Followers

Saturday, December 11, 2010

Baby Boy @ Baby Girl?


Last week pergi ambil baju yg dah siap dijahit zip yg patah aritu.

Aunty tu de berbual2 with my mum..

Aunty: Wah byk senang u skrg ye..

Mummy: Ape yg senangnye...

Aunty: Yelah..ank perempuan ramai..
(aunty ni terpegun tgk my mum sanggup sekolahkan sume keenam2 anak pompuan dia sampai masuk U)

Mummy: Sama je..(dlm hati: kalau rajin takpe jugak) sambil jeling2 dkt I..

I dpt dgr hati my mum berkata2 drpd jelingan manja beliau ~ hikhikhik

Aunty: You tengok ye..anak2 you sume bagi byk duit every month dkt you. Bagus dulu2 u bagi sume ank perempuan you study tinggi2. You tgk ye kalau anak lelaki yg dah ade family ade nak bagi parents dia duit byk2? Byk tanggungan, susah cket. Nak tanggung anak & wife, kete, rumah, bil api air, tepon, bla, bla, bla..nak2 kalau wife tak keje..ramainye tanggungan..

Aunty ni ckp mcm tu coz dulu2 org pentingkan anak lelaki especially kaum aunty ni..dpt baby girl je bg kat org..coz aunty ni amek anak angkat girl la @ that time. Susah org nak bagi anak lelaki ni.

Mummy: A'ah betul tu..that's y la I srh anak2 I study tinggi..utk masa dpn (senang) diorg jugak & dptlah I tumpang sekaki..keh3..(ayat tokok tambah by me~sje nak sdpkan ayat)

Me: Hah? Ape? dlm hati berkata2 cume seketui dua aje tu kot..tapi ade kebenarannye jugak..coz perempuan yg dah kwen ni xde nak tanggung spe2 dah..just diri sendiri, bantu hubby cket2 & parents je..betui tak? kalau yg bekerja la..

Tapi skrg ni dah tak kisah..anak lelaki @ perempuan..sume same je..
Dah takde dah org nak bagi2 anak kat org even anak perempuan..
Alhamdulillah mereka2 sudah ade kesedaran betapa pentingnye anak2 ni tak kira jantina..

My nenek sedare ade amek anak angkat Cina.. Nenek sedara I jaga anak angkat dia tu dari lepas lahir & sekolahkan  sampai masuk U. Tapi dia menghilangkan diri tanpa kabar berita sampai sekarang selepas further Master @ America. According to my nenek sedara dia dah jumpa dgn mak dia & tinggal bersama. Nenek risau kalau dia convert.

Sis Zam dimanakah kamu?
Nenek rindu kamu..
Walaupun nenek bukan ibu kandung sis, tapi ingatlah jasa nenek yg tak pernah membeza2kan sis dgn anak2 yg lain.
Skrg nenek dah tak berapa sihat, dah uzur..


8 comments:

LadyRye said...

zaman sekarang ni mak ayah lagi harap anak ppuan dari anak laki..sebab macam u cakap tu la..

anak laki once dia dah kawen, susah la sikit..

MAMASYAZA said...

macam akak ni, dah le umah akak dekat ngan umah mak akak, anak2 mmg mak akak yg jaga sepanjang akak g keje, so sah2 kena bagi rm lebih utk ibu tercinta, atas jasa baik dia susah payah jaga anak akak, n masak sedap2, tq so much to my mum, segala pengorbanan dia, tak terbalas oleh akak

cik as said...

semoga kita semua menghargai jasa ibubapa,selain harta..doa dan kasih sayang itu penting agar silaturrahim terus berpanjangan hingga akhir hayat(^^)

♥Intan Azwani♥ said...

betul tu...skrang ni ramai dah permpuan yang blaja tinggi-tinggi...kadang-kadang tu bukan mencari pangkat semata-mata tapi disebabkan kerja yang menuntut untuk mereka blaja smpai ke tahap master/PhD...

org lelaki tanggungjawab dorg jauh lagi besar dari perempuan, bagi mereka yang bergaji rendah boleh jugak nak bagi kat parents..walaupun x banyak, sikit pun boleh...smuanya terpulang pada diri masing-masing sbenarnya...tetapu sbgai ibu bapa mereka hanya perlukan perhatian dan kasih sayang ..itu yang paling penting..slalunya org tua ni dorg bukan nak sgt duit anak-anak..

afraliza said...

LadyRye: a'ah..betol3..hanaya org yg dah de anak je yg memahami..hikhikhik..

afraliza said...

MAMASYAZA: bagusla akak ni..ade tu harapkan mak jg anak..tapi duit bg ciput je..hehe..

afraliza said...

cik as: mmg betul selain wang ringgit kasih syg yg paling penting bg mereka..mak2 kita x kesah pun dgn duit yg kite bg asalkan kita menjenguk dia dah cukup menggembirakan mereka..

afraliza said...

INtan Azwani: betul2..baru je nak ckp mcm tu...