Followers

Wednesday, March 30, 2011

Pemalas? Tak Tau Masak?



Aunty: Dia tu pemalas. Malas nak kemas  rumah. Malas masak. Nak kawen macam mana?
Sipolan: Erk??? *mcm menyindir je* eleh anak makcik expert ke semua tu ???


Ermmm...
Apelah. Nak kawen, kawen aje lah. Takde kene mengena rajin mengemas rumah ke, rajin masak ke, pandai masak ke. Kalau dah sampai jodoh kawen ajelah. Nape nak mempertikaikan hal peribadi pasal tau masak ke, tak tau ke. Yang pandai masak ke tak pandai ke tu belakang kira.

Bukannye xmau masak. Kitorang ni kan wanita berkerjaya. Bekerja seharian di opis then balik rmh of course la nak rest sepuas hati. Bile masa pulak nak msk. Dahlah tinggal bujang, so lebih save beli kat luaq drp prepare mkn kat rmh.

Lepas kawen automatically lah  rata2 semua org akan pandai buat semua keje tu. Dah jadi tanggungjawab masing2. Dan masing2 tau tanggungjawab masing2. Dan masing2 nak yg the best utk pasangan masing2. Betul tak? Daripada tak tau kerja2 rumah tu semua akan jadi expert lps kawen nanti.

All these need learning process maaa. Bukannye tetibe boleh tau buat bende tu semua. Kan menuntut ilmu tu biar sampai ke negeri China.

I ade experience bout this matter laaa. I ade kawan yg xtau langsung masak sebelum kawen. Then lepas kawen I dtg rumah dia siap buatkan nasi himpit, kuah kacang, rendang TOK lagi. Sedap weyhhh. Siap ade org tempah utk buat juadah time birthday party lagi tu..

So, what say u?



Tuesday, March 29, 2011

'Humble'nye Depa . . . . .


Di suatu ptg di hari minggu..

Sipolan A: Aku guna MAC je.
Sipolan B: Aku guna SK2 je.

Sipolan C yg menggunakan product Biore berlalu perlahan2 & mendengar perbualan depa berdua.

Kenape mesti ade je @ end of ur sentense?
Is it bcoz of to show you are very humble person?
Even ape yg korang miliki tu lebih hebat drp org lain punye?
Tak fikir @ tengok ke dgn sape korang bercakap whether diorg tu serba-serbi kurang drpd korang?
Macam tu ke nak tunjuk yg korang ni humble?
Or to react humble but indirectly intended to show off?

Manusia semua sama. Kadang2 diri sendiri salah diri sendiri pun tak perasan. That's why lah kene tegur. kalau di tegur pulak ade pulak yg ckp diri sendiri tak terjaga ade hati nak jaga tepi kain orang. Bukanke tu caring namanya?

Tak bersyukur?
Maybe merendah diri @ nak compare diri mereka dgn depa yg lebih dari mereka padahal ade je yg kurang dari depa @ that time.

Owhhh..bknnye x bersyukur..just sekrg ni semua org materialistic..semua fikir $$$$ je. Nak buat ape semua kene ade $$$$. Nak p toilet pun kene keluar $$$$. Start kete je $$$$ jalan. Ooopppsss !!! I lah tu...



Saturday, March 19, 2011

Wedding Cake for Huda & Adi



Actually wedding cake ni requested by Huda. She said she wants fondant cake for her wedding. So I pun dgn merela hati nak sponsor kek tu. Tapi share dgn adik2 I yg lain, Fiza & Eisya. Hehe..


3 tier wedding cake
8'' Red velvet cake
10'' blicious indulgence
14'' choc fudge cake


Ni haa..nama cake tu..ikut je @ blog Kak Elis. Ade tiga rasa. Tak reti term2 cake ni. tau mkn je. Ngeee.


~cantek~i like the choc fudge~biasalah chocraze~


~Majlis memotong kek + suap-menyuap kek~Huda & Adi~

Ouccchhh..one more time..u all buat majlis ni looks sooo grand..TQVM one more time to Kak Elis & Iza..

All pictures dicilok di sini.


Mode:
  1. Teruja & tergedik nak blajo buat cupcake pulak dahhhh !!!! Kak Elis buat class plssss... erkkk!!! mcm ade mase pulak nak attend class..
  2. Niat dihati bkn nak menunjuk2..just nak merealisasikan impian my sis aje..terkejut jgk tgk rupa bentuk cake tu..
Hope Huda & Adi surprise dgn kejutan kek itu.


Wednesday, March 16, 2011

I Was Arrested 12 Years Back



I pernah naik kete polis. Bukan mimpi. Ni Betul2. Bukan naik kete polis bcoz my uncle, kazen or my friends yg bekerja as a police officer.


Ceritanye begini...

My family baru pindah rumah & FYI I baru sekali pergi tengok rumah tu.


I ddk hostel time tu. Balik rumah naik bus. Niat dihati nak surprise my family. Mmg surprise la. My mum terkujat tgk I ade dlm kete polis. Dia igt I ade buat kes. Hahaha..

Ondaway nak balik rumah tu ade T-junction. I tak ingat ikut belah kiri @ kanan. Tapi @ that time I betul2 tak ingat. So i ikutlah kanan. Kanan kan  jalan yg benar. So jalan punya jalan, hati i pun berkata2, eh nape x smpai2 lagi ni? Ikut jln hutan pulak tu. I dah cuak & takut. Dahlah sensorang. Kete seketui dua je yg lalu dkt jln tu. Jauh jgk I jln.

Then ade kete polis lalu situ. Kete polis tu berhenti. Tanya I nak pergi mana. I pun ckplah, I nak balik rumah.

Pakcik Polis: Rumah dekat mana?
I: Taman Makmur.
Pakcik Polis: Kenapa ikut jln sini? Dah jauh ni.
I: Tak tau. Tak ingat jalan. Haritu dtg ikut jln sini la..haha..bajet tau & nak cover sebenarnye..
Pakcik Polis: Naik kete. Saya hantar.

I pun naik la kete polis tu (pasrah). Hehe.

Sampai je depan taman perumahan, I tunjuklah jln ke rumah I. Wah kat sini I mmg terror dah. Mmg igt rumah I yg mana satu. Nasib baik I still ingat rumah I kat mana. Kalau x naya nak cari pusing taman pulak. Tak pun kene ketuk tetiap rumah, tengok org rmh betul tak my family member. Parah2.

My sense of jln2 ni sgt teruk sampai lah sekarang. selalu je turn to the wrong way.

Tak munasabah langsung reason I  kenapa boleh naik kete polis. 2nd reason tak munasabah & tak masuk akal. Reason 1st at this entry.


Tuesday, March 15, 2011

Internet yg Siput


Aishhh..lately ni internet lembab macam siput.
Bengang. Nak download gambar pun tak lepas2.
Tapi bukak email ok pulak. Bila tang nak berpoye2 tu payah je (facebook, blog, social networklah).
Gara2 earthquake & tsunami @ Jepun lah ni. Eh, ade kaitan ke?
Bilalah akan berakhir.

Then pasal tmpt simpanan nuclear yg bocor pulak.
Depa kata toksah risau coz tak sampai ke Malaysia.
Kalau sampai abeslah mutant rakyat Malaysia. Nauzubillah.
Ya Allah lindungilah hamba2Mu dari segala malapetaka.
Amin...

u follow i, i follow u back



I follow u, follow me back.. ~arghhh!!! mcm memaksa~

U follow i, i'll follow u back..
mcm desperate follower..ape barang?
Really tak suke..drpd ikhlas nak p jengok ke blog depa jadi tak ingin langsung nak singgah..rasa mcm dipaksa & terpaksa follow depa pulak..
Ikut suke i la nak follow ke tak..kalau i berminat i follow la..dahlah i ni jenis yg x suke membaca..nnt i follow then tinggal gitu je & x jenguk2 dah..owh..sgt busuknye perangai & sgt kejam..huhuhu..

Jom layan shout diorang..berbulu mate tengok..If nak follow follow je la & jgn  paksa (even x interesting mane pun & updet ikut suke)..Follow crg coz nak or lain follow dia balik..

singgah & follow. support my blog plz. TQ

Have a nice day buddy visit follow me

blog walking...:))follow me back..:))

FOLLOW SYE BLIK YE

hai..nice blog..add me..

salam ziarah....selamat dtg ke blog sy dan menjadi follower seakli k

hai..nice blog...add me...

J.J sinngah ke blog rakan yg comel lote neh....slmt berkenalan dan juga beramal..follow me,i will follow back..^_^

salam singgah..jom jalan2 kt blog saya..follow skali ek.. =D

follow u..jom follow me pulakks..hehehe

hai, nice blog la. jom follow mengfollow =)

Following You Follow Me Back :D

sipolan singah n follow..golek2 bace entry..ehehe..lau awak der mase meh ushar2 blog sipolan n follow :)


Haaa..yg kat bawah ni entah omputeh mane tah..simply shout..macam faham ape yg i tulis..scam je sume tu..nyampah & meluat weh..helpful for them konon..interesting point? ape ko paham ke?

Layan ape depa shout..

wow..creative blog!

Very cool post

blogwalking..put more ads in your blog..come to mysite..

TX a lot for taking the time to discuss this, I feel strongly about it and love learning more on this topic. If possible, as you gain expertise, would you mind updating your blog with more information? It is extremely helpful for me.

You have mentioned very interesting points ! ps decent website .

Terrific work! This is the type of information that should be shared around the web. Shame on the search engines for not positioning this post higher!


Monday, March 14, 2011

Tak Sedar Diri


Tak sedar diri = Pengsan

Hahaha..mcm mane nak measure bdn sendiri utk buat baju? Bak kate taylor pun mesti kene ade org yg measurekan.


Tragedi tahun lepas. Sebelum result UPSR keluar.

Along: Kalau ko tak dpt 5A, siaplah.
Adik: *senyap je* tak tau ape perasaan dia ~ pressure maybe.

Kata2 si along mmg tak masuk akal. Unless there's a miracle happen. Si along tu kalau nak bercakap pun nak ugut adik pun biarlah berpada2. Tengok diri sendiri dulu la. Ni tak, main ckp je ikut sedap mulut. Sape tak nak tgk adik2 & family sendiri success.

Si along ni tak tgk ke kat mane tahap kemampuan adik sendiri? Dahlah duduk kelas hujung pulak tu. Duduk kelas corot nak pressure2 suruh dptkan 5A? Tak masuk akal. Macam manalah nak dpt straight As? I tgk pun i tau setakat mana kemampuan si adik tu. ~Kalau dpt pun dgn izin Allah s.w.t~.

Bagi i lah, kalau si adik tu dpt 1A pun i dah sgt bersyukur. Akanku reward si adik tu even dpt 1A.


Sunday, March 13, 2011

Birthday Abah & Pakcik



Happy Birthday to U...
Happy Birthday to U...
Happy Birthday to Abah & Pakcik...
Happy Birthday to U...


~banyaknya uban~


Birthday Abah yg ke 57 & Pakcik yg ke 58..
Abah 6/3/1957 & Pakcik 7/3/1956

Upacara memotong kek & pulut kuning. Pulut kuning tu my kazen, Sis Elis & Iza yg buat & deco. Cantek banget. Sedap. Sukeeee. Tq very much kerana bersusah payah & make it looks soooo grand!!!

Sambutan hari jadi abah & pakcik dibuat selepas majlis berinai my sis.
Acara suap-menyuap antara abah & pakcik. Antara mak & abah, pakcik & makcik, abah & Huda, abah & Adi. Sporting gila lah pulak depa malam tu (terpaksa/berlakon coz dipaksa oleh abang, kakak, anak2 buah~glamour sekejap~hehe). Boleh suap2 gitu. Tak percaya pulak.


Semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki & diberkati. Amin...


Saturday, March 12, 2011

Interview vs Borak2 & Lecture



Pergi interview this morning.
Gerak dlm kol 7.15am.
Sampai dlm kol 8.45am.
Sesat lagi. Hahaha. tak abes2.

Tak sempat nak fill in form bg habes diorg dah panggil. Depa surh fill in lepas interview.

Interviewer 2 org.
Sorang Indian & sorang lagi Chinese.
Yg Indian tu siap tegur I ade pimple lagi. Then I jwblah nape post ni nak org yg muke bersih mcm model tu ke? Hehe tipu je. Ooopppssss..jerawat I menjadi perhatian.

Soalan in BM pulak tu from A to Z. So I pun bantai BM la sampai abes.

Sikit pun depa takde tny description kje ape yg kite buat ke, study ke & bla bla bla.

Nasib baik tak prepare habis2an @ that nite & x brp ade mood nak prepare.

Borak2 je. Then depa bg lecture kat I pasal do & don't time kje nnt, boleh dok site ke dak, boleh travel ke dak & bla bla bla.
Siap buat Gimme 5 lagi tu. I pun layankan je. Hahaha. Nasib la labu.

Disebabkan I tak sempat nak fill in form then dia paksa letak expected salary dulu.
Depa tengok then depa decide nak bg berapa. Huhuhu. Ciput (gara2 ltk gaji tinggi melambung & x sedar diri).
Aritu depa ckp position will be based in KL. Interview tadi kate based in Terengganu pulak. Saje je. Dah ade calon lah tu

Depa ckp yg bekerja dgn depa & candidate hari tu sume 1st class. Huhuhu. Adehhh. Sipi2 & Tipis2.

Depa call my boss tapi dpt voice msg yg my boss pergi oversea. Depa tny sape lg boleh jd referee then I tak tau nk ambil spe jd referee. Depa suruh bg contact no previous manager tmpt I kje. Then tak pasal2 William menjadi mangsa. Hehe.

Alhamdulillah selamat pergi & pulang..


Friday, March 11, 2011

LED Light Punya Pasal


Sunday, a week before my sis wedding, i membuat DIY Mini Pelamin for nikah my sis.

Pepagi dlm kol 10am pergi ke Bandar Melaka with my FBIL utk beli bunge2 & LED light. Berdua aje. Since FBIL segan nak ddk kat rumah time meeting with our neighbour for the wedding day.

Hehe..merata cari LED light tu..JUSCO, TESCO.. @ last jpe @ kedai yg jual lampu perhiasan.
Cari @ LIVING CABIN amoi tu kate dlm RM120/6 m. Fuhhh..mahainye..ermmm..rasa dah nak beli dah @ that time..tapi ade bisikan yg beria2 x bagi I beli. Dia srh cari lg kat kedai lain.

@ last nampak kedai yg jual lampu perhiasan. Tanya2 taukeh tu, dia kate ade. Dlm RM25/10m. Fuhhh... Kalau i berdegil nak beli tadi kompom nyesal x sudah.

@ 1st LED light tu color biru, my BIL yg nak color tu. Then after pasang @ DIY Mini Pelamin tu  mcm x cantek je ghupenye. So keesokkan harinye i suruh my sis beli yg color putih. Beli @ COWBOY. Melambak. Kalau tau awai2 lagi we ols bli kat sana je. Coz before ni kitorg x pnh p COWBOY. Bg2 pengantin pun byk. Takyah nak pergi Nilai3 dah.

Sampai je rmh my sis berkelakuan agak emo. Tak tau kenape.

Then ptg tu depa (mum & sis) bercerita la yg neighbor dtg tgh hari tu utk meeting for wedding day.

After meeting depa lepak2 dpn rmh & tny mana I. Then my family yg sgt lurus ni pun btau la yg i keluar with Adi p bli brg2 yg x ckp lg..

Ade pulak molot2 manis menduga my sis..

Neighbor 1: Uishhh..sportingnye.. (tak tau la whether ikhlas @ tak? terasa mcm depa nk ckp tak takut ke? beraninye bagi ur sis keluar dgn ur future hubby?)

Neighbor 2: Kalau akaklah, akak ikut je ke mane dia nak pergi..

Ape kes korang ni? Nak melaga2kan we ols adik beradik yg mesra lg rapat ni ke? Aduhhhh...

Nampak sgtlah I ni jahat. Dah naseb badan..nak buat mcm mn..
I just nak buat yg the best for their wedding. Bukannye nak memecah belahkan / memporak-perandakan keadaan.

Kerana mulut org my sis & I tegang..


I Do Nothing



Salam... thanks to akak yang bertungkus lumus bg menjayakan majlis... from preparation of hantaran till the end of the even.. Im felt so grand!...thanks ye kak.. To adik2 ipar yg juga byk membantu... hantar f&b kat homestay... layan parents baik... thank u so much.. thanks all...thank u!

It's my pleasure.. Just want the best for all of you.. mmg i suke the job.. hehe..

Ps: I think I do nothing.. tak sebertungkus lumus mcm mereka2 yg lain..
No need to thanks & I don't like to be thanked.

Don't forget to thank to our uncle & aunty yep.. Depa yg sgt bertungkus lumus. ;)



Thursday, March 10, 2011

DIY Mini Pelamin




DIY Mini Pelamin for nikah...
Tadaaa...

v
v
v
v
v



Inilah DIY Mini Pelamin yg telah siap.
Simple2 aje.
Dibantu oleh my BIL & Alina.
Thanks kpd semua yg menyumbang idea & tenaga.
Macam rendah cket. Hehe..

Sesi memuji diri sendiri sblm mendapat kutukan org laen:
Kretip & berseni jgk tgn I ni. Hikhikhik..

Save budget. Tak payah nak sewa2. Mahal.

Wedding Huda & Adi



Selamat Pengantin Baru to my sis & BIL, HUDA & ADI..

Semoga berkekalan hingga ke akhir hayat..

Amin...



Majlis Perkahwinan Huda & Adi

5&6 Mac 2011

Masjid Tanah, Melaka