemas2 apa yg patut. Settle je semua terus ke rumah Miza. Okay i sesat. Dah 2 ke 3 kali jugak pergi still sesat. I pun tak faham. So call diorg srh direct jalan.

Sampai je rumah miza, dayah and kila dah tercongok dkt meja tgh mkn. Dinner nugget & sosej je la malam tu.

Lepas solat and packing brg we all pun bertolak dlm pukul 10pm. Risau jalan jem coz org ramai cuti labour day utk blk kg especially belah pantai timur. I drive dari kl to gambang. Alhamdulillah jalan smooth je even byk je kereta.

Sampai di gambang dayah sambung drive pulak. Minyak dah nak habis so stop dkt petronas dungun fullkan tank. Sambung lagi perjalanan. Berhenti solat subuh dkt masjid tuan guru rusila.

Teruskan perjalanan lagi. Sampai area Setiu stop dkt gerai tepi jalan. Perut dah berbunyi so we all berhenti utk breakfast. Boleh tahan juga harga nasi lemak, kuih n air kopi. Almaklumlah area pelancongan. Rezeki.

Sambung lagi perjalanan. Sampai jetty Setiu dlm pukul 7.30am. Dayah settle pasal boat. Then keluarkan barg.
Just arrived and terpinga2

I pergi parking kereta dkt tmpt parking. Parking fee RM10/day. Parking for 3 days so total RM30.
Then kene naik moto dgn abg tu (malu x biasa tp buat dek jela kalau jln kaki kang tertinggal boat)

Pergi ke counter jetty jpe diorg. Terus ke boat n naik boat. Its my 2nd experience to ride speed boat after 15 years...haha
Terhentak2 and melambung2 time kena ombak. Rasa macam naik kuda pun ade jugak. Boleh kurus.
About 45 min sampai ke D'lagoon.

In the speed boat & waiting for fully board

Sampai awal. So kena tggu org checkout dulu. Sambil2 tggu, D'lagoon jamu welcome drinks.
Sambil2 minum we all settlekan balance payment dgn D'lagoon. Jln2 n ddk2 dkt meja tepi pantai.

Dlm kol 11 check in. Mandi2. Kol 1pm keluar mkn. Best makanan dia. Fresh & sedap. Maybe tengah lapar pun salah satu faktor penyumbang juga.

Balance & fresh diet

Ptg do flying fox, banana boat (1st time experience)

Get ready for flying fox

Blk bilik mandi tukar baju solat
Kol 6ptg dinner!!!

Tak tau kenapa Kila beriya nak pegang kepala orang belakang tu

Mlm tido awal letih drive mcm x cukup tidur
Simpan tenaga utk snorkling esok