Wednesday, January 12, 2011

Salah Siapa?


Tengok video kat bawah ni dekat wall facebook my kazen petang tadi. Dua orang yang mecuri getah skrap dipaksa memakan getah skrap. Dah lama kes ni berlaku.


Kesian la tengok budak dua orang tu. Dahlah kena makan getah skrap tu lepas tu kene belasah lagi. Negara kita kan ade undang2. Serahkanlah pada undang2 untuk menentukan hukuman.

Memanglah diorang buat salah tapi orang yang beramai-ramai membelasah mereka ni tak berhati perut. Boleh pulak sepak terajang kepala orang sesuka hati. Kalau saya pantang orang main2 kepala ni. Membelasah tu dah dikira menyeksa. Agama pun melarang menyeksa walau binatang sekalipun.

Yang diorang ni pun satu, sape suruh mencuri? Kan tak pasal2 dah kene belasah dengan orang kampung. Dahlah orang kampung yang menoreh getah ni bukannya dari golongan yang kaya raya. Yang korang mengganggu periuk nasi depa buat apa?

Jangan salahkan ibu mengandung...


6 comments:

LadyRye said...

woooo sapa kata orang potong getah tak kaya???

dengaq orang kata 50batang pokok getah buleh dapat rm250 sehari..SEHARI!!! GETAH MAHAI LA NIIIII!!!

kalau rumah aku rumah kampung, wajib dah aku tanam pokok getah 50 batang belakang rumah! sapa curi jangan kata belasah, aku tembak teloq dia dengan senapang biji getah! hahahaha!

saya_arief said...

pokok pangkal nye, jangan mencuri..
kalo x, memang parah la..

Gen Fujita said...

Apo dayo motong gotah, apo nak dikato. Errr, ehem, tak patutlah gitu, undang-undang jalanan ni memang tak patutlah, tak bertamadun.

afraliza said...

Lady Rye: baru skrg rege gth naek..kene cari rmh kg ni..bagus tnm getah..nnt affan boleh noreh bile dia besaq nnt..

afraliza said...

saya_arief: betul tu..memalukan kaum je..

afraliza said...

Gen Fujita: mmg tak patut..ade undang2..biarlah undang2 buat keputusan..

Method Statement for Protective Coating

Work Methodology References Project Quality Plan (PQP) Project Executive Plan (PEP) Integrated Management System Manual (IMS) Env...