Followers

Thursday, March 21, 2013

Bandung : Day 4

25.01.2013

Yeah!!! Last day here!!!

Lepas breakfast Sara & I packing brg utk checkout siap2...
Tumpang brg2 dkt blk Ida & Rose...

Lepas tu we all ke Pasar Baru pulak...
Ingatkan nak sambung shopping dekat Pasar Baru ni semalam...
Tapi tak sempat coz kepenatan...

Before tu tmnkan Ida naik cab utk ke Rumah Mode...
Pegi ke Pasar Baru jalan kaki je dari hotel coz dekat...
Dkt Pasar Baru just belikan Intan baju sejuk, kain batik & kain pelikat for my parents, t-shirts for any...


Lunch hour we all ke Kartika Sari..
Makan dkt floor atas Kartika Sari tu...
Makan dkt sini lebih bersih kalau nak comparekan dgn makan dkt Pasar Baru...



Lepas makan beli kek lapis & brownies kukus...
Then balik ke hotel...
Solat & packing brg utk ke airport...

Lepas bersiap semua turun ke lobby...
Ask receptionist utk hantar we all ke airport...
Rp60K dari hotel ke airport...
Timbang luggage & bag dkt lobby...
Hotel ade sediakan penimbang (mudah, so bolehlah budget berat & tak payah byr lebih if overweight)...

Sampai airport...
Sesi tunggu menunggu...
Bayar tax Rp75K...


Then beratur utk check dkt immigration...

Tetiba ada sorang kakak ni mintak tolong (merayu2) bawakan brg dia (hand carry) sorang 4kg (Sara & I)...
Dia kata dah overweight & kena byr RM100+++...
Dia kata jgn takut bkn brg apapun just brg KAWIN dia...
Kitorang cakap taknak & nak bagi duit sorang sikit je...
Dia ISTIGHFAR!!!

Owwhhh...situasi sgt mencemaskan...
KESIAN!!!
Tapi kitorang tak SANGGUP!!! TAKUT!!! TAK KENAL!!!

Then kakak tu terus ke MAMAT sebelah queue lain mintak tolong...
MAMAT berdua tu pergi ke beg kakak tu check brg2 dia dlm beg...
Kakak tu keluarkan baju2 dlm beg dia...
Then MAMAT tu deal nak tolong...

Lepas check dkt immigration...
Tunggu skjp dkt waiting area then naik flight...

Sampai LCCT about 9.30 pm...
Naik shuttle bas ke Salak Tinggi (byr on the spot)...
Naik tren (KLIA Transit) ke Bandar Tasik Selatan...
Sampai BTS call Suraya to fetch us...
Surayz sampai...
Tgk dlm kereta ramai pulak yg ikut...
So 4 org terpaksa BERHIMPIT dkt blkg...
Belasah je...

So..... next trip..... where? when? with who?

Wednesday, March 20, 2013

Sungai Congkak Lagi


Picnic di Sungai Congkak lagi on 17.02.2013...

Kali ke 3 sudah...
Picnic kat sini pun coz saje je nak beraktiviti on Sunday...
Coz no idea nak buat activity ape utk fully utilize our day...
So utk menjimatkan duit yg dah sedia byk ni we all decided ke Sungai Congkak...

Boleh release our mind dari hiruk pikuk urban life (jam, concrete forest, pollution, etc)...


Breakfast dulu...

Sungai Congkak...Di bhgn atas...

U jump I jump time

P/s: Next time ke Go Cart @ Stadium Shah Alam and Ice Skating @ Sunway Pyramid. See yeah...

Tuesday, March 19, 2013

Dear Girlfriend

Dear girlfriend...
Please don't take any others hubby as yours...
Unless their wife/wives allow to do so...

Dear girlfriend...
Don't be friend to someone until u're exploited to their self-interest...

Dear girlfriend...
Don't be friends with someone until your relationship is suspicious by others...
Kalau ya katakan ya..kalau tidak katakan tidak...

Dear girlfriend...
Don't waste your time waiting something that not likely to be happened...
Coz banyak lagi benda yg more important than that...

Dear girlfriend...
Don't hurt yourself...

Dear girlfriend...
Please take care of yourself...

Dear girlfriend...
I love u all...

Monday, March 18, 2013

DIY Bunga Pasu for Pelamin Tunang

My sis ask me to help on mini pelamin for her engagement...
So I'm as her BEST sis buatkan bunga untuk diletakkan dekat tepi pelamin mini tunang dia nanti...

Search & google punya google dapatlah idea nak buat bunga apa...
Bunga yg senang dibuat if DIY + simple + murah (utk save budget coz nk guna sekejap je + tunang je)...
Terhasillah dua gubahan bunga pasu daripada crepe paper kat bawah ni...

Gubahan Bunga Pasu daripada Crepe Paper

Mula2 nak theme biru putih tapi bila dah gubah mcm tak menarik@timbul...
Then try gabungkan biru dgn pink nampak cantiklah pulak...
So she decided to choose blue + pink theme...
Tapi la ni nak try buat biru+putih pulak...
Sungguh I tak paham...
Macam LALANG...

Hari dah dekat boleh lagi nk testing buat yg lain...

Note: Ble ambik tempahan ni...

Sunday, March 17, 2013

Kita & Waktu


A : Eh, B dah pukul 6.30pm? (sambil jeling jam Si B)
B : Belumlah. Baru pukul 6.00pm.
A : Cis, buat terkejut aku je. (bengang coz tertipu dgn jam member sendiri)

Mostly ramai yg suke cepatkan jam sendiri. Why? I tak paham. Nak cepat2kan jam pun still tak punctual. I tak boleh & tak reti nak guna jam yg dicepat2kan. I lebih suka jam yg tepat. Bak kata org ikut jam tv/berita tv.

Buat pening kepala sendiri je nak congak2 & buat calculation nak tolak jam tu. Kalau guna jam yg tepat terus jawab je tak payah nak pikir2 lagi. Buang masa je.

Discipline diri tu yg penting. Kalau mmg u all seorang yg berdisiplin tak payah nak cepat2kan jam pun.

U all pikirlah sendiri.

Saturday, March 16, 2013

Bukit Apek/Bukit Segar Training Part 2

Lepas turun dari top of Bukit Saga we all terus ke checkpoint 4...
Dari checkpoint 4 we all ambil trail ke waterfall...
Just follow the trail...

Makin lama makin tough trailnye...
Hahahaha...
Matilah macam ni...
Nak patah balik macam rugi je...
Manalah tau waterfall tu dh dekat je...

Intan doing river crossing

1/2 way tu kena trek along the river & kena cross the  river (cetek + setakat buku lali je + air tak deras)...
Trek agak mencabar...
Trek sgt curam bila dah nak sampai ke waterfall tu...
Agak AZAB nak ke sana...
So kena be carefullah...

There...the waterfall...

Finally...
Sampai ke waterfall...
PUAS HATI...

Lepak2 sekejap sambil menikmati deruan waterfall...
Sejuk...aman...damai...nyaman...
HILANG STRESS...

Time to go down...
Tanya2 org dkt situ ikut mana dekat...
So just follow path yg depa suggest...
Bila sampai ke checkpoint 3...
Dekat GILA kot compared to path yg we all ikut utk ke waterfall tadi...
Tak payah nak cross sungai & trek pun tak securam trek yg we all ikut tadi...

Latest message from the team:
Yang dah lama tak turun training tu.. paham2 lah ya...
Adusss...

Monday, March 11, 2013

Bukit Apek/Bukit Segar Training Part 1

P/S : 

This is a gentle reminder to all climbers to go for training EVERY WEEK starting first week of January 2013.  This is very important if you wish to Conquer Mt Kinabalu.  

If you are unable or do not wish to join us for training, please do your own training every week for at least 5KM of jogging, staircase walk, hills.

Ooopppsss!!!
Sape yg mkn cili dia yg rasa pedas...

Jogging?
Owhhhh Nooooo...

So...
A week after, on 6 January 2013 we all turun training (berdua je dgn Intan)...
Turun training on Sunday (3rd time training - bilalah K.Nida nak join ni)...
Tak join yg lain yg dh pun turun training on Saturday...
We all off on Sunday je...

Rest @ 4th Checkpoint

On the top...beirut behind us

1/2 way to 2nd checkpoint we all jupe En. Razi...

Owhhh...
Hiking on that day agak mencabar jugak...
Tersalah ambil track lagi...
We all terturun ke Ampang...
Perasan mcm tak pernah lalu je jalan ni...
Then tny org yg lalu depa btau jln yg we all ikut tu nak ke Ampang...
So...
Naik balik menuju ke arah jalan yg benar...

Lepas sampai puncak we all turun ke Checkpoint 4 then terus ke waterfall pulak...

Saturday, March 9, 2013

Stress Di Mana2

Stress...
Stress...
Stress...

Work on Monday til Saturday...
Training on Sunday...
Class on Tuesday to Thursday (after work)...
Feel like someone unmanageable...
Rupe dah macam hantu...

Bila mahu rest ni???

Thursday, March 7, 2013

Kenapa Saya Nak Further Study?

Kenapa saya nak further study?
Antara reasons yg pernah I dengar:

  1. Gain more knowledge & experience
  2. Malas nak kerja
  3. Parents yg suruh (parents kaya takpelah)
  4. Hubby/wife yg suruh
  5. Ikut member (boleh bertahan ke?)
  6. Boring dgn kerja skrg
  7. Tak mahu buat OT tetiap hari (gaji dah byk sgt)
  8. Suke sgt study (study sampai ke liang lahad)
  9. Dah sampai seru utk study
  10. Dapat galakan drpd boss (tapi boss tak sponsor pun)
  11. Make new friends (mana tau boleh melebarkan biz)
  12. Nak jadi lecturer
  13. After grad tak dpt kerja (apelah nasib)
  14. Miss study (miss campus/student life)
  15. Memang impian nak study sampai ke PHD (nak dpt title Dr.)
  16. Suka nak collect cert, diploma, degree, master & PHD
  17. Nak tukar bidang
  18. Saje2 nak challenge ownself
  19. Byk duit & tak tau nak buat apa
  20. Dpt biasiswa (MyBrain - nak gunakan sehabis baik duit government tu - rugi tak ambik kesempatan ni)
  21. Nak menambahkan hutang PTPTN yg dah sedia ada
  22. Nak dpt kerja yg gaji lebih tinggi (puiii...jgn mimpi nak gaji tinggi melangit kalau experience tu adalah CIPUT)
  23. Banyak masa terluang (dah further ambik KAU tak terkejar nak buat itu ini + buat assignment pun tak sempat)

Ape lagi?