Followers

Thursday, April 28, 2011

Menggemokkkssss



Owh . . . owh . . . owh . . .
Dah lama x pakai baju kurung . . .
Kain baju kurung nak pakai esok dah ketat . . .
Sungguhku takde mood . . .
Try2 semalam . . .
Try baju kurung untuk pergi dating esok mak aaaiiiii . . .  
Try baju kurung untuk pergi wedding pun alahaiiiii . . . 
Sangat susah untuk melepaskan paha masuk . . .
Adeh . . . terpaksa tahan nafas segala . . .
Sungguhku takde mood . . .
Kalau duduk kene cover2 . . .
Kene duduk slow2 takut kain tetas . . .
Sungguhku takde mood . . .
So, thats mean I kene menjadi sangat ayu nanti . . . awwww . . . awwww . . . awwww . . .
Betapa tak sedar dirinya I bahawasanya I sudah GEMOKKKSSS !!!
Pergi keje tak pernah pakai baju kurung dah . . .
Owh NO !!!
Tamau . . . tamau . . . tamau . . .
Tapi napa mesti gemokkksss di paha ???
Nape tamau gemokkksss di tempat lain yang sepatutnye ???

Nantikan kemunculan I . . . 


Sunday, April 24, 2011

Pengsan



Pengsan for 2 hours (baru sedar) . . .
Weekend yg sgt penat even xtvtnye sgt santai . . . 


~ kete idaman ~
~ cute & comel ~
~ tapi apakan daya nasi sudah menjadi bubur ~



Friday, April 22, 2011

Jungle Trekking d' Stream Garden


Jungle trekking just before going back to Penang . . .


>:) no turning back >:)


~ gosipping ~


Wednesday, April 20, 2011

My Future Working Hour

What should I do?
Just prepare myself for no life life . . .
No other choice . . .






Help me please . . .
Die . . . die . . . die . . .



Stream d' Stream Garden



Location: Stream Garden Retreat Centre, Southern Thailand (Suan Saai Naam)

~ the steps from the top ~



~ stream @ the village area ~


~ cool stream ~


~ turun sensorang ~
~ tak p tgh2 & masuk dlm air takut ade anaconda ke naga ke tetibe keluar, so cecepat naik atas for breakfast~


~steps that higher than my knee~
~sgt menduga utk sampai ke atas~


Tuesday, April 19, 2011

Taiping Lake Garden





Location: Taiping Lake Garden, Perak

Taman yg byk tasik, byk pokok & sgt cantik . . .


~signage yg tlh dinodai oleh vandalism~


~there are reflexion in every lake~


~pokok2 yg berusia lebih 180 yrs~
~pokok yg di seberang jln tapi dahannya sampai mencecah ke tasik~


~jln pusing satu taman~
~letih - besar rupanye Taman Tasik Taiping ni~



Sambil2 jln dgr bunyi harimau mengaum . . .
Toleh2 blkg takut harimau dok kejar . . .



Sunset d' Kuala Perlis



Company dinner @ Hai Thien Restaurant. Dishes yg sgt ummmppphhh . . .
FYI Raja Perlis suka mkn dkt restaurant ni. kalau bernasib baik Raja Perlis ade mkn sama on that day kita tak perlu bayar. According to my Boss la...


Sunset from Hai Thien Restaurant


sunset from parking lot


beautiful abandoned restaurant



Wednesday, April 13, 2011

Kursus Pembuatan Coklat

Saje2 membuang masa yg terluang. I pergi ke Kursus Pembuatan Coklat dkt Kolej Komuniti Jasin. Ajak Ida sekali. I tak paksa dia ye. Tapi dia merela hati nk join sekaki. I ok je. Then dia dtg awal dari I. Ooopppsss!!! Sape yg berkobar2 sebenarnye ni?

I sampai lewat ½ jam. Itu pun dah habis merempit. Bukan sengaja ye. I always punctual. I tak boleh nak bangun awal coz letih panjat Gunung Angsi tak habis lagi.

Dtg2 je tgk ramainya org. I ingat I yg paling lewat. Rupa2nya cikgu pun dtg lewat 2 jam (atas sbb2 yg x dpt dielakkan). Cisss kalau tau boleh I baring2 & tido2 lagi.




 Ida curious ~ tgk cara2 membuat coklat

Ramai sgt. Almost 50 org yg dtg. So kene divide to 2 groups. I tak join sgt. Dah ramai yg volunteer nak buat. I just tgk2 je. Tolong2 isi choc tu dlm mold. Then duduk2. Tak larat nak diri lelama.

coklat yg dah siap ~ sedap


Mode: Kesukaran utk bangun & duduk. So kalau dah duduk tak boleh bangun2 lagi. Kalau dah diri tak boleh duduk2 lagi. Seksaaa…

Ada 3 sessi lagi. Tak tau lagi bila.


Tuesday, April 12, 2011

Ada Ulat disebalik Kuew Teow

Grrrrr . . .
Geram!!!  Geram!!! Geram!!!
Tension!!! Tension!!! Tension!!!

Semalam pergi lunch with Alina & Adila @ hawker stall Alor Gajah.
Selalu mkn yg dkt bahagian depan je. Tapi kali ni nak try yg bahagian belakang pulak. Alina & Adila mkn nasi berlauk. I Order kuew teow & air limau suam.

Tak lama lps tu air pun sampai. Air yg sgt panas. I order air suam, okey. Tapi bagi air yg panas gila. Lama lah I tggu Kuew Teow. Depa dua org dah nak abis ½ pinggan dah tapi Kuew Teow I tak sampai2.

Sampai2 je Kuew Teow tgk2 sayur dia kuning. Then dah nak abis mkn jpe serangga yg agak besar. Hilang selera coz bengang dgn serve yg lembab, air yg panas. Patutlah rak ramai customer.

Patutlah my mum always said that mkn luaq bknnya bersih. Cara2 diorang prepare the food. Tgk la dapur depa. Longkang2 blkg dapur, lantai, dinding & sink dia. Gile berlumut (hitam & hijau ~ dah mcm jamban yg tak pernah cuci). Yuck!!! geli geleman.

I tak kisah. Belasah je asal sedap. As long as I tak pergi menjengah ke tempat2 yg sebegitu. Hehe. Kalau I pergi tgk alamatnye mmg takkan mkn luar la I ni.

Mmg tak dinafikan msk sendiri mmg terjaga tahap kebersihannya. Tapi org yg berkerjaya mcm I ni mana mampu nak masak tetiap hari. Pergi pagi balik ptg. Mmg mkn luar/bungkus gamaknya.

Kedai yg dimaksudkan adalah 2nd kedai dr temporary  bus stand Alor Gajah. Yang bhgn blkg ye.


did u see what i see?

Gunung Angsi . . . wink2 . . .


Sangat menguji fizikal & mental (I aje) . . .

Once again . . .
Hiking yg tdk dirancang . . .
Dah lama tau pasal nak hike Gunung Angsi ni from Masyarah . . .
Dah mark at calendar . . .
The day before dah cancelkan nak hike Gunung Angsi ni . . .
Seriously mmg takmau pergi . . .


Some of the reasons:
  • Takdak kasut (dah lunyai dinodai Datuk) . . .
  • Malas tapi mau . . . hikhikhik . . .
  • Sayang kuku . . .


YM dgn Masyarah tgh hari the day before . . . katanye nnt mlm dia confirmlan nak pergi ke idak . . .
Malam tu Syer confirmkan yg dia pergi.
Bila Syer confirmkan then I pun iakan je (teruja jgk nak pergi sebenarnya).

Bangun pagi2 tu barulah I terkial2 cari kasut, cari towel, seluar, baju spare. So pergi beli air & roti. Mkn sikit.

My 1st time to Ulu Bendul . . .
Nasib baik ondaway dpt direction from Syer. Kalau tak of course la I’ll lost.
Sampai sana je register & stretching. Stretching I yg tak berapa nak stretch.

Start @ 8.45 am. Masa  naik tu melalui tepi2 sungai. Best & sejuk & nyaman. Dgr bunyi air mengalir yg sgt deras & menghempas batu. Dlm perjalanan tu kena cross some streams. Air dia gila sejuk & segar.

Mula2 dkt tgh2 then terkebelakang la pulak. Akak dah tak laratlah. Sampailah ke atas kat blkg jelah memanjang.
Jln seminit benti . . . jln seminit benti . . . haha  . . . itulah I . . . It's ok la at least sampai jgk about 1.00 pm . . . Layan gambaq ye . . .


 ~view from the peak~


The best lempeng & sambal ikan bilis ever
Sdp gila . . . maybe atas faktor2 kelaparan . . . tapi tak larat nak mkn . . .


 
Ade gak kene panjat2 guna tali . . . gerun . . .


 
. . . finally . . . on the peak with Masyarah & Asmawati . . .
. . . gambar beramai2 @ camera org lain . . .


Sampai bwh about 5.30 pm . . .
Mandi2 . . . solat2 . . . then balik . . . yihawww . . . nak golek2 . . . nak baring2 . . . nak tido . . .
ZZZ . . .



P/S:
  • Owh . . . I baru teringat yg I lupa nak byr balik RM5 pada siapa yg mendahulukan registration fee utk naik gunung. Claim please.
  • Kali kedua naik gunung menyesal jgk tapi bile dah sampai rumah still nak naik lagi. Bencilah. Tak suke.


Monday, April 11, 2011

Menyesal Tapi Nak Lagi . . . auwww . . . auwww . . . auwww . . .




Astaghfirullah . . . Astaghfirullah . . . Astagfirullah . . .

help me . . . help me . . . help me . . .

bengang . . . bengang . . . bengang . . .

sesungguhnye I . . .

menyesal . . . menyesal . . . menyesal . . .

nak buang perasaan ni jauh-jauh . . .

tapi . . .

semakin I membenci semakin dia dtg . . .

semakin I membenci semakin I nak . . .

walaupun paha sakit . . . pinggang sakit . . .

bengkak sana . . . bengkak sini . . .

sekarang pun . . .

tak sabarnye . . .

nak lagi . . . nak lagi . . . nak lagi . . .

why? . . . why? . . . why? . . .

sumpahan terkena pada diri sendiri . . .

benci . . . benci . . . benci . . .



Friday, April 8, 2011

Baking & Deco Class



Hahahahaha...adehhh...adehhh...adehhh...


26/03/2010 haritu I dah terpergi ke class membaking & mendeco cupcake..

Seriously I telah teracun dgn kesedapan & kecantikan deco2 cupcake yg dibuat oleh my kazen. I pernah asked them to make a class. Depa dah pun bukak class tu. Tapi I dah terpergi dulu then baru tau depa dah bukak class. Huhu...


I pergi ke class Kak Syieda @ Bukit Piatu. Best blajar dgn Kak Syieda ni coz dia x lokek ilmu pun. Byk tips yg Kak Syieda bagi berkenaan dgn membaking & mendeco ni.

Antara yg I belajar adalah membuat adunan cake, buttercream, fondant & gumpaste. From 9.00 am to 5.00 pm. Class dgn Kak Yam & Kak Zatie.


Time menguli fondant tu dia melekat @ tgn. Tapi kenapa Kak Syieda, Kak Yam & Kak Zatie tak melekat @ tgn depa pun...


Tadaaa...
v
v
v
v
v

best jgk menguli2 & menbentuk2 fondant & gumpaste ni



Ohhh tidak !!!!! ... I sudah terjebak !!!!!



Thursday, April 7, 2011

Pulau Melaka


Atas jambatan ke Masjid Selat.
Ondaway nak balik then nampak byk kete berhenti tepi2 jambatan tu, so we all yg serba loghat ni pun menyibukkan diri & sama2 nak menyesakkan keadaan.


~ view dari atas jambatan ~


Turun je dari kete, rasa pelik menyelubungi diri. Kete melambak tapi ade 2 ke 3 kerat je org yg bersidai @ tepi2 jambatan tu. Jln2 tepi2 kete rupa2nya ada org dlm kete. Diorang stop kete & dok melepak dlm kete & tak turun.

Kitorang turun siap amek gambar lagi. Best ape dok luar kete dgn angin yg sepoi2 bahasa. Angin malam yg sejuk & nyaman.

Sunyi sepi je. Tapi rupa2nya ramai jgk yg memancing dkt situ.


~ testing ~ testing ~ testing ~


After puas amek gambar then Ida & I merempit ke Semabok for light trails pulak...


Kuku Mati, Kuku Tercabut



Innalillah.....

Kuku I dah mati & skrg dah tercabut. Penangan Gunung Datuklah ni. Mula2 kuku sblh knn tu dah terangkat. So I try kopek then tercabut cket. Tak sakit so I meneruskan mencabut kuku yg buruk tu. Tak sanggup lagi menanggung malu dgn kuku yg hitam tu.

 yuck!!! geli!!! buruk!!!

Akhirnya tercabut semuanya. Yeay !!! Skrg ni dua2 kuku dah tercabut. Tapi kuku baru mmg dah tumbuh. Nipis senipis kulit bwg. Awww... I dah ade kuku baru. Suci lagi gitu.


Wednesday, April 6, 2011

Masjid Selat, Melaka


Last Friday Ida & I went to Masjid Selat @ Pulau Melaka.
Saje2 outing. Melepaskan gian setelah sekian lama tak snap2 gambaq. Hasrat yg dah lama diplanned & asyik postpone je.


Masjid Selat


My 2nd time pergi ke Masjid Selat ni. 1st time pergi time siang. Tapi mlm tu I salah masuk lane. Gelap. Tak perasan lane kiri. Then slumber je redah lane kanan coz terberangan sekejap masa tu. Dah x sempat nak ke kiri. Nasib baik xde kete sgt @ that nite.

Sampai @ roundabout, alamak dah susah pulak nak ke kiri. Hahaha.. takkan nak ikut lane kanan gak. Berusaha jugak membelokkan kete ke kiri. Nasib baik tak naik atas divider.

Rasa takut, seram. Gelap sgt. Byk abandoned buildings. Tak berani nak pndg cermin pndg belakang. Nak pndg depan pun tak berani. So pndg lampu kete je yg dkt atas jalan. Oooppsss!!!

 


Dah tutup lampu. Pukui 9.00 pm je dah kene tutup gate. Pakcik yg jaga Masjid Selat tu suruh kitorang cepat balik. Dia nak kunci gate sudah.



Terpaksa tutup awai coz maybe atas faktor2 keselamatan. Lokasi yg di ceruk dunia.




Tuesday, April 5, 2011

Light Trails

Light trails taken from pedestrian bridge at Semabok, Melaka. Layan...
Antara 2 yg agak ok...


come & go




Dah lama teringin nak shoot light trails ni. Masa tdk mengizinkan. Ooopppsss!!! Then Ida ajak. pergi ke Semabok. So ape lagi, hati berbunga riang & terus mengangkat bontot tanpa menoleh ke belakang lagi.





Wedding Mahyudin & Fazilah


Wanna wish my 2nd kazen, Mahyudin on his big day (03.04.2011):


Selamat Pengantin Baru
Semoga berkekalan hingga ke akhir hayat
Amin


Mahyudin & fazilah

Kampung Air Tawar, Merlimau, Melaka




Monday, April 4, 2011

Your Car is Not My Car


Kazen: Za, bile ko nak beli kete?

Za: *erkkk? I dah pkai kete la...more than a yr dah* dlm hati je~mls layan~nak dgr ape yg dia nak cakap after this~

Kazen: Beli HONDA la..harga baru 200K++. Tak payah beli local car. Imported car lagi bagus. Sama je. Harga mahal tapi interest ciput. Boleh dpt smpai 1.8%. Kalau beli kete Malaysia interest tinggi.

Za: *senyap lagi + senyuman manis + menjeling dlm hati~elehhh...nak cakap kete Malaysia tak bagus la tu...mls layan*


Ermmm.. Za is Malaysian maaa.. kete yg Za mampu beli adalah kete Malaysia. Pakai kete Malaysia pun dpt gak bergerak. Boleh gak sumbat all Za's family satu kete. Ape ko sebok nak tentukan kete ape yg Za nak pkai. Ko ade byk duit ko belikanlah your children imported car yg ko banggakan sgt tu bila depa besar nanti right after they get their 1st job.

Nak ckap tu tgk dululah keadaan Za tu mcm mana. Baru kje ko dah suruh beli ACCORD. Mcmlah dpt keje je salary Za tu dah 5K-6K? Nak pakai ACCORD bagai. Ape kes? Kalau MAK BAPAK Za tu org KAYA, everyday cop duit ko bolehlah ckp mcm tu.....