Followers

Wednesday, March 30, 2011

Pemalas? Tak Tau Masak?



Aunty: Dia tu pemalas. Malas nak kemas  rumah. Malas masak. Nak kawen macam mana?
Sipolan: Erk??? *mcm menyindir je* eleh anak makcik expert ke semua tu ???


Ermmm...
Apelah. Nak kawen, kawen aje lah. Takde kene mengena rajin mengemas rumah ke, rajin masak ke, pandai masak ke. Kalau dah sampai jodoh kawen ajelah. Nape nak mempertikaikan hal peribadi pasal tau masak ke, tak tau ke. Yang pandai masak ke tak pandai ke tu belakang kira.

Bukannye xmau masak. Kitorang ni kan wanita berkerjaya. Bekerja seharian di opis then balik rmh of course la nak rest sepuas hati. Bile masa pulak nak msk. Dahlah tinggal bujang, so lebih save beli kat luaq drp prepare mkn kat rmh.

Lepas kawen automatically lah  rata2 semua org akan pandai buat semua keje tu. Dah jadi tanggungjawab masing2. Dan masing2 tau tanggungjawab masing2. Dan masing2 nak yg the best utk pasangan masing2. Betul tak? Daripada tak tau kerja2 rumah tu semua akan jadi expert lps kawen nanti.

All these need learning process maaa. Bukannye tetibe boleh tau buat bende tu semua. Kan menuntut ilmu tu biar sampai ke negeri China.

I ade experience bout this matter laaa. I ade kawan yg xtau langsung masak sebelum kawen. Then lepas kawen I dtg rumah dia siap buatkan nasi himpit, kuah kacang, rendang TOK lagi. Sedap weyhhh. Siap ade org tempah utk buat juadah time birthday party lagi tu..

So, what say u?



8 comments:

Hasrina Ena said...

just get married when ready not because have to. have a friend yg kawen at young age keep on merungut penat balik kerja lambat , penat kena masak. everyday n kena look for baby. xtau masak xde hal la. yg penting ready nak pikul tanggungjawab ke tak. p.s my sister pn xtau masak. da kawen belajar dari husband. oh i pn xtau masak. wink2.

ardinihumaira said...

betul3.. macik2 dni semua bukan reti masak b4 kawen. pas kawen. mak aih segala masakan siap skang buleh amik tempahan masa nak kenduri ape lagi. :)

NoRMa aZurA iSMaiL said...

em, nie mesti kes da tension giler, orang duk suh kawin, tp kena bebel cz xpandai masak... :)

xpe, biasa la wanita bekerjaya..kadang2 pasangan kiter pun faham n xharapkan tu semua..tapi orang laen lak yang lebih2..

aTy _faRed~ said...

ai sokong 150%..!! [huhu] jangan pandang rendah pade orang... sebab tak pernah masak bukan bermakne tak reti memasak kan...:) ai duLu b4 kawen sangat2 jarang memasak... lepas kawen hari2 kene masak...tak teror pon jadi teror taw...:)

afraliza said...

Hasrina Ena: ha3..betol3..org skrg x ksh je..ade segelintir je yg x phm keadaan semasa..

afraliza said...

ardinihumaira: owhhh..mmg org skrg mcm tu yek..but later tahu jgk kan..jgn pndg org tak tau msk ni betol2 tak tau msk kan dni..

afraliza said...

NoRMa aZurA iSMaiL: syukurlah kalau dpt pasangan yg understanding..kalau yg bkn understandingnye org..habis..parah..

afraliza said...

aTy _faRed~: tq2..betol3..i loike!!!