Monday, November 29, 2010

Hangin Satu Badan==>Amat Memalukan


Pruut!!! pruut!!! pruut!!! eeerrrppp!!! eeerrrppp!!! eeerrrppp!!!
Pruut!!! pruut!!! pruut!!!

Ceritanye begini...

Time lunch tadi..kete penuh..tggu parking..ade satu kete nak keluar..hajat di hati nak park kete kt tmpt kete yg nak keluar ni..

Then dtg pulak pakcik umoq dah lebih 1/2 abad kot..
Pakcik nih mmg nak kene *pang* dgn I ni..

Nak tau dia buat ape?
Dia overtake I n bg senyuman yg tak tau la ape nak ckp (hanya I je yg tau).. & dgn selambanye dia terus mencilok parking yg I tggu2 tadi..
Perghhh!!! bengang gile..mane tak menyirap drh I..

Ni ha kete dia..rasa mcm nak langgar lari je kete ni..naseb baik ade penenang kat sebelah ni..phewww..kalau tidak..nahas kete I..


..nasib kau la labu..femes sekejap kat blog ni..


Ermmm..plat KL..normally org KL ni tolerate cket kalau kat jln raya (almaklumlah dorg dah phm coz slalu jam ~ huhu)..tapi yg ni tak pulak..nampak sgt menjual ikan..

Hey, pakcik I tau la pakcik lapaq..saya pun lapaq jugak..
Dahlah perut I tgh mendidih..pakcik mendidihkan pulak hati I yg tgh berbungee mekar..
Takpe pakcik..takpe..ade ubi ade batas..

Really rude punye org..camtu ke nak tunjuk teladan yg baik kat anak2 mude remaja mcm I ni?
Dah bapaknye mcm tu..tak tau la pulak anaknye mcm mn perangai..

Hilang selera mkn gara2 pakcik nih..boley loose weight ni..jgn jeles..wink2..



Lesson learned for today:
  1. jgn overtake org unless terpaksa..nnt kene sumpah..
  2. belajaq bersabaq..sama2 lapaq nnt mkn pun boley sama2..
  3. hormat menghormati x kira tua @ muda..
  4. what goes around comes around..


Abah Masuk Lokap Ahad Lepas . . .


My "dad" texted me & mention that dia kene tahan kat balai polis. Ape yang my "dad" dah buat sampai kene tahan @ balai polis? Wah! hebatlah "abah". Tak penah2 buat hal. Dah tua2 pulak nak buat hal. Jgn nak memalukan famille kite la "abah"!

Ni haaa... msg my "dad"...bacalah...
Siap pinjam kwn dianye hp lagi nak text I. Dah takde credit la tu. Siap suruh topupkan dia lagi. Demand lagi, RM30 pulak tu.



Tapi yg peliknye sejak kapan pulak my "dad" ni rajin bersms? Selalunye terus kol aje. Then dah tukar slang Jawa keindon2an pulak tu...

Kalau ade sape2 yg bermurah hati nak topupkan my "dad", tolong2lah ye...

Rasa2nye rmai kat luar sana yg dpt sms yg sama drpd "abah" masing2 kan?...

Lepas ni maybe our mom, granddad, grandmom, etc pulak yg sms..haha...

Be careful yeah...


Sunday, November 28, 2010

No Life on Weekend


Warghhh!!! weekend kene keje . . .
Sabtu & Ahad . . . full day . . .
x dpt nak meronggeng with my friends . . .
Aduhhh!!! esok dah Isnin . . .
Keje lagi . . .
Warghhh!!! nak cuti . . . nak cuti . . .
Sabar2 . . .
Ade hikmahnye . . . dah tau dah hikmah dia . . . hikmah yg dirancang oleh Miss GCL . . .
Ngeh3 . . .






Saturday, November 27, 2010

Cikgu Shida Sengal_Kalau Berpacaran


Lawak2 . . . haha . . .
Layan . . .




Nampaknye byk lagi la video yg akan terhasil . . .
Coz cikgu Shida ni ade about a month to produce video2 sengal dia . . . mentang2 lah cuti sekolah . . .

Suke la tengok video cikgu Shida ni (suke tengok gigi dia ~ cantek) . . . sgt terhibur . . . cikgu sgt kretip . . . mesti student dia pun suke kat dia yg gila2 ni . . .

Tapi ramai jugak yg tak berkenan dgn ape yg dibuat cikgu ni . . . katanya boleh merosakkan bangsa & memalukan kaum aje . . .

Tak dinafikan jugak la . . . sesetengah aksi cikgu ni  ade kegedikannye & boleh jugak menjatuhkan maruah kaum . . .  hehe . . .

Bagi I, x kesahlah cikgu ni nak buat ape pun as long as dia tahu batas2 dia  sebagai Muslim . . .

Yg x brp nak best kat sini cikgu Shida ni dah berani menunjukkan rambut dia . . . erm . . . jgn la camtu cikgu . . .

Ape2 pun yg baik tu boley la diikuti & yg tak elok tu jadikanlah sempadan . . .
Utk cikgu pulak ambiklah teguran2 positip utk memperbaiki diri . . . (peringatan utk diri sendi jugak) . . .

Bak kata org ape yg ditegah itulah yg kte nak buat . . . I la tu . . . ngeh3 . . .


Thanksgiving Celebration


Got these popia basah from Crazy Mat Saleh during the Thanksgiving Day . . .
A.k.a hari kesyukuran bagi mereka . . .


 Sangat besar . . . sebesar my wrist . . .


Thanksgiving Day is a harvest festival celebrated primarily in the United States and Canada. Traditionally, it has been a time to give thanks for a bountiful harvest. While it may have been religious in origin, Thanksgiving is now primarily identified as a secular holiday. It is sometimes casually referred to as Turkey Day

In the United States, it falls on the fourth Thursday of November. ~ wikipedia ~

So got the popia on last Thursday . . .


. . . i'm not celebrating the event . . .
. . . just to say rezeki jgn ditolak, musuh jgn dicari . . .
. .. ngeee . . .
. . . tgh try bukak mate besaq2 . . .

Friday, November 26, 2010

Melaka World Solar Valley from Rembia Hill


After more than a year worked here . . .
This is the 1st time I reach here . . .
Tak kesah sgt naek atas bukit ni . . . coz takkan lari gunung dikejar . . .
Hakikatnye dlm hati tiap2 hari I tgk bukit tu . . . nak naek & tgk view site dr atas . . .

Actually Miss G yg ajak coz dia nak sembahyang kat atas bukit tu . . .
So teruja . . . always . . .
Nak pergi sorg2 xde kekuatan mental & fizikal yg kental . . .


It's a Rembia Hill not a Broga Hill
~ ngeee ~


~ the track ~ ahaks ~
termengah2 jugak nak naek nih



~~ site office ~ there's the blue roof on the left side ~~



~ IW Tank from Tank Tech ~



~ baru 2-3 kali je buat site walk ~ tapi side walk je yg lebey ~
~ sgt rugi ~
~ :( ~
~ know nothing ~
~ when will it happen? ~
~ i'm waiting & waiting ~


Address:
AUO SunPower Sdn. Bhd.
(formerly known as SunPower Malaysia Manufacturing Sdn. Bhd.)
Melaka World Solar Valley, 78000 Alor Gajah, Melaka, Malaysia.

Tel: +606 330 8800
Fax: +606 316 2811
Email: HR.Staffing@auosunpower.com


Thursday, November 25, 2010

Malam Menginai Ayu



Baru balik dari upacara menginai my neighbour, Ayu...

Menggigil2 nak tekan inai yg mcm ubat gigi tu... keras & susah nak keluaq...then bile terover tekan jadi gemuk2 & bercantum2 la pulak..
Kalau yg dlm plastic cone tu sgt sng...

Hasil inaian yg tak berapa nak menjadi...ok2 je..

psst: Tak perlu kot lukis2 inai kat tangan ni..buat serabut je..hehe..inai kat jari yg biasa je tu dah ok..coz nampak kemas..sweet gitu..


Wednesday, November 24, 2010

I Need U

Really need U rite now...

Kenapa menghilang?
Kenapa menjauhkan diri?

Kenapa?

Kenapa?

Kenapa?

Help me please ! ! !



Tuesday, November 23, 2010

Pelajar Meninggal Dunia Sebelum SPM Bermula


KULAIJAYA: Seorang calon peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) meninggal dunia selepas mengadu sesak nafas ketika sesi taklimat sejurus sebelum mula menduduki peperiksaan itu di Sekolah Menengah Kebangsaan Ledang, dekat Ledang di Muar, pada Selasa.
Seorang lagi calon SPM di Kluang meninggal dunia semalam akibat penyakit buah pinggang.
Pengarah Pelajaran Johor Markom Giran berkata pelajar SMK Ledang, Hazizul Hasah, 17, telah mengadu sukar bernafas kepada pengawas peperiksaan sebelum dibawa keluar dari dewan peperiksaan dan ditempatkan di bilik rehat.
"Pihak pentadbiran sekolah menghubungi ambulans, bagaimanapun, pelajar lelaki itu disahkan sudah meninggal dunia selepas 10 minit pegawai perubatan tiba di sekolah berkenaan," katanya kepada pemberita selepas melawat calon SPM Sekolah Menengah Pendidikan Khas Vokasional Indahpura di sini pada Selasa.
Peperiksaan SPM dan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia bermula Selasa.
Markom berkata Hazizul dipercayai menghidap penyakit jantung.
Sambil melahirkan rasa sedih dengan kejadian itu, beliau mengucapkan takziah kepada keluarga Hazizul.
Di Kluang, seorang lagi calon SPM meninggal dunia pada 4 petang semalam akibat penyakit buah pinggang.
Mohd Fazli Yusop, 17, pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Belitong, dekat Kluang, meninggal dunia selepas mendapat rawatan dialisis di Hospital Sultanah Aminah di Johor Baharu.
Markom berkata seramai 56,203 calon SPM dari 243 sekolah di Johor menduduki SPM kali ini. - BERNAMA

Sumber: mStar...



p/s:   Innalillah..takziah utk famille arwah..

Ular dalam Kereta!!!



Kejadian: Dalam kereta
Masa: Balik dari lunch
Mangsa: Ime & I

Sssttt...sssttt...sssttt...
Buat tak tau aje...

Then sekali lagi...

Sssttt...sssttt...sssttt...
Tak sedap hati...

Me: Ime, dgr tak? ade bunyi ular la!!!
Ime: Mane ade? tak dgr pun...bla...bla...bla... ~~~eleh...takut la tu~~~

Selamat sampai ke opis...
Takde apa2 sebenarnye...masalah pendengaran je...terover imagine...bunyi dtg dr aircond la sebenarnye...

Teringat kete my dad masuk anak ular dulu...jadi fobia...

Dalam Kete I pulak I tak sedar yg I mengangkut anak harimau ke hulu ke hilir tanpa sedar...lebih sembilan bulan lamanye...

Taaadaaa...
*
*
*
*
*
*
*

Comel tak anak harimau ni? timbul keinginan nak membela la pulak
 
image google


 Bukan anak harimau ni tapi yg sebenarnye adalah bapak harimau yg hensem lagi gagah perkasa...
image google


Really tak perasan logo tu adalah harimau...until Ime tanya...ermmm...mmg tak tau...nak je jwb bulan & bintang...logo proton hak zaman tok kadok dulu..tapi bukan...mcm zig zag je...pastu pergi check...baru le perasan...

Then skrg dah tau...

Ngeee...


Monday, November 22, 2010

SPM 2010


Dedicated to my big cute lil sister & any candidates out there

Wish u luck

Do da best for all

Usaha, doa & tawakal

Insyaallah


Hati . . . Berkaca . . .


Awak terdiam & sebak selepas mendengar kata2 saya...
Saya dpt rasa apa yg awak rasa...
Saya mintak maaf...mmg saya sengaja ckp macam tu...
Saya jadi marah dgn diri sendiri jugak sebenarnye...
Kalau awak nak tau itulah yg saya rasa selama ini...
Saya ckp mcm tu utk org lain sebenarnye...saje je saya nak menyedarkan dia...tapi dia macam taknak berubah aje...saya selalu sedih sebab tu...

Saya tau awak pun nak dgr kata2 keluar dr mulut dia mcm apa yg saya tunggu selama ni...
Saya faham apa yg awak rasa & situasi awak sekarang ni...
Awak agak sensitif dlm situasi yg macam ni...
Usaha, doa & tawakkal aje la...
Saya selalu doakan awak berjaya...
Saya tau awak boleh buat yg terbaik...


Sunday, November 21, 2010

Breakfast on Sunday

Rajin bebenar le my mum prepare kueh pau pepagi buta...
Mentang2lah sume anak2 dia balik rumah...
Riuh rendah...hilai tawa, gaduh2, sepak terajang, kejar mengejar...semua ade...

Hidangan tengahari pulak adalah sambal sotong...peberet kitorang ni...
Tak sabar nak tunggu lunch...hehe...
Petang karang pulak ade sesi melambai tangan to say goodbye...
Sume nak terbang mencari rezeki di bumi Allah ni...ewah...


...2 jenis pau...inti kelapa & kacang...pau yg ade bintik2 hijau tu inti kacang merah...ikut dan je nak bubuh color ape...ermmm...terover imagine la pulak tgk pau berbintik ni...


...teh tarik yg akan menyebukan my tummy...
...time minum tak hengat...



Saturday, November 20, 2010

Kawen Situ Sana Sini



Got a lot of friends' wedding invitation on this weekend...
Huhu..tapi satu wedding pun tak pergi...rumah u ols jauh2 le...tgh2 bulan pulak (gara2 terover bajet)...sorry yek...
Anyway, wish u ols...


Selamat Pengantin Baru



Nadirah & Khalil
.
.
.
Miza & Ileyas
Hamidy & Hafizah
Hayati & Shahrizan
Intan & Azhar


Semoga berbahagia hingga ke akhir hayat...aminnn...


XTVT Hari Jumaat



Hari Jumaat my mum, sis n I went to Nilai 3...
Teman & a.k.a their advisor...hehe...i'm the VVIP...
Pergi ThankQ...mak aiii...besarnye kedai & byk choice la...my sis & mum jadi gila lah dok dlm ni...rambang mata & tak tau nak pilih mana satu...
Tapi harga mati...xleh nak bargain...
Then pergi ke kedai lain yg boley buat bargain process...
Perghhh...mahal jugak memborong brg kawen nih...baru 2 jenis brg dah beratus...


...rambang mata...
...B2B tak keruan...tak tau nak pilih mana satu...
...sempat lagi pura2 candid pose kalau nampak camera...


Then petang hantar my sis pulang ke sarangnye...di Selandar...nak SPM next week...
Gud luck my lil sis...


Friday, November 19, 2010

I need It!!!

 This is the second time my opinion is totally rejected!!!
She can accept when she said she's not agree!!!
What???
Who am I???

Why don't u agree when the first time I said no!!!
Why only u agreed after she's agreed???

Can't u accept it bcoz of she's better than me for everything?
Very unfair...
Feel sooo sad...

OMG!!!
Gimme strength please...
Avoid me from this hard feeling...
Don't want to keep it!!!
It's really hurt!!!

Won't say anything after this...
Will let u do whatever u & the others like...
I'll do my own business!!!
Fullstops !!!


Hari yang Disunatkan Berpuasa dalam Islam




Hari yang disunatkan untuk berpuasa dalam Islam adalah seperti berikut:
 
  1. Puasa enam iaitu puasa yang dijalankan selama enam hari dalam bulan Syawal. Puasa ini dilakukan sehari selepas 1 Syawal sama ada secara berturut-turut atau tidak.
  2. Puasa awal bulan Zulhijjah dari 1 haribulan hingga 8 haribulan Zulhijjah.
  3. Puasa pada hari Arafah iaitu pada 9 haribulan Zulhijjah. 
  4. Puasa pada 9 haribulan Muharram. 
  5. Puasa pada Hari Asyura iaitu pada 10 haribulan Muharram. 
  6. Puasa dalam bulan Rejab mengikut kemampuan berpuasa. 
  7. Puasa dalam bulan Sya'ban kecuali pada hari syak iaitu 30 haribulan Sya'ban. 
  8. Puasa pada tiap-tiap hari isnin dan khamis. 
  9. Puasa tiga hari pada tiap-tiap hari bulan Qamariah.

Sumber: JAIS



Thursday, November 18, 2010

What a Bad Day!!!


Ooopppsss!!! I forgot to bring my handphone this morning!!!
Look!!! It shows that hp is not really important!!!
Hahaha...tipulah...xleh idup sebenarnye...

Ermmm...kalau I lupa ssomething yg selalu I buat or bawa...that's mean there's something bad will happen...mmg betul...sebelum2 ni pun...then termasuklah hari ni...

Dan hari ni adalah hari malang bagi I...
Pagi tadi lupa bawak henpon...sangat sengallah...
Tak keruan hidup dibuatnya...mcm kera kene belacan...

Masa kat opis ok lagi...
Balik je rumah...rumah kunci...cari2 kunci kat tempat rahsia...then takde...perghhh!!! bengang gile...rasa penat sangat...sepantas kilat my tempered dtg...
Tunggu sekejap...rasa lama..tak boleh jadik ni....
Teringat pulak janji dgn tailor nak pegi ambik baju yg dah siap...

So pecut kete pergi kedai jahit @ Kem Terendak...
Sampai je kedai jahit ade uncle sorang je...
Tunjuk card...uncle cari baju...tak jumpe...tabahkan hati I tolong cari...then jumpe...

Pergi fitting room try baju...
Ermmm...senyum2...suke2...ok...selesa tapi kain macam dah ketat sikit but still ok2 lagi...whoaaa nampaknya I dah gemoookkk...
Dah puas hati...salin baju balik...then buka zip kain...nak tau ape jadi? zip kain patah & tak boleh nak zip lagi dah...

Kene quarantine lagi la baju kat kedai...bile pulak la nak siap...dah hantar baju since bln 5 lg...

Then duit terbang about RM30 terbeli cekelat...aishhh...duit baju tak bayar lagi...hehe..tak sengaja...coz cekelat kat PERNAMA tu murah2...


Rapuh - Opick

Jom layankan aje . . .


Wednesday, November 17, 2010

Lemang Periuk Kera



Terjakun & terperak seketika after membuka tudung saji pagi tadi...
Tertengok something weird...kecik2 & cute2...color maroon2 gitu...never seen it before & tak pernah tau pun...

Rupa2nya bende tu adalah lemang...nama dia lemang periuk kera...
Perghhh!!! rasa dia tak hengat...sgt sedap...lembut & lemak2 gitu...

Bila masa la pulak my new neighbour masuk hutan cari periuk kera ni?
Macam tak pernah tengok je periuk kera ada di hutan2 Melaka ni...
Or ade jual kat pasar ke?

Actually lemang periuk kera ni makanan traditional negeri Pahang...
Tak tau la pulak I...adehhh...betapa kurengnye my general knowledge...



...lemang periuk kera, ketupat palas, instant ketupat & rendang daging from my neighbour...


Makan Hati



Sedapnye kalau dpt mkn hati ikan time2 mcm ni . . .
Sedapnye kalau dpt mkn hati ayam yg digoreng kosong . . . lagi umphhh kalau digoreng berempah . . .
Sedap lagi kalau dpt mkn hati lembu yg selalu dibuat utk lauk pengantin . . . perghhh!!! sedap hingga menjilat siku . . . phewww !!!


. . . image googled . . .


Tapi . . .
Sakitnye hati kalau mkn hati dgn org . . .
Tapi bkn mkn hati org atau mkn hati bersama org ye . . .
Especially dgn kata2 pedas org yg sengaja nak menyindir2 dgn intonasi yg menjengkelkan . . .
Baru je dengar . . . intonasi yg sengaja menyindir . . . perghhh!!! berdesing telinga sampai boleh terkoyak gegendang ni . . .

Ya Allah . . . kesiannye . . . macam ni ke rasanye kalau2 ade org yg terkene shoot dgn I dgn tak sengaja? hopefully takde la . . . kalau ade I mintak maaf bebyk ye sempena Aidiladha ni . . .

Ape motif mereka? saje2 nak menyakitkan hati org ke? dgn niat ke? mmg ckp lepas ke? @ unconscious dgn ape yg dikatakan ke?
I'm not a perfect person . . .
I'm not that genius person . . .
I'm just an ordinary person whose always & still in learning process . . .

Teruk sgt ke I?
Atau menyampah ke dgn I?
Atau ade jealousy element towards me?

Atau apekah ini balasan utk I yg sememangnye ckp lepas? eh??? style ckp lepas ke I ni?

Ermmm . . . lesson learned . . . make me to think & watch my mouth so that no bad words @ intonation slipped out without control . . .

Rambut org zaman skrg tak sama hitam . . . hati masing2 lagi lah . . .  tak siapa yg tahu . . . really unexpected . . . 
 

. . . image googled . . .
. . . deadly broken inside . . . but still can give u a sweet smile outside . . .


Tuesday, November 16, 2010

Bukit Gasing in Action


Venue: Taman Pendidikan Bukit Gasing, Petaling Jaya
Ticket: F.O.C
Parking: F.O.C ~ tepi2 jln & sebelah2 rmh org
Date: 14/11/2010
Start: 7.30 am ~ suppose @ 6.30 am (biasa la tu)
End: 11.30 am

Backpacking to Bandar Tasik Selatan...
Overnite @ rumah Syer...
Bergosip panas with Syer & As @ nite...hehe...

Keesokan harinya....

Convoy with 3 cars . . .
Sampai je dekat Bukit Gasing tengok2 dah byk kete yg park kat tepi2 jalan...
Ade yg dah turun & dah nak balik pun...
Mostly Chinese...salute la kat diorg even dah tua2 pun still berkemampuan utk trekking...ade yg angkut sefamili lagi...




...muka2 ceria sebelum trekking...
...As, Nurul, Reen, Fiza, Dania, Nik, Syer, Ewa, Nurul...


...turun bawah kat laluan belakang tu ade sungai...


...3rd time snap terdengar bunyi something dlm btg kayu reput tu (bunyi binatang)...terlompat ke belakang cam kuda (takut kene terkam~~hehe)...then ade adik dlm 8 yrs lalu kat belakang terkejut tengok I...malu2 then blah dari situ kejar member yg dah terkedepan...


...suspension bridge...


...old skool...lost & found...


capek!!! adeh!!! tinggi mcm nak pegi Kolam Puteri @ Sagil...
hanya mampu merenung dari bawah...


...yeah!!!...ku gagahi jua...


Berjaya keluar dari Bukit Gasing ni @ 11.30 am...dalam masa 4 hrs ni org lain dah 2 - 3 kali ulang...inilah yg dinamakan trekking santai...hikhikhik...



Photo courtesy Nuran, Mai, As






Sunday, November 14, 2010

Web @ Bukit Gasing



Gained 3 kilos after trekking @ Bukit Gasing this morning . . .

Why must be like that???

Ohhh . . . No !!!

Can't accept it !!!


www

Scale sewel kot . . .

 

Naked Face to Office...



Hahahaha . . .

I decided to be on naked face to office since last week . . .

No foundation, no compact powder on my face ~~~ just baby powder (johnson & johnson) . . .

The last resort to treat my pimples . . .

Hahaha . . . luckily it works!!!

The pimples reduced . . .

Yeah!!! Thanks God!!!


Thursday, November 11, 2010

mTest di Durian Daun & Air Keroh???


Hahhh??? I dpt mTest @ both places??? macam mana ni???
Haha...bukan I la...my sisters la...

Haishhh!!! bilelah my sisters apply KPLI ni? tiga2 sekali...
I tak tau menahu langsung...
Diorg x kecoh2 pun...
Maybe diorg tau yg I tak berminat langsung nak apply kot...coz I pnah beli borang for KPLI & DPLI ni tapi x fill pun form2 tu...
Tapi ape salahnye btau...
Ermmm...xpelah...I rasa kalau I apply mesti dpt punye...haha...bukan nak bongkak, sombong, takbur ke ape ke...coz I mmg xnak...tak berminat langsung...

Tapi yg sebenarnye takot dgn statement kat bwh ni...& taknak mengapprovekan kata2 kat bwh ni adalah benar...
Bak kata org tua2 ape yg kite taknak tu la yg akan kite dpt...

Masuk kali ni dah 3 times diorg apply & ambil mTest ni...
Anyway...wish u ols gud luck & do da best...dah dpt nnt sng..keje 1/2 day je...gaji masyuk...then boley rilex2 kat rumah...cuti pun banyak...

Tak lupa jugak for my friends Syikeen & Dya...all da best yeah!!!

Datang tak diundang...Pergi dialu-alukan...


Kau suke bertandang & menempel denganku...
Tapi kehadiranmu tidakku suke...

Jika kau pergi adalah sangat2 dialu2 kan...
Tapi kau tetap setia utk bersama denganku...

Kau sukekan keningku yg lebat ni kan?
Kau sukekan batang hidungku yg tak mancung ni kan?
Kau suke pipi gebuku ni kan?
Tal tinggal juga dahiku yg licin...
Tapi mereka sgt sakit utk membenarkanmu utk mendekati...

Jika kau sekor takpe...
Tapi kau membiak beramai2...

Jika kau menggembirakanku it's doesn't matter...
Tapi kau sangat menyakitkan...

Jika kau menceriakan hidupku it's ok...
Tapi kau membuatkan confidentku pergi...

Duluku treatmu dgn ubat yg agak mahal...
Tapi lama-kelamaan kau menjadi imune...

Kau sangat hebat...
Traditional treatment pun tak berkesan...

Ape yg harusku ikhtiarkan lagi?

Sob...sob...sob...

Gara-gara Bukit Hijau lah ni...

...image googled...


Debaran Malam Pertama


Satu hal sebagai bahan renungan kita...
Untuk merenungkan indahnya malam pertama...
Tapi bukan malam penuh kenikmatan duniawi semata...
Bukan malam pertama masuk ke peraduan Adam Dan Hawa...

Justeru malam pertama perkahwinan kita dengan Sang Maut...
Sebuah malam yang meninggalkan esak tangis sanak saudara...

Hari itu...mempelai sangat dimanjakan...
Mandipun...harus dimandikan...
Seluruh badan kita terbuka....
Tak ada sehelai benangpun menutupinya...
Tak ada sedikitpun rasa malu...
Seluruh badan digosok lembut dan dibersihkan...
Kotoran dari lubang hidung dan anus dikeluarkan...
Bahkan lubang-lubang itupun ditutupi kapas putih...

Itulah susuk kita....
Itulah jasad kita waktu itu...

Setelah dimandikan...
Kitapun dipakaikan gaun cantik berwarna putih...
Kain itu...jarang orang memakainya...
Kerana ianya sangat terkenal dan bernama kafan...
Wangian ditaburkan kebaju kita...
Bahagian kepala...badan...dan kaki diikatkan...
Tataplah...tataplah...itulah wajah kita...
Keranda pelaminan...langsung disiapkan...
Pengantin bersanding sendirian...

Mempelai diarak keliling kampung yang dihadiri tetangga...
Menuju istana keabadian sebagai simbol asal usul...
Kita diiringi langkah longlai seluruh keluarga...
Serta rasa haru para handai taulan...
Gamelan syahdu bersyairkan azan dan kalimah zikir...
Akad nikahnya bacaan talkin...
Berwalikan liang lahat...
Saksi-saksinya nisan-nisan...yang telah tiba duluan...
Siraman air mawar...penghantar akhir kerinduan...
Dan akhirnya...tiba masa pengantin...
Menunggu dan ditinggal sendirian...
Tuk mempertanggungjawab kan seluruh langkah kehidupan...

Malam pertama yang indah atau meresahkan...
Ditemani rayap-rayap dan cacing tanah...
Di kamar bertilamkan tanah...

Dan ketika 7 langkah telah pergi...
Sang malaikat lalu bertanya...
Kita tak tahu apakah akan memperoleh nikmat kubur...
Atau apakah kita akan memperoleh siksa kubur...
Kita tak tahu...dan tak seorangpun yang tahu...



I terbaca blog ni dulu @ multiply...content dia best2 sume...rasa best then savela...tak ingat dah blog ape...so nak share je la kat sini...


 Image googled



MELIHAT ORANG YANG KITA SAYANG WAKTU MEREKA SEDANG TIDUR


Sekadar renungan bersama.....

Melihat orang yang kita sayang pada saat dia tidur.....
Renungkan/lihatlah betapa sayangnya kita pada mereka.....


Pernahkah anda menatap orang-orang
yang anda sayang saat mereka sedang tidur?
Kalau belum, cubalah sekali saja menatap
mereka saat sedang tidur.


Saat itu yang tampak adalah ekspresi paling
wajar dan paling jujur dari seseorang.


Seorang artis yang ketika di panggung
begitu cantik dan gemerlap pun
akan tampak polos dan jauh
berbeza jika ia sedang tidur.


Orang paling kejam di dunia pun
jika ia sudah tidur tak akan tampak wajah bengisnya.


Perhatikanlah ayah anda
saat beliau sedang tidur.
Sedarilah, betapa badan yang dulu kuat
dan gagah itu kini semakin tua dan lemah,
betapa rambut-rambut putih
mulai menghiasi kepalanya,
betapa kerut merut mulai terpahat di wajahnya.
Orang inilah yang tiap hari bekerja keras
untuk kesejahteraan kita, anak-anaknya.
Orang inilah, rela melakukan apa saja asal
perut kita kenyang dan pendidikan kita lancar.


Sekarang, beralihlah....
Lihatlah ibu anda....
Hmmm...kulitnya mulai keriput dan tangan
yang dulu halus membelai-belai
tubuh bayi kita itu kini kasar kerana
menempuhi kehidupan yang mencabar demi kita.
Orang inilah yang tiap hari
menguruskan keperluan kita.
Orang inilah yang paling rajin mengingatkan dan
membebeli kita semata-mata
kerana rasa kasih dan sayang,
dan sayangnya, itu sering kita salah ertikan.


Cubalah menatap wajah orang-orang
yang kita cintai...sayangi itu...
Ayah, Ibu, Suami,
Isteri, Kakak, Adik, Anak, Sahabat,
Semuanya...


Rasakanlah sensasi yang timbul sesudahnya.
Rasakanlah energi cinta yang mengalir
perlahan-lahan
saat menatap wajah mereka yang terlelap itu.
Rasakanlah getaran cinta yang mengalir
deras ketika mengingat betapa
banyaknya pengorbanan yang telah
dilakukan orang-orang itu untuk
kebahagiaan anda. Pengorbanan yang kadang-kadang tertutupi oleh
salah faham kecil yang entah kenapa selalu saja nampak besar.


Secara ajaib Tuhan mengatur agar
pengorbanan itu akan tampak lagi
melalui wajah-wajah jujur mereka
saat sedang tidur.
Pengorbanan yang kadang melelahkan
serta memenatkan mereka
namun enggan mereka ungkapkan.
Dan ekspresi wajah ketika tidur pun
membantu untuk mengungkap segalanya.
Tanpa kata, tanpa suara dia
berkata... "betapa lelahnya..penatnya aku hari ini".
Dan penyebab lelah dan penat itu?
Untuk siapa dia berpenat lelah
Tak lain adalah
KITA.....


Suami yang bekerja keras mencari nafkah,
isteri yang bekerja keras mengurus dan
mendidik anak, juga rumah.
Kakak, adik, anak, dan sahabat yang
telah menemani hari-hari suka dan duka
bersama kita.


Resapilah kenangan-kenangan manis dan
pahit yang pernah terjadi dengan
menatap wajah-wajah mereka.
Rasakanlah betapa kebahagiaan dan
rasa terharu seketika menerpa jika
mengingat itu semua.


Bayangkanlah apa yang akan terjadi jika
esok mereka "orang-orang terkasih itu"
tak lagi membuka matanya,
untuk selamanya ... "



Source: FWD email

Tuesday, November 9, 2010

Sixth Sense - Menyesal + Lirik



Baru malam ni tengok drama Asmara ni betul2 . . .
Sebelum ni skip2 aje . . . macam biasa la coz bukan hantu TV . . .
Lagu pun best . . . layannnn . . .


Terskodeng Mamat yang tak Senonoh




Dah lama tak guna lorong sempit yg I selalu guna masa mula2 keje kat sini dulu . . .
Kalau nak pergi surau je mesti guna lorong kecik belakang ESH office tu . . .
Tapi sekarang dah tak guna lorong tu lagi coz ramai yang melepak & smoking kat area yg nak ke lorong tu . . .
Then everytime nak pergi & balik dr surau je I mesti tengok lorong tu . . . nak lalu situ tapi takut kalau keluar je dari lorong tu ade mereka yg sdg melepak & smoking . . .


Nak dijadikan cerita petang tadi . . .
Seperti biasa balik dari surau I tengok ke lorong tu . . .
Then ade mamat ni tgh kencing!!! pakai baju oren belang2 . . .
Ape lagi . . . I terkejut dia pun tekujat . . . haha . . . malu sey . . .


Hishhh!!! tak senonoh betullah mamat sorang ni . . .
Toilet dekat aje . . .
Adeke patut pancut ikut suke hati je nak kat mana . . .
Memang tempat kencing kot kat situ . . .
Patutlah before ni kalau I lalu dekat situ je mesti berbau hancing . . .
Tapi takkan la buat time2 peak hour . . . time org pergi & balik surau . . .
Nak buat project pun pandang2 lah kiri kanan dulu . . .


p/s: Dalam Islam kencing berdiri tidak dilarang. Hanya yang lebih utama ialah kencing duduk dan ini termasuk dalam etika/adab Islam & adalah sunnah kebiasaan Rasulullah. Namun jika keadaan tidak mengizinkan maka dibolehkan kencing berdiri.


Then sampai dekat meja . . . minum air . . . belek2 botol air . . . tengok2 ade 3 ekor semut mati dlm air . . .
Warghhh!!! bape ekor semut yg I dah makan?
Dahla tadi tertengok org kencing!!!
Get ready utk mengharungi hari2 lupa selama 2 bulan 20 hari . . .
Terminum semut lupa 40 hari + tertengok org kencing lupa 40 hari . . .


Monday, November 8, 2010

X-Neighbour yang Menempah Maut



Ermmm . . . tak tau la nak cakap macam mana lagi . . .
Hubby dah advise . . .
Anak2 dah advise . . .
Close famille dah advise . . .
Close friends dah advise . . .
Neighbour pun dah advise . . .
Aunty ni still tak mau pegi spital . . .
Advise sape lagi yg aunty ni nak dgr? . . .

Berubat kampung dah bermacam2 tempat . . .

Sampai jadi kurus kering . . .
Since Hari Raya Aidilfitri lagi aunty dah selalu demam2 coz tahan sakit . . .
Kesian la tengok . . .

Actually aunty ni kene penyakit Kencing Manis (Diabetis Melitus) . . .
Kaki aunty ni dah buruk & lebam until ke area betis . . . dah bernanah . . . tapi tak luka . . .

My mum advise aunty tu suruh pergi spital . . . pegi check ape yang patut sebelum merebak sampai ke lutut & ke atas . . .kalau jumpe doctor nnt taula doctor tu nak buat ape . . . bagi rawatan yang sepatutnye . . . tak semestinye kene potong kaki pun . . .

Then nak tau ape aunty tu cakap dekat my mum?
Eeeiii . . . Zah taknak pegi spital, taknak potong kaki, biarlah macam ni aje, Zah nak mati kat rumah aje . . .
Dalam sakit2 tu boleh ke dia cakap macam tu . . .

Aissshhh . . . tak sanggup tengok aunty yg sanggup tahan sakit . . .

Dari ape yg kitorang notice aunty ni dulu2 suka minum air bergas yg dlm tin . . . almost every day dia akan minum setin . . .
Haaa . . . u all yg kat luar sana jaga pemakanan ye . . . yg ketagih minum air berkarbonat tu kurang2 kan lah ye . . . kalau taknak jadi macam pic kat bawah ni . . .

 
Image googled


Antara bahaya kalau penyakit kencing manis tidak dirawat atau dikawal dengan baik . . . maybe akan berlaku ke atas aunty ni . . .

Penyakit ini akan melarat sehingga mendatangkan akibat-akibat buruk seperti :-
  1. Buta
  2. Kerosakan buah pinggang
  3. Sakit jantung dan penyakit lumpuh
  4. Darah tinggi
  5. Penyakit saraf - Ini boleh mengakibatkan pesakit hilang deria di bahagian kaki dan tangan. Ia tak dapat merasa sakit, panas dengan itu boleh mencederakan diri sendiri tanpa disedari
  6. Jangkitan yang menyebabkan Gangrene (tisu-tisu mati) yang boleh mengakibatkan kehilangan kaki – jari2 kaki aunty dah jadi kecik2 . . .
  7. Tidak sedarkan diri  - Kalau tak dirawati dengan serta merta, pesakit boleh maut


Kita boleh mengelakkan penyakit ni kalau kita menjaga diri, jaga pemakanan, kebersihan dan kaki dengan elok . . .

Sape2 yg menghidap penyakit ni pun boley menikmati hidup seperti biasa asalkan mereka menjaga pemakanan dan kebersihan diri . . .

Antara makanan yg sedap & penyumbang kepada penyakit ni . . .
Image googled
Wowww . . . I loike . . .

p/s : apa2 pun aunty we all doakan aunty cpt sembuh & mendapat hidayah utk pegi spital . . .




Method Statement for Protective Coating

Work Methodology References Project Quality Plan (PQP) Project Executive Plan (PEP) Integrated Management System Manual (IMS) Env...