Monday, November 8, 2010

X-Neighbour yang Menempah Maut



Ermmm . . . tak tau la nak cakap macam mana lagi . . .
Hubby dah advise . . .
Anak2 dah advise . . .
Close famille dah advise . . .
Close friends dah advise . . .
Neighbour pun dah advise . . .
Aunty ni still tak mau pegi spital . . .
Advise sape lagi yg aunty ni nak dgr? . . .

Berubat kampung dah bermacam2 tempat . . .

Sampai jadi kurus kering . . .
Since Hari Raya Aidilfitri lagi aunty dah selalu demam2 coz tahan sakit . . .
Kesian la tengok . . .

Actually aunty ni kene penyakit Kencing Manis (Diabetis Melitus) . . .
Kaki aunty ni dah buruk & lebam until ke area betis . . . dah bernanah . . . tapi tak luka . . .

My mum advise aunty tu suruh pergi spital . . . pegi check ape yang patut sebelum merebak sampai ke lutut & ke atas . . .kalau jumpe doctor nnt taula doctor tu nak buat ape . . . bagi rawatan yang sepatutnye . . . tak semestinye kene potong kaki pun . . .

Then nak tau ape aunty tu cakap dekat my mum?
Eeeiii . . . Zah taknak pegi spital, taknak potong kaki, biarlah macam ni aje, Zah nak mati kat rumah aje . . .
Dalam sakit2 tu boleh ke dia cakap macam tu . . .

Aissshhh . . . tak sanggup tengok aunty yg sanggup tahan sakit . . .

Dari ape yg kitorang notice aunty ni dulu2 suka minum air bergas yg dlm tin . . . almost every day dia akan minum setin . . .
Haaa . . . u all yg kat luar sana jaga pemakanan ye . . . yg ketagih minum air berkarbonat tu kurang2 kan lah ye . . . kalau taknak jadi macam pic kat bawah ni . . .

 
Image googled


Antara bahaya kalau penyakit kencing manis tidak dirawat atau dikawal dengan baik . . . maybe akan berlaku ke atas aunty ni . . .

Penyakit ini akan melarat sehingga mendatangkan akibat-akibat buruk seperti :-
  1. Buta
  2. Kerosakan buah pinggang
  3. Sakit jantung dan penyakit lumpuh
  4. Darah tinggi
  5. Penyakit saraf - Ini boleh mengakibatkan pesakit hilang deria di bahagian kaki dan tangan. Ia tak dapat merasa sakit, panas dengan itu boleh mencederakan diri sendiri tanpa disedari
  6. Jangkitan yang menyebabkan Gangrene (tisu-tisu mati) yang boleh mengakibatkan kehilangan kaki – jari2 kaki aunty dah jadi kecik2 . . .
  7. Tidak sedarkan diri  - Kalau tak dirawati dengan serta merta, pesakit boleh maut


Kita boleh mengelakkan penyakit ni kalau kita menjaga diri, jaga pemakanan, kebersihan dan kaki dengan elok . . .

Sape2 yg menghidap penyakit ni pun boley menikmati hidup seperti biasa asalkan mereka menjaga pemakanan dan kebersihan diri . . .

Antara makanan yg sedap & penyumbang kepada penyakit ni . . .
Image googled
Wowww . . . I loike . . .

p/s : apa2 pun aunty we all doakan aunty cpt sembuh & mendapat hidayah utk pegi spital . . .




No comments:

Method Statement for Protective Coating

Work Methodology References Project Quality Plan (PQP) Project Executive Plan (PEP) Integrated Management System Manual (IMS) Env...