Thursday, November 4, 2010

Syukur . . . Alhamdulillah . . .


Incident ni berlaku 2 days ago...
Berlaku during lunch hour @ hawker centre Alor Gajah...

Macam biasa la time ddk2 mkn2 tu mesti ade je org2 yg dtg mengganggu...ade yg mintak sedekah la...jual kerepek2 la...jual buku2 agama la...jual buku kanak2 la...dan macam2 lagi...

Kadang2 tu ada rasa kesian pulak...
Kadang2 time mood swing rasa nyampah, bengang, mengacau je diorg ni...
Macam mana yek nak buat dgn mereka2 ni?

Yg makcik pulak sgt la psycho...suruh beli kerepek dia...style paksa2 gitu...jual aje la Makcik...tapi jgnlah pakse2...org pun x berminat nak beli kalau macam tu la gayanye...

Yg pakcik pulak mintak sedekah & berkopiah lagi...aishhh...memalukan sungguh...

Almost everyday la diorg ni berprojek di sini..
Semua org dah kenal dgn Makcik & Pakcik ni...
Kenapa diorg jadi mcm ni?
Sebatang kara?
Atau anak2 dah buang mereka ni?


Then ade sorg adik ni dtg jual buku kanak2...ermmm...mcm budak lepas grad gitu...buat part time...my hipothesis jek...hikhikhik...

Takde org nak beli...org skrg x lyn dah yg jual2 mcm ni...sume lebih suke ke shopping complex...byk choice...x pun bli online je...

Ermmm...nampaknye kene suggest kat adik ni utk buat blog...jual kat blog je buku2 tu...

Kesian la tengok adik ni...xde spe nak bli...I tengok je adik ni berusaha menjual buku2 tu...

Then dia sampai dkt meja pakcik dpn kitorg nye meja...
Pakcik tu xmau beli..then pakcik tu pun keluarkan duit dlm RM3 kot...x perasan la pulak...

Then Pakcik tu ckp...takpe ambik je nak...Pakcik nak tolong...Pakcik ikhlas ni...

Rasanye adik tu segan nak terima...berlakulah adegan tolak-menolak & tarik-menarin between Pakcik & adik tu...tapi adik tu mintak Pakcik tu amik satu buku tu...ye la...niat di hati dia nak mencari rezeki dgn menjual buku2 tu...tapi dah jadi mcm mintak sedekah la pulak...org tak mau beli...just bagi duit RM1 - RM2...

Ermmm...adik ni mesti x dpt kje lagi...ssh nak cari kje skrg ni kot...maybe dr famille susah & ramai adik2 yg nak ditanggung...

Rasa malu pulak dgn usaha adik ni...coz I tak pernah nak kje time menganggur dulu...dok rumah je...xde initiative langsung nak cari duit pocket sendiri...nak tolong famille ke + my famille x bising...huhu...

Rasa bersyukur sangat coz I sudah bercareer setelah sekian lama menganggur...


No comments:

Method Statement for Protective Coating

Work Methodology References Project Quality Plan (PQP) Project Executive Plan (PEP) Integrated Management System Manual (IMS) Env...