Followers

Tuesday, February 26, 2013

Bandung : Day 3 : Part 2


Perut dah berkeroncong so Pak Deden pun bwk kitorang ke Restoran Kampung Daun...
Dalam Restoran Kampung Daun tu sgt cantek & sgt traditional & siap ada persembahan lagi dkt stage dlm Restoran Kampung Daun tu...
Orang ramai queue tunggu turn ambil order & tempat mkn...
According to Pak Deden mmg lama nak tunggu makanan siap coz kat situ mmg sentiasa ramai org...

View Kampung Daun...sgt alami...sgt nature...

Siap ada stage + org buat performance

Since we all malas nak tunggu lama, Pak Deden pun suggest makan dkt Restorang Sankuriang...
Dekat Restoran Sangkuriang ni serve adalah makanan Sunda...
Kitorang makan ikan Gurame bakar & goreng + sayur...
Sgt SEDAP!!!

Ikan Gurame yg di'tanam' + ditangkap on the spot

our dishes

Nasi empal

Lepas makan we all pergi ke bii (maybank)...
Draw lagi Rp1M (Back up...rasa mcm duit tak ckp utk fly ke Malaysia pulak)...
Then pergi cari kedai jual perfume...
Tak igt mana jalan mana tah tapi kedai tu tutup...
Then Pak Deden bwk ke Cibaduyut...
I just window shopping je dkt sini...
Takde benda yg menarik minat I utk membeli dkt sini + I sgt letih...

Tggu depa shopping...then balik hotel...
Prepare siap itu siap ini...
Keluar mlm tapi tak tau nak ke mana...
Jln pun dah lengan & mostly  kedai dah tutup...
So decide blk hotel semula...
Ambik2 gambar depan hotel & tidur...

Esok nak balik & before tu nak shopping mana2 barang yg tak sempat dirembat lagi...
Of courselah dekat Pasar Baru...

Saturday, February 23, 2013

Bandung : Day 3 : Part 1

24.01.2013

Yeah!!!
Hari ni pun bangun awal jugak....
Tibalah hari yang dinanti2kan...
Nak ke Tangkuban Parahu & tempat2 yg seangkatan dengannya...

Owhhh...a day before I dah bagitau receptionist yg we all nak supir utk ke Tangkuban Parahu...

So, pagi2 lepas breakfast we all tunggu Pak Supir datang di lobby hotel...
Fee utk Supir utk satu hari adalah Rp500K...

Pak Supir sampai dlm pukul 8.00 am...
Nama Pak Supir tu adalah Pak Deden...

Bagitau Pak Deden yg we all nak ke Tangkuban Parahu...
Pak Deden pun ckp mujur we all pergi cepat kalau idak jemlah gamaknye & lambat nak sampai ke atas sana...

Almost 2 hours perjalanan ke Tangkuban Parahu...
Dlm kereta Pak Deden pesan jgn beli sembarangan drpd org yg nak jual brg diorang & lebih baik tak payah beli langsung...
Diorang jual mahal & once u all beli dkt sorang peniaga then peniaga yg lain akan dtg jual & suruh/paksa u all beli brg diorang jugak...

On the way ke atas tu mcm biasalah ada gerai2 tepi jalan yg jual sate, jagung, buah2an & etc...
Sampai je dkt entrance kena byr sorang Rp50K + Rp17K utk transport...
Dah nak sampai ke Tangkuban Parahu tu dah rasa sejuk + dah ada bau belerang + telinga asyik berdengung...

Sampai je dekat sana parking lot still kosong coz org ramai tak sampai lagi...
So senanglah kitorang nak berjalan dkt Tangkuban Parahu tu...
Turun kereta terus ambil2 gambar dengan angin yg bertiup...SEJUKKKK...

Pose dekat sign Gunung Tangkuban Parahu

Then jalan2 dkt deret2 kedai yg jual cenderahati, t-shirt, keychain, FM, mafela, etc...
So we all dpt merembat keychain, t-shirt, FM & baju sejuk dgn harga yg sgt MURAH!!!
Pak Deden admit it!!!
Coz we all org pertama yg sampai & beli & Rose pandai bargain dgn harga yg KAW KAW murah...

Deret2 kedai yg menjual souvenir

Puas posing & pusing2 Tankuban Parahu we all decide nak turun...
Actually we all nak ke Kawah Ratu tapi memandangkan mcm we all akan tak cukup masa utk ke tempat lain so terpaksalah kitorang turun...

See...parking full...org pun dah bersesak...

Time org dah bersesak2 tu we all pun turun ke bawah ke Ladang Teh pulak...
Just ambil2 gambar buat kenangan...

Dengan Rose

Then ke Strawberry Farm pulak...
Dkt Strawberry Farm we all kena bayar ticket masuk Rp21K termasuk utk pick sebakul buah strawberry + free srawberry juice...

Sara, Rose & Ida di kebun #4

Petik buah strawberry sebakul (bakul kecik je) dlm 5 ke 7 biji je allowed (ikut size la jugak)

Perut dah berkeroncong so Pak Deden pun bwk kitorang ke Restoran Kampung Daun...
On the way to Kampung Daun tu ade signboard Sapu Lidi (nampak interesting tapi tak singgah coz lalu jln lain)...
Pak Deden ckp tempat tu pun cantek mcm Restoran Kampung Daun jugak...
Malas layan...LAPAR!!!
Nampak makanan yg BEST2 je skrg ni...
So we all teruskan perjalanan ke Restoran Kampung Daun...

Wednesday, February 20, 2013

Last Minute Punya Kerja...Ambek KAU!!!

Ambek KAU...
Memang mcm SAMPAH lah slide yg AKU buat tu...
AKU boleh buat ape yg terdaya je...
AKU pun taknak mengaku kerja tu AKU yg buat...
KAU tau tak yg AKU BENCI tengok keje AKU tu!!!

FYI, AKU dah plan kerja ape yg AKU nak buat ptg ni...
Semuanya ke LAUT semata2 nak provide dkt KAU info tu...

Kalau KAU expect the BEST...
OK lah tu presentation slide yg AKU buat dlm masa 5 to 6 hours...
Dgn AKU tak pernah buat...
KAU tau tak AKU nak kena study dulu ape yg ditinggalkan my Boss...
Even dia dah brief AKU SEKALI & AKU terus tinggal gitu je...
Nak kejar keje lain lagi...
Then tup...tup...KAU mintak by today?
Mana AKU tak BENGANG!!!

Kalau AKU dah BENGANG tu KAU tau jelah memang AKU akan SENYAP!!!
Tak boleh CAKAP!!!
Nanti AKU nangis!!!
GRRRR!!!

Then dtg kat AKU mintak maaf & mengaku memang kelemahan KAU!!!
Ape barang!!!
Baru sekali je kot!!!
TAKUT dgn AKU!!!
OOO...sebelum ni bukan main kutuk2 dkt AKU + gelak2 dkt AKU...
Rasakan KAU!!!
Baru KAU tau siapa AKU...

Thursday, February 14, 2013

Kereta Kena Tarik!!! Warghhh!!!


Warghhh!!!
Keta kena TARIK!!! Apa kena buat?

Kesianlah tgk sape2 yg kete depa kena tarik...
Kenapa kena tarik?
Of course la tak bayar more than 3 months kan???

One of my colleague kete dia kena TARIK semalam...
Dekat office pulak tu...
Ramai witness (almost satu opis)...
I rasa dia MALU gila kot!!!

Bukan salah dia pun...
Coz dia bg duit dkt org lain tolong bayarkan...
Tapi org tu tak byr (tak bertanggungjawab langsung + tak rasa bersalah langsung)...

Harini dia pergi settlekan bayar duit kete + tow (upah tarik-RM500) = RM2500 banyak tu...
Nasib ada saving...

So the moral of the story:
  1. Disiplin diri utk byr every month...
  2. Jangan percayakan org lain (family, friend, etc)
  3. Beli kereta ikut kemampuan diri (mula beli kete dulu pun I x mampu but later ok coz gaji dah naik)
  4. Bayar duit kete sendiri (every month)..kalau suruh org byrkan pun kena follow up...
  5. JANGAN lupa save about RM200/month for road tax + insurance + service + keta meragam OKEY!!! WAJIB buat!!!
P/s: Kalau rasa nak habiskan bayar + syg kete & tak mau kete kene tarik pandai2lah sorokkan kete tu...sorok jauh2 & selimutkan/selubungkan kete tu...hehe...my friend pernah buat last 2 years...tggl kat Melaka but sorokkan kete dkt rmh FIL dia dkt Perak...slmt KERETA tu sampai skrg...

Sunday, February 10, 2013

Bandung : Day 2

23.01.2013

Bangun awal2 pagi...
Lepas bersiap2 then terus ke CAFE di tingkat 2 utk breakfast...

Menu: Nasi goreng+telur dadar/roti bakar+air teh/air kopi

Tetiba ada sweet couple tegur we all (umur dlm 40++)...

Sweet Couple: Dari Malaysia ke?
We: A'ah, dari Malaysia...

Depa curious...
Sweet Couple: First time datang ke? Berdua je ke?
We: Ye berdua je... Member 2 org lagi sampai mlm nanti...

Sweet Couple: Owhhh...igt berdua je (beraninya)...Dah tau nak p mana harini?
We: Tak tau lg..igt nak ke Pasar Baru je dulu esok baru ke Tangkuban Parahu + kawasan yg seangkatan dengannya...

Depa pun offer pergi jln sama dgn naik cab...
Boleh tong2 tambang...
So ape lagi...

Jalan ke depan sikit dari hotel tunggu cab...
Cab gemah ripah...
Rp300K...

Tempat first adalah ke Toko 3...
Hubby kakak tu nak beli Levi's (original + murah)...
Ada jugak yg local punya...
They all pesan be carefull la kalau nk beli tu...
Yg local quality dia pun OK jugak...

TOKO 3 ~ Original Jeans Centre

Lepas ke TOKO 3 we all ke Rumah Mode pulak...
Tak ada benda yg I beli kat sini...
Kat sini semua branded nye barang...
Mcm yg ada dkt Malaysia je...
Tapi mostly yg local & made in China + Taiwan...

Pose di Rumah Mode

Selepas ke Rumah Mode we all ke Cibaduyut pulak...
Kat Cibaduyut ni tempat pengeluar barangan kulit...
Barangan kulit semua dikilangkan dekat sini...Tapi tak dibrandkan lagi dan dieksport ke luar negara...
Kalau sesiapa yg berminat utk membeli barangan kulit yg original bolehlah ke sini...
Barang2 yg dijual kat sini adalah handbag, kasut, belt, wallet, jacket...
Ada yg mahal & ada yg murah (Murah sangat)...
Dijual secara borong (grocer)...
Boleh gila tengok brg yg melambak2 y dijual sepanjang jln tu...

Oval - toko yg menjual barangan kulit original

Dekat Cibaduyut semua dah keletihan...
So we decide nak balik ke hotel simpan barang then terus ke Pasar Baru...

Sampai dekat Pasar Baru we all terus makan...
Dekat sini pun boleh jadi gila jugak bagi sesiapa yg suka textile...
Banyak jual kain pasang, cotton, sutera, telekung + etc...
FYI, semuanya murah2 + boleh jadi MUFLIS kat sini kalau dah mebeli tu tak ingat DUNIA...

Dekat Pasar Baru ni pun sempat tawaf 2 tingkat je...
Tengok sini rasa nak beli, tengok sana rasa nak beli, tengok mana2 pun rasa nak beli semua...
So beli je ape yg u all nak beli ikut u all punya budget takut tak sempat coz Pasar Baru ni tutup awal about 5.00 pm & paling lewat pun dalam pukul 6.00 pm...

Letih sgt even baru 2 tingkat berjalan...

So malam tu we all tidur awal...
Kol 12.00 am Ida & Rose sampai...
Tanya2 khabar + borak2 then tidur balik coz esok nak berjalan jauh + more adventure...


Wednesday, February 6, 2013

Bandung : Day 1

22.01.2013

Ooopppsss!!! Try buat web check in dkt office (hp x canggih)...
Sampai je kat office terus on PC...

Dan dan lah...
Technical Manager dtg menyibuklah pulak...
Suruh print itu, print ini, blaaa... blaaa...
Maybe dia tak tau yg I on leave on that day...
Takpa... sekejap je... tak byk pun... tolonglah sikit...

Then  Sr. Site Engineer pulak dtg mintak cop utk Point Load Test yg smlm punya...
Ada silap lah pulak...
Silap sapa taktau...

Print boarding pass after check in...
Alamak!!! dah tak blh nak add on lagi sekali luggage utk balik ke Malaysia coz at this time x keluar pulak maybank ke cimb ke...yang keluar just credit card...
Dah pernah add on sblm ni...
So takdalah add on luggage for me...
Just Sara (20kg)...

Trip gamble (main redah je...just depend on the tips yg diGoogle)...
Mintak tolong housemate hantar ke TBS...
Tanya dkt information counter mcm mn nk ke LCCT...
So miss tu pun bagitau dgn welcomenya...
So I terus ke counter KLIA transit...
Beli ticket RM10.80 (Ticket KLIA transit ke Salak Tinggi then naik Suttle Bus terus ke LCCT)...
Murah je...
Tak mcm ke KLIA sampai RM35!!!
MAHAL...

U see...RM10.80 for both KLIA transit + shuttle bus..

Sampai LCCT...
Fuhhh...crowded gila...
Ramainya orang...
Tak mcm KLIA...
Tenang & aman damai...
TBS pun canggih drp LCCT...
LCCT 2 nak launch dah...
Baru, besar & lagi canggih...

Tunggu Sara sampai...
Explore LCCT (first time in here)...

Sara sampai...
Activatekan Maybank PLUS...
Dinner siap2 dkt McD...Oooppppsss...terrrrr...(DARURAT)...

Solat...

Then terus ke boarding...
We all pun fly about 8.50 pm...
Flight delay dlm 20 mins gitu....

Alhamdulillah selamat sampai ke Husein Sastranegara International Airport about 11.30 pm...
Kecil je airport dia (lebih kurang mcm airport dkt Philippines je)...


Settle dkt immigration terus cari cab...
Tgk dpn counter cab tu ada org jual simcard...
Terus beli Rp50K...
Activate & balance credit (pulsa) ada dlm Rp21K...

Then ke counter cab...
Ambil cab terus ke Hotel Kenangan...
Dekat counter kata Rp40K...
Sampai Hotel Kenangan driver ckp Rp 50K...
Aikkkk?
I pun ckp dkt driver cab yg counter td kata Rp40K je...
Dia ckp nak msk kena byr parking Rp5K...
Byklah KAU...
Nak KENCING we all lah tu...
We all pun byr je coz dah letih & ngantuk sgt (ingt nak tidur je)...

Sampai lobby register dkt receptionist...
Bg pasport, reservation email, etc for record...
Then check in...

Receptionist hantar ke bilik...
Bilik tingkat 3...
Naik TANGGA!!!
Warghhh!!! Nangis dahlah letih...

Deluxe Room ~ Not bad lah... almaklumlah below RM100...OK lah nk comparekan dgn harga dia...

Masuk bilik receptionist tu tunjuk arah kiblat, bagitau air mineral free, and air botol yg dlm fridge pun free...
Then tutup pintu...
Prepare utk TIDUR...
Tak sabar nak tunggu esok...

zzzzzzzzzz..........

Friday, February 1, 2013

DIY Hand Bouquet for Ida

Alang2 dah nak buat HB for my sis...
Since I tak dpt dtg on her engagement...
Since I tak dpt nak jd amateur phtographer Ida...
Since my sis' engagement pun jatuh on March...
Alang2 kata org...
So buatkanlah sekali for my friend, Ida...

Hope Ida suka dgn HB yg tak seberapa ni...

Ni pic Ida with the HB...

Got the pic from her FB...