Monday, January 24, 2011

Kasih Gunung Datuk (Part I)


Location: Gunung Datuk, Kota, Rembau, Negeri Sembilan
Date: 22 Jan 2011
Arrival: 8.45 am
Departure: 10.20 am
Ticket: RM3 

Gerak dari Masjid Tanah
Plan nak overnite @ rmh Syer tapi I ade part time pulak mlm tu.. so terpaksalah gerak dari rumah pepagi buta..
Baru nak try guna GPS tepon pulak rosak..so guna aje google map..katanye dlm 35 minit..tak jauh pun..dlm 45 minit I sampai..gerak dlm ko 8..sempatlah isi minyak & pam tayar & beli air&roti..
4 kete dari KL
Dlm 13 org semuanya (L=8, P=5 termasuk I).
Sampai pun awal so tunggu depa sampai
Pergi toilet.. buang apa yang patut..
Register then kene bayar RM3



~at the peak~lega~bersama mereka2 yg di belakang tu~mampu duduk je~nak menikmati view yg 360 degree tu pun I tak heran dah~


Warm up guided by En Wan.
Pergelangan kaki tergeliat lah pulak kat belah kanan time warm up tu.

Amek gambar dulu sblm naik. Start hike pukul 10.20 am. Mula2 track ok lagi. Lepas je seberang sungai track dah jd mencanak tapi tak lah sehebat mana pun. I je yg jakun. Tak sampai sepuluh minit dah tak larat. Apekah? Siapakah yang tak larat tu? (I lah tu).

Step dia tinggi2..hike tu lutut mmg sampai ke dagu punya + merangkak2 mcm juon (I lah tu? bukanlah bagi siapa yang agak rendang & katek aje). Banyak kali stop (I lagi).

Seriusly I mmg tak larat. Dalam hati dah menyumpah seranah ke diri sendiri. + agak menangis. Kenapalah I nak ikut. Gatai sungguh. Mmg dah rasa takmau naik & takmau turun dah. I rela tinggal je kat situ. Kalau ade helikopter nak amek sgt2lah dialu2kan. Nak nanges dah. Dah nanges dah pun tapi senyap2 je takut org nampak. Malu...

Ketar2 & gigil2 kaki & tangan. Macam parkinson pun ade. Time ni kalau org nak mengutuk ke ape ke I dah tak kesah. Kutuklah sepuas hati. I dah takde kuderat nak bercakap even makan & minum pun I dah tak mampu. Azab.. macam menunggu nyawa utk dicabut. Ni baru Gunung Datuk. Kalau gunung lain mesti I dah pengsan..

Then teruskan perjalanan. Berhenti lagi. Time ni dah semput. Rasa ngantuk. Nak baring je. Kate En Wan tak cukup O2 that's why la I rasa ngantuk coz pagi tadi minum air teh je. Nak makan takut nak terberak pulak. Payah lah nanti. So En Wan pun keluarkan kuih raya sebotol (Almond London lagi tu~my feveret tu). I taknak tapi demi utk meneruskan perjalanan & takmau menyusahkan org I ambiklah 1 utk up energy. Sekali lagi mmg I betul2 dah tak mampu nak makan. Takde hati langsung. Even Almond London tu feveret I. Mmg I boleh habiskan sebalang tu sekaligus tapi kali ni sebijik pun terkial2.

Masa mula2 hike taknak keluarkan camera..konon2 nak keluarkan time dah 1/2 gunung & masa nak turun nanti. Last2 tak keluarkan langsung (time kat puncak je~itu pun 2-3 ketul je~gayat takut jatuh). Takde hati & takde mood langsung nak keluarkan camera. Rasa mcm nak campak je camera ke bawah. Buat berat je. Menyesal tak sudah. Bawak compact lagi bagus. Sampai kat bawah tak menyesal pun tak amek gambar byk2. Tapi time tulis blog ni nyesallah pulak coz xde gambar best2 nak tepek kat sini.

Adoiiii.. ada orang langgar my kaki..sakitttt..seram sejuk dah rasa..simptom2 nak bentan ni..
Sampai sini dulu.. I nak pergi ligan itu orang.. Next entry pulak..
Daaa..


2 comments:

bulanhati said...

hehe tp ada gak la kn gmbr kat puncak gunung 2...as xda pun warghhhhhh

afraliza said...

bulanhati: haha..spe srh gayat? kan dah xde gambaq kat puncak..nx time as..hehe..

Method Statement for Ultrasonic Pulse Velocity

Work Methodology Construction Procedure Identify and mark test location. Measure path length of test location. Apply grease o...