Followers

Wednesday, December 1, 2010

Air Tangan Punya Pasal


Bercerita tentang masakan...
Masakan sape yg paling sedap?
Of course la masakan ibu masing2...betul tak?
Takpun masakan wife masing2 bagi yg dah lama berkahwin...

Tapi bile mkn masakan ibu org lain still tak sdp mcm masakan ibu kite sendiri..
Macam mana pun masakan ibu tetap tiada tandingannye...
biarlah org lain ckp masakan ibu diorg sdp tapi sdp lagi masakan ibu kite...
Order je...mak nak makan itu nak makan ini...
Cakap je nak mkn...mesti mak buatkan...
Dari dulu sampai sekarang tak sikit pun rasa dia berubah (masak maen campak2 je~expertlah katekan)...still the same...
Betul tak?

Kalau I la...hari ni msk...org puji sdp...then esok msk lagi sekali masakan yg sma & guna bhn2 yg sma...adehhhh!! rasa pun dah lainlah...tangan I pengkau le...ermmm...bagus jugak tu dpt mempelbagaikan rasa masakan...backup2...

Sape2 yg merantau jauh2, study ke kje ke tu mesti terkenang2kan masakan ibu masing2 (jgn jeles I live with my mum)...
Asyik mkn kedai je..nak msk brg dapur x lengkap...hehe...alasan...

Then bila ibu yg tak solat prepare makanan utk hubby & anak2...
Macam mana pulak tu...dahlah masakan ibu sedap...tapi ibu tak pernah solat...

Ade terbaca post @ FB menyatakan yg air hujan yg jatuh dr bumbung org yg tak solat lebih hina dari air kencing anjing hitam...nauzubillah...

So ibu2, bakal2 ibu & sape2 aje @ luar sana pikir-pikirkanlah...
Selamat beramal...


14 comments:

Arifah said...

Betul kak af..maybe sebab dari kecik sampai besar kita dok makan masakan ibu. So, masakan ibu lah yang paling terbaikkkk dalam dunia kan?

Yg psl ibu tak solat tupon, nauzubillah. Saya pon ada kenalan yang mcm tu..huhuhu..

hysman said...

betul tu..
masakan ibu is the greatest..

bab ubu tak solat tu..
hurmm..betul gak...
nak lg tyme hari raya..
magrib last pose smpai lps solat sunat ari raya alpa utk solat..
tgh dok asyik masak kat dapor..adehhh.....

NOOR FATIN said...

setuju! hehe masakan ibu adalah masakan yang paling sedap. xkira la kita makan kat kedai ke, apa ke, kat mana kita pegi, masakan ibu yang paling kita ingat :)

.pelangi. said...

1000 peratus setuju ni..haha..lain kot masakan mak kita..sedap gile..kalau mknn tu (bukan mak masak) tapi mak yg suap, rasa dia pun sedap..nyum4!!hehe

plankton said...

he3..nak agree jgk...masakan mak la yang terbaik..the best food that i had ever tasted .. skrg da duk jauh..even mntk n follow btol2 resepi mak..still xdapat bt sehebat mak..T_T..

bout ibu xleh slt tu...hmm terasa bersyukur sebab mak seorang yang menjaga solat~he3

husniah zaimah said...

saye singgah dan folo yeah~

afraliza said...

Arifah: a'ah btol tu chepah..ade kenalan yg begitu? nasihatkanlah dia..

afraliza said...

hysman: ibu alpa utk solat prepare utk raya tu coz bapak2 xmau membantu..hahaha..

afraliza said...

NOOR FATIN: a'ah kat mana2 pun mesti igtnye..tapi bg yg dah xde mak tu lagi diorg sedih kan?

afraliza said...

.pelangi.: wah mak suapkan mmg sdp..skrg pun akak still mengendeng2 time mak mkn nak suh mak suapkan..

afraliza said...

plankton: alhamdulillah la bg kte yg mak2 nye jaga solat..kesiannye pd mereka yg mak2 nye x jg solat..samapinye hati mak dia..

afraliza said...

husniah zaimah: tq singgah..folow le..x kesah..tp suke je..ngeee...

Laila said...

wah tetiba rindu kat mak la..

MAMASYAZA said...

airtangan ibu, sah2 le sedap
sebelum masak, dibaca doa dulu
akak kalo skali masak, anak2 puji sedap la mama masak ari ni, terus jadik kenyang, kembang idung2, bangga tgk suami n anak2, makan masakan air tgn kita