Followers

Thursday, February 14, 2013

Kereta Kena Tarik!!! Warghhh!!!


Warghhh!!!
Keta kena TARIK!!! Apa kena buat?

Kesianlah tgk sape2 yg kete depa kena tarik...
Kenapa kena tarik?
Of course la tak bayar more than 3 months kan???

One of my colleague kete dia kena TARIK semalam...
Dekat office pulak tu...
Ramai witness (almost satu opis)...
I rasa dia MALU gila kot!!!

Bukan salah dia pun...
Coz dia bg duit dkt org lain tolong bayarkan...
Tapi org tu tak byr (tak bertanggungjawab langsung + tak rasa bersalah langsung)...

Harini dia pergi settlekan bayar duit kete + tow (upah tarik-RM500) = RM2500 banyak tu...
Nasib ada saving...

So the moral of the story:
  1. Disiplin diri utk byr every month...
  2. Jangan percayakan org lain (family, friend, etc)
  3. Beli kereta ikut kemampuan diri (mula beli kete dulu pun I x mampu but later ok coz gaji dah naik)
  4. Bayar duit kete sendiri (every month)..kalau suruh org byrkan pun kena follow up...
  5. JANGAN lupa save about RM200/month for road tax + insurance + service + keta meragam OKEY!!! WAJIB buat!!!
P/s: Kalau rasa nak habiskan bayar + syg kete & tak mau kete kene tarik pandai2lah sorokkan kete tu...sorok jauh2 & selimutkan/selubungkan kete tu...hehe...my friend pernah buat last 2 years...tggl kat Melaka but sorokkan kete dkt rmh FIL dia dkt Perak...slmt KERETA tu sampai skrg...

2 comments:

eyna said...

Selalu jgk nampak..kejadian tarik kete ni..selalu diorang hantar kaki tarik bukan tow..terpingga2 tuan punya kereta tepi jalan bila kete kena tarik!

Afraliza Yusof said...

tu la..kesian tgk..kn hadapi jgk..